× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πέντε χρόνια φυλάκιση σε ζευγάρι ιδιοκτητών φροντιστηρίου για πλαστά πτυχία αγγλικών

Χρειάστηκαν πολλές δικάσιμοι στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης, δεκάδες μάρτυρες κατηγορίας, ενώ δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά σε πρώτο βαθμό και ασκήθηκε έφεση

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 13/1/2023

Πέντε χρόνια φυλάκιση σε ζευγάρι ιδιοκτητών φροντιστηρίου για πλαστά πτυχία αγγλικών
κάμερα- βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

110 πλαστά πτυχία, πέντε δικηγόροι, δύο στην πολιτική αγωγή και τρεις στην υπεράσπιση, κατηγορούμενοι ένα ζευγάρι ιδιοκτητών φροντιστηρίου, κέντρου ελευθέρων σπουδών στη Μυτιλήνη, δεκάδες μάρτυρες κατηγορίας, μάρτυρες υπεράσπισης, πολλές δικάσιμοι και ομολογουμένως πολύς εκνευρισμός χαρακτήρισε την υπόθεση πλαστογραφίας αγγλικών πιστοποιητικών που ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης.

Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για πλαστογραφία με ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή και χρηματική ποινή 360 ημερησίων μονάδων προς 30 ευρώ ημερησίως, χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού για κανέναν από τους δύο. Την ίδια πρόταση με μεγαλύτερη χρηματική ποινή είχε προτείνει λίγο πριν η εισαγγελέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για «στρατοδικείο» έκανε λόγο ο κ. Πανταζής, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης μόλις άκουσε την απόφαση και τη μη αναγνώριση ελαφρυντικών, ενώ χειροκρότημα ξέσπασε στο ακροατήριο με την ανακοίνωση της απόφασης από παθόντες των πλαστών πτυχίων αγγλικών, που αποκλείστηκαν από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και έχασαν τη θέση τους στο δημόσιο εξαιτίας όλης αυτής της συνθήκης. Μάλιστα μέχρι την τελευταία στιγμή αγωνιούσαν αν θα δικαιωθούν... τέσσερα και περισσότερα χρόνια μετά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δηλώσεις που έκαναν μετά το πέρας της δίκης, μία παθούσα, η δικηγόρος πολιτικής αγωγής Νίκη Τσιριγώτη που δέχτηκε διάφορα πυρά από τους αντίδικους κατά τη διάρκεια των δικασίμων, ο συνήγορος υπεράσπισης, Γιάννης Πετρέλλης και ο δικηγόρος Πολιτικής αγωγής, Δημήτρης Λαμπράκης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι συνήγοροι υπεράσπισης ήταν επίσης ο Αλέξανδρος Ροδίτης και ο κ. Πανταζής.

To ιστορικό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπόθεση αφορούσε αποκλειστικά στο πτυχίο πιστοποίησης αγγλικών Cambridge με όνομα «Bulats», το οποίο από το 2020 αντικαταστάθηκε από το Lingua Skill. Μεσάζοντας από την Cambridge στην Ελλάδα για δεκάδες εξεταστικά κέντρα της χώρας ήταν ο κ. Παυλίδης, υπεύθυνος του φορέα πιστοποίησης. Ο κ. Παυλίδης, μάλιστα μετά τον σάλο που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2019 και τα πλαστά πτυχία, που μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί μόνο στην Ελλάδα έπαυσε να είναι φορέας πιστοποίησης και ανέλαβε η Cambridge.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του πτυχίου είναι ότι δεν αφορά σε πτυχίο αγγλικών όπως τα γνωστά. Οι εξετάσεις γίνονται αποκλειστικά μέσω προγράμματος υπολογιστή, απευθύνονται σε ενήλικες, δεν περιέχουν τεστ στον προφορικό λόγο και την έκθεση και αναλόγως του επιπέδου των απαντήσεων σε κλιμακωτές ερωτήσεις, το αποτέλεσμα δείχνει σε ποιο επίπεδο είναι ο εξεταζόμενος: από Α1 που είναι βασικά, Β1 που αντιστοιχεί σε Lower και C2 που αντιστοιχεί σε Proficiency.

