× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ενεργειακές κοινότητες» για να μειωθεί η τιμή της ηλεκτρικού ρεύματος

Απαντήσεις για τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια και τρόπους με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, δίνει ο καθηγητής Περιβάλλοντος Στέργιος Βακάλης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 16/1/2023

«Ενεργειακές κοινότητες» για να μειωθεί η τιμή της ηλεκτρικού ρεύματος
' χρόνος ανάγνωσης

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό της Λέσβου, διοργανώνει το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα «Ενεργειακή κρίση, βιώσιμη ανάπτυξη και νέες τεχνολογίες».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αυτή την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Γεωγραφίας στο Λόφο του Πανεπιστημίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος Στέργιος Βακάλης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα συζητηθούν ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες όπως η αύξηση της τιμής στην ενέργεια καθώς και βιώσιμες λύσεις που προτείνονται με την αξιοποίηση των Ανεώσιμων Πηγών οι οποίες όπως είπε έχουν μπει στη ζωή μας και μπορούν ακόμη και με τη δημιουργία μικρών συνεταιρισμών από πολίτες να δώσουν την απάντηση στο ενεργειακό πρόβλημα και στην αύξηση των τιμών.

«Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Βακάλης, αυτή τη στιγμή έχει την ακριβότερη τιμή κιλοβατώρας σε όλη την Ευρώπη. Αυτό συνέβη, σημείωσε διότι επιχειρήθηκε μία γρήγορη σχετικά μετάβαση από το λιγνίτη που ήταν η βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες πιο οικολογικές πρώτες ύλες όπως είναι το φυσικό αέριο. Ωστόσο, πρόσθεσε η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα προμηθεύονται φυσικό αέριο από τρίτες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ενέργεια γενικά, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω τόσο της παρούσας ενεργειακής κρίσης και της υπό εξέλιξη πράσινης μετάβασης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.  

Στο πλαίσιο της συζήτησης που θα κάνουμε την Τετάρτη μέσα από τις στοχευμένες εισηγήσεις των ειδικών στα θέματα ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης – καθώς και των ερωτήσεων του κοινού θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε ως το φλέγον θέμα ζήτημα της ενέργειας.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται καινούργιοι διαχειριστικοί και τεχνολογικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τα δισεπίλυτα προβλήματα της ενεργειακής ζήτησης και του υψηλού ενεργειακού κόστους, όπως τα μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας και οι έξυπνες συσκευές. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει παρουσίαση της ολοκλρηωμένης λύσης REACT ως σχέδιο για την ολική πράσινη ενεργειακή μετάβαση στα νησιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης η ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων που προάγουν την δημοκρατικοποίηση της ενεργειακής παραγωγής, καθώς ο καταναλωτής γίνεται και παραγωγός που μπορεί να χρησιμοποιήσει τη χαμηλότερου κόστους παραγόμενη ενέργεια για ιδιοκατανάλωση αλλά και για κοινωνικούς σκοπούς.

Τέλος η ενεργειακή κρίση σχετίζεται άμεσα με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και η πρόσβαση σε προσιτή, καθαρή και αξιόπιστη ενέργεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική ευημερία χωρίς αποκλεισμούς και την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων».

Ομιλητές στην εκδήλωση είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δίας Χαραλαμπόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Δημήτρης Κατσαπρακάκης, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Ιωάννης Σπιλάνης, Καθηγητής, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στέργιος Βακάλης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Συντονίζει ο Επίκουρος Καθηγητής Κωνσταντίνος Θεοδώρου

Υπάρχει δυνατότητα και διαδικτυακής παρακολούθησης μέσα από την παρακάτω διεύθυνση  https://youtu.be/roOBk1kLy2I

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη στη Μυτιλήνη

Κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου την Κυριακή 24 Αυγούστου στην πλατεία Σαπφούς
ΑΤΖΕΝΤΑ

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στη Νησιώπη

Καθημερινά δρομολόγια από τις 10:30 όλο το καλοκαίρι
ΑΤΖΕΝΤΑ

Τα παιδιά εκθέτουν τα έργα τους στο Παλαιοχώρι

Έκθεση στο μουσείο για το χωριό τους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Λαϊκό γλέντι του ΚΚΕ στην Ερεσό

Την Κυριακή 17 Αυγούστου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Με κατάνυξη η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Μιστεγνά

Τίμησαν τη γιορτή και την παράδοση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Παναγιούδα γιορτάζει την ιστορία και την παράδοσή της

Βραδιά πολιτισμού, μουσικής και μνήμης στις 23 Αυγούστου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησε η ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής

Παρεμβάσεις και σε άλλα σχολεία του Δήμου Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο «μύθος» της Νυφίδας στον Πολιχνίτο

Ο Οικολογικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Νυφίδας Πολιχνίτου προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες σε μια ξεχωριστή βραδιά σήμερα, Πέμπτη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βοήθεια σε παιδιά της Χίου, με πρόσκληση της Περιφέρειας

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι ψυχολογικές συνέπειες της πυρκαγιάς στους ανήλικους κατοίκους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθη 21χρονος στη Λήμνο για ναρκωτικά

Μετέφερε κάνναβη και κοκαΐνη έναντι αμοιβής, σύμφωνα με την Αστυνομία
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το τελευταίο αντίο σε έναν αλύγιστο αγωνιστή

Έφυγε πλήρης ημερών ο Γρηγόρης Καραγιάννης από την Κάπη -Κατοχή και Αντίσταση, Εμφύλιος και σύγχρονη Ελλάδα — έζησε και έδρασε με ανιδιοτέλεια, αφήνοντας πίσω του μια βαριά παρακαταθήκη μνήμης και αξιοπρέπειας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τραυματίστηκε οδηγός μοτοσικλέτας

Τροχαίο ατύχημα στον δρόμο Πέτρας – Μολύβου