Τη μέθοδο αυτού του πτυχίου επέλεξαν πολλοί συντοπίτες μας, καθώς παρακολουθούσαν ταχύρρυθμα μαθήματα σχεδόν σχολικού έτους σε διάρκεια, και στη συνέχεια έδιναν εξετάσεις, το αποτέλεσμα των οποίων μπορούσε να προσκομιστεί σε δημόσιο διαγωνισμό και προκηρύξεις όπως του ΑΣΕΠ. Καθώς από το 2014 έως το 2019 αποκλειστικά το κέντρο ελευθέρων σπουδών Μυτιλήνης στο εδώλιο παρείχε αυτή την πιστοποίηση στη Λέσβο, όλοι όσοι ήθελαν να τη λάβουν πήγαιναν σε αυτό, από τη Μυτιλήνη, τη Γέρα, το Πλωμάρι και άλλες κοινότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάποιοι μάρτυρες δεν γνώριζαν αν ευθύνεται αποκλειστικά το φροντιστήριο ή αν έπεσε θύμα πλάνης του φορέα πιστοποίησης που εμπιστεύονταν απόλυτα- ο οποίος όμως έχει απαλλαχθεί από τις κατηγορίες σε δικαστήριο της Θεσσαλονίκης. Σε αυτόν προσπάθησε η υπεράσπιση να ρίξει τα βλέμματα, ο οποίος μάλιστα παρέστη σε όλες τις δικασίμους, πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε απορία και προβληματισμό που προέκυπτε. Παράλληλα η υπεράσπιση και οι κατηγορούμενοι προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι εφόσον παρείχαν κανονικά μαθήματα ταχύρρυθμα πριν από τις εξετάσεις, δεν είχαν κανέναν λόγο να εμπλακούν σε πλαστογραφία. Ωστόσο η εισαγγελέας που δεν πείσθηκε, τόνισε ότι η εγγύηση επιτυχίας διόγκωνε τη φήμη και συνεπακόλουθα την πελατεία του κέντρου σπουδών.

Το ζευγάρι των κατηγορουμένων είναι παντρεμένο με δύο παιδιά. Η ιδιοκτήτρια άνοιξε το κέντρο το 2009 και άρχισε να συνεργάζεται με τον φορέα πιστοποίησης το 2014. Ο σύζυγός της είναι στέλεχος στο δημόσιο, ενώ παρουσιάστηκε η εθελοντική της δράση σε ΕΠΑΛ και παιδιά ΑμεΑ.

Από την άλλη, όσο ταλαιπωρημένοι και αν είναι οι κατηγορούμενοι από το φροντιστήριο- ειπώθηκε δε αρκετές φορές ότι η ιδιοκτήτρια υπέστη νευρικό κλονισμό στο άκουσμα των πλαστών πτυχίων, οι ίδιοι οι παθόντες που δεν χωρούσαν και στους διαδρόμους του δικαστικού Μεγάρου όταν πρωτοξεκίνησε η υπόθεση, βρέθηκαν υπόλογοι απέναντι στον ΑΣΕΠ, ενώ αποδείχτηκε ότι όσα χρήματα έδωσαν παρακολουθώντας επί μήνες αγγλικά, έμειναν με ένα πτυχίο πλαστό στο χέρι, σε απόγνωση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας

Αυτοψία σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό και άμεση ενεργοποίηση διαδικασιών επίλυσης των προβλημάτων που κατέγραψε η διεύθυνση του σχολείου
Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Στον διαγωνισμό Generation Next της Vodafone
Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής

Μαθητές από όλη τη Λέσβο συναντιούνται σε μια γιορτή ήχων, συνεργασίας και δημιουργίας
Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης

Συνάντηση με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού για το μεταναστευτικό στο Βόρειο Αιγαίο
Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027

Μέχρι 26 Μαρτίου η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή μέσω gov.gr
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις

Η Ελληνική Αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην ανοίγουν συνδέσμους και να μην καταχωρούν προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία
Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για κινητοποίηση την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 18:00 στη Πλατεία Σαπφούς
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου