× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αποχαιρετώντας το 2022 και ό,τι μας απασχόλησε

Η ετήσια ανασκόπηση του «Ν», με τα θέματα που διαβάστηκαν και συζητήθηκαν περισσότερο

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 30/12/2022

Αποχαιρετώντας το 2022 και ό,τι μας απασχόλησε
Παναγιώτης Μπαλάσκας

Το 2022 μάς αποχαιρετά αφήνοντας πίσω ειδήσεις που σχολιάστηκαν, διαβάστηκαν, μεταδόθηκαν και μένουν ακόμα στις συζητήσεις μας. Πρόκειται για γεγονότα που δεν έμειναν απαρατήρητα και ζητήματα που ακόμα αναζητούν λύση, εν όψει του 2023. Όλη η ομάδα του «Ν» βρέθηκε σε όλα τα γεγονότα, μεταδίδοντάς τα έγκαιρα και έγκυρα και το 2022. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την εμπιστοσύνη σας και ευχόμαστε να ανταποκρινόμαστε όλο και περισσότερο στις ανάγκες της κοινωνίας και να στεκόμαστε στο ύψος της δημοσιογραφίας που απαιτεί ο 21ος αιώνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χρονιά που φεύγει ξεκίνησε με ειδήσεις για το προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα και φεύγει με τραγικές απώλειες ανθρώπων και βρεφών στη θάλασσα, περιείχε μεγάλη αγωνία για τη φωτιά στα Βατερά που έκαψε 25.000 στρέμματα, συζητήσεις για απευθείας αναθέσεις και διαφημιστική προβολή, παράλογα και «αχινούς» που συμβαίνουν στη Λέσβο και μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από τα αγροτικά και κτηνοτροφικά ζητήματα, και υποθέσεις της Δικαιοσύνης. Εκλεισε με την απώλεια του αγαπητού τ. Δημάρχου Λέσβου Σπυρου Γαληνού στις 23 Δεκεμβρίου που ανέλαβε στις πλάτες του το προσφυγικό ζήτημα από το 2015 κάνοντας διεθνώς τη Λέσβο γνωστή για την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη της.

Φυσικά από την αρχή της χρονιάς έως σήμερα, κάποια ερωτήματα ταλανίζουν την πόλη της Μυτιλήνης: Πότε θα ολοκληρωθεί το έργο στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη που άλλαξε τις διαδρομές των οδηγών πολλούς μήνες; Πότε θα σταματήσουν οι διακοπές νερού και ρεύματος; Πότε θα υπάρξει ξανά κολυμβητήριο και πού μπορούν να βρουν τα παιδιά… παιδικές χαρές!

Από τις θετικές ειδήσεις ήταν οι διακρίσεις γυναικών αθλητριών (Γιαννή, Κοντού, Γαρυφάλλου κ.ά) από τη Λέσβο σε μια σειρά αθλήματα, αλλά και οι επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, μεταξύ των οποίων και του Κουρός, Ιρανού πρόσφυγα από το Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης που έγινε γνωστός πανελλαδικά. Επίσης πραγματοποιήθηκαν ποικίλες εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, γεγονός που μας έβαλε να ξαναδιαβάσουμε ιστορία και να συναντηθούμε σε πολλά σημεία του νησιού, μαζί με άλλες εκθέσεις και δρώμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Παναγιώτης Μπαλάσκας ένωσε τις στιγμές του 2022 σε ένα βίντεο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ιανουάριος ξεκίνησε δυνατά από τη μέρα των Θεοφανείων όταν παρεμποδίστηκε η αποβίβαση γερανοφόρου στο λιμάνι της Μυτιλήνης από τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατά της νέας δομής, επειδή θεωρήθηκε ύποπτο για την υλοποίηση εργασιών στη Βάστρια.

Ακολούθησε τον Φεβρουάριο μεγάλη κινητοποίηση 500 διαδηλωτών από το Εργατικό Κέντρο, την επιτροπή του Μανταμάδου και κατοίκους όλου του νησιού στη Βάστρια, όπου κάηκαν μηχανήματα και ακολούθησαν διώξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον ίδιο μήνα διαβάστηκε κατά κόρον το ρεπορτάζ για τη Βασιλική Ράλλη που με τα όνειρα της πριν από 64 χρόνια οδήγησε στην εύρεση των λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ στη Θερμή της Λέσβου, και έγινε μοναχή στα 100 της σε Μοναστήρι της Πάτρας.

Στα μέσα Φεβρουαρίου η Σκάλα Συκαμνιάς αποχαιρέτησε τη γιαγιά Ευστρατία Μαυραπίδου, μία εκ των τριών γιαγιάδων που έγιναν σύμβολο αλληλεγγύης κρατώντας ένα προσφυγόπουλο που τάιζαν με τον φακό του Λευτέρη Παρτσάλη.

Την 21η Φεβρουαρίου έγινε επέμβαση της αστυνομίας στην περιοχή Αφεντέλι, στη Σκάλα Ερεσού, όπου πριν και μετά έδρασε και πλέον δρα όλο και περισσότερο η πρωτοβουλία υπεράσπισης της αμμουδιάς, με αγώνες και πολλές γιορτές.

Την ίδια ημέρα έγινε «πραξικόπημα» και «έκτροπή», όπως είπε η αντιπολίτευση από πλευράς Δημοτικής Αρχής Κύτελη που δεν άφησε να συζητηθεί το θέμα της νέας δομής στη Βάστρια.

Η τύχη χαμογέλασε... πλατιά τον ίδιο μήνα σε έναν υπερτυχερό που με ένα δελτίο των 10 ευρώ και αριθμούς δικής του επιλογής κέρδισε τα 8,7 εκατομμύρια ευρώ που μοίραζε το Τζόκερ. Συγκεκριμένα κέρδισε 8.724.744,23 ευρώ.

Στις 27 Φεβρουαρίου η Μυτιληνιά Μαρία Κάσσου κατέγραψε πανελλήνιο ρεκόρ στο στίβο Στο 36ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Ο Μάρτιος ξεκίνησε άσχημα με την είδηση των έξι προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους και βρέθηκαν πνιγμένοι στην Επάνω Σκάλα, ενώ στιγματίστηκε από υποθέσεις στη Δικαιοσύνη για τη γυναικοκτονία της Ερατώς, αλλά και την υπόθεση βιασμού ανήλικης από προπονητή που κλείδωνε τα αδέρφια της.

Στα μέσα Μαρτίου η είδηση για τον πανικό στην αγορά ελαιολάδου διαβάστηκε πανελλαδικά, όταν στις 14 του μήνα με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Συνεταιριστικός Στύψης, κάλεσε τα μέλη του να πουλήσουν σε αυτόν τα ελαιόλαδα με οξύτητα μεγαλύτερη 2,4 βαθμών που έχουν αφήσει στο συνεταιρισμό ως παραταθήκη.

Στις ευχάριστες ειδήσεις ήταν η παρέλαση τρίτεκνης μητέρας ως σημαιοφόρου την 25η Μαρτίου που ανέδειξε το «Ν» και έγινε επίσης πανελλαδικό θέμα.

Εφέσιμη ποινή κάθειρξης επτά χρόνων με αναστολή που είχε σαν αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος ο καταδικασθείς, επέβαλε τον ίδιο μήνα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου σε διευθυντή παραρτήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Λέσβο για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση και πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση για ποσό άνω των 450.000 ευρώ συνολικά.

Ευχάριστη επίσης είδηση που διαβάστηκε πολύ ήταν στις 27 Μαρτίου, ότι ανοίγει η εστίαση χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού προαναγγέλλοντας το τέλος των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Ο Απρίλιος ξεκίνησε με κινητοποιήσεις έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και έκλεισε με το πρώτο δρομολόγιο καταμαράν από τη Σμύρνη και την επίσκεψη των πρώτων Τούρκων με αυτό.

Ο Μάιος στο Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης περιείχε την υπόθεση οικογένειας που είχε εμπλακεί με πώληση κοκαϊνης και γλίτωσε τα ισόβια.

Από τις στενάχωρες ειδήσεις ήταν το κλείσιμο του ιστορικού «Πανελλήνιον» για το οποίο μας μίλησε ο Χάρης Μιχαηλίδης και το οποίο ακόμα παραμένει κλειστό.

Την 1η Ιουνίου ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τη Λέσβο και σαν επίσημη αρχή του καλοκαιρού όλοι περίμεναν ότι θα ανακάμψει ο τουρισμός στη Λέσβο. Το άγγελμα του ξαφνικού θανάτου του γιατρού Φώτη Παπαλυσάνδρου στις 13 Ιουνίου σκόρπισε στενοχώρια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Στα τέλη Ιουνίου τα βλέμματα στράφηκαν στις χρυσές επιδόσεις των υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από όλη τη Λέσβο.

Ο Ιούλιος βρήκε τον Ταρλά με πρωταθλητές του Euro2004 σε ένα παιχνίδι ειρήνης και φιλίας με προσφγόπουλα και ντόπια παιδιά, και τη Λέσβο να υποδέχεται ακόμα μία χρονιά τη Χάρις Αλεξίου η οποία έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο «Ν» και τον Στρατή Μπαλάσκα.

Από τις πολυδιαβασμένες ειδήσεις του «Ν» ήταν τα «πάνω κάτω» στην αγορά ελαιολάδου: Η μεγάλη άνοδος στις τιμών των βιομηχανικών ελαιολάδων και του πυρηνελαίου διαμορφώνουν νέα δεδομένα τόσο στην αγορά όσο και στην παραγωγή ελαιολάδου. Η παραγωγή βιομηχανικού ελαιολάδου γίνεται ελκυστική, μετά από πολλά χρόνια, και μπορεί να δώσει αξιόλογο εισόδημα στους ελαιοπαραγωγούς, υπό την προϋπόθεση πως οι ελλείψεις στην αγορά σε σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο) θα παραμείνουν στα φετινά επίπεδα και κατά την διάρκεια του 2023.

Η πυρκαγιά στα Βατερά στις 23 Ιουλίου επισκίασε την επικαιρότητα με τον πιο άσχημο τρόπο, με όλη τη Δυτική Λέσβο να βρίσκεται επί ποδός, να εκκενώνεται η Βρίσα και η απόγνωση να είναι ορατή σε όλη την περιοχή.

Και ο Αύγουστος όμως μπήκε πολύ δύσκολα, με προφυλακιστέο έναν προπονητή βόλλεϊ για βιασμό ανηλίκου και τα πανελλαδικά βλέμματα να περιμένουν Δικαιοσύνη.

Στις ευχάριστες βραδιές του Αυγούστου ηταν η Λευκή Νύχτα που οργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, οι εκδηλώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και τα δρώμενα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Μήνυμα ειρήνης έστειλαν στις 14 Αυγούστου από τον Μόλυβο μία Ρωσίδα και ένας Ουκρανός που τέλεσαν τον γάμο τους.

Η 1η Σεπτέμβρη ήρθε με τη δικαίωση μαθητριών που είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή τους στη Γέρα, κυρίως γιατί ζούσε μέσα τους όλη η υπόθεση εδώ και χρόνια μέχρι να φτάσει στην αίθουσα του δικαστηρίου και να βγει η πρωτόδικη απόφαση.

Ο εμπρησμός επιχείρησης στον Πολιχνίτο συγκλόνισε τη Λέσβο, καθώς ο ίδιος ο δράστης, αδερφός του ιδιοκτήτη της επιχείρησης βρήκε τραγικό θάνατο.

Ο Σεπτέμβριος έκλεισε με το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Aegean Docs, όπου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την ταινία του φωτορεπόρτερ, Γιώργου Μουτάφη που αφορά και στη Λέσβο, αλλά και να ξεκινήσουμε να καταπιανόμαστε με τα ψηφιακά δικαιώματα, μέσα από την ταινία ΚΛΙΚ.

Στο μεταξύ αναδείχτηκαν οι συμβάσεις που δεν είχαν γίνει στη ΔΕΔΑΠΑΛ, με αποτέλεσμα να μην πληρώνονται εργαζόμενοι.

Ο Οκτώβριος συγκέντρωσε τα βλέμματα στους φοίνικες και τη διάσωσή τους με ένα καινοτόμο σκεύασμα που μπαίνει απευθείας στον κορμό του φοίνικα με μικροέγχυση και το εφαρμόζουν οι γεωπόνοι του Σινέ-Φυτόπολις Δημήτρης Γιασσάς και Θοδωρής Αγγελέλλης. Η μέθοδος εφαρμόζεται έως σήμερα, ωστόσο ο Δημήτρης Γιασσάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε Μυτιλήνη, Μανταμάδο, Συκαμνιά, Γέρα, Πλωμάρι, Πολιχνίτο. Ζητά τη λήψη μέτρων από το Δήμο Μυτιλήνης για τη διάσωση του φοινικόδασους στην Παναγιούδα.

Το «Ν» βρέθηκε στο μεγάλο διεθνές δημοσιογραφικό συνέδριο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ImedD στο Ωδείο Αθηνών και συμμετείχε με ομιλία για τη δράση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής μας Επιχείρησης «Ενημέρωση» και τον τρόπο που καλύπτει τα γεγονότα αποσπώντας μεγάλη απήχηση από διεθνή και εγχώρια Μέσα Ενημέρωσης.

Στις 4 Νοεμβρίου μεγάλη κινητοποίηση στον Μόλυβο συγκέντρωσε κατοίκους και φορείς της Λέσβου για τη διάσωση του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Μήθυμνας. Η κινητοποίηση δεν απέφερε τους καρπούς που ήθελαν οι διοργανωτές και άφησε ένα ΑΤΜ στην περιοχή.

Ένα σχολείο, αυτό για τα παιδιά της Κοινότητας των Αλβανών Μεταναστών στη Λέσβο άνοιξε τις πύλες του στις 6 Νοεμβρίου και θα λειτουργεί σε αίθουσα που παραχώρησε το 2ο Λύκειο Μυτιλήνης. Θα διδάσκεται η Αλβανική γλώσσα σε παιδιά μεταναστών ηλικίας 5 έως 15 ετών τα οποία τα πρωινά φοιτούν κανονικά στα Ελληνικά σχολεία.

Πριν από τα μέσα Νοεμβρίου, ο συντοπίτης μας από την Αγία Παρασκευή Λέσβου, δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Documento αποκάλυψε λίστα παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό «Predator».

Ένοχος κατ' εξακολούθηση για το αδίκημα της σεξουαλικής παρενόχλησης ανήλικης μαθήτριας 14 ετών σε πρώτο βαθμό κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης στις 10 Νοεμβρίου, γυμναστής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που δίδασκε χρόνια σε σχολεία της Λέσβου. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ενώ μετά την απόφαση ο γυμναστής άσκησε έφεση.

Στις 8 Νοεμβρίου και ενώ η Μυτιλήνη δονούνταν από τους ρυθμούς παρέλασης στην επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό, το Πλωμάρι δονούνταν από τις εργαζόμενες στο Μιχαλέλλειο που έκαναν απεργία στο γηροκομείο Μιχαλέλλειο και μεγάλη κινητοποίηση, η οποία αρχίζει και αποφέρει καρπούς με την αποπληρωμή των χρωστούμενων δεδουλευμένων.

Το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης δεν δονήθηκε, αλλά τα «είδε όλα» μέσα στον Νοέμβριο όταν έπεσαν σοβάδες μέσα σε τάξη. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες από τη μαθητική κοινότητα και συναντήσεις της ΕΛΜΕ, πιέζοντας για μια μόνιμη λύση στο χρόνιο στεγαστικό πρόβλημα του σχολείου που μας κάνει περήφανες και περήφανους για τα επιτεύγματά του.

Στα τέλη Νοεμβρίου η απόγνωση έφτασε στο αμήν για τους κατοίκους της Μόριας που προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Μυτιλήνης διεκδικώντας αποζημιώσεις τους, που ενώ υπάρχουν ως χρήματα στα ταμεία του Δήμου δεν πιστώνονται στους λογαριασμούς τους.

Αρχές Δεκεμβρίου είχε προγραμματιστεί εκ νέου να γίνει σε δεύτερο βαθμό η δίκη του δολοφόνου της Ερατώς, αλλά δόθηκε νέα αναβολή για τον Σεπτέμβριο του 2023, με παράσταση διαμαρτυρίας αλληλέγγυων έξω από τα δικαστήρια και την οικογένεια της Ερατώς σε απόγνωση.

Στις 12 Δεκεμβρίου ένα σπουδαίο Παγκόσμιο ρεκόρ ανέδειξε ο έλεγχος των χρόνων των νικητών του 1ου Πανελληνίου πρωταθλήματος κλειστής Κωπηλασίας με τις κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο που πλέον καταχωρεί η Διεθνής Ομοσπονδία Κωπηλασίας. Το πέτυχε στην ελαφρά κατηγορία η Μηλένα Κοντού του ΝΟ Μυτιλήνης στο αγώνισμα των 2000μ. ηλικιακής κατηγορίας 17-18 ετών τερματίζοντας το εργόμετρό της σε χρόνο 7:04.09.

Ας ελπίσουμε ότι το 2023 θα έχει ευχάριστες ειδήσεις και έναν καλύτερο απολογισμό.

Χρόνια πολλά και καλά!

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Μετά το τέλος της τελετής η Ηγουμένη Ταβιθά απηύθυνε ευχές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ξενάγηση στο Μουσείο‑ Ελαιοτριβείο (τ. Βρανά) της εταιρείας «Αρχιπέλαγος»

Γνωρίστε τις τέσσερις ξεχωριστές μόνιμες εκθέσεις
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου

Επίδειξη αλόγων βράβευση αναβατών και μεγάλο γλέντι στη Θερμή Λέσβου τη Λαμπροδευτέρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παντρεύτηκε ο Νίκος Γιαννάκας

Το απόγευμα της Λαμπροδευτέρας ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Χρύσα Κεραμίδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Αυγού στα Τσαμάκια

Την Λαμπροτρίτη, στις 11 π.μ. με διοργανωτή την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο εβδομάδες εκτός δρομολογίων το Νήσος Σάμος

Από 15 ως 31 Μαϊου, για τις ανάγκες συντήρησης του πλοίου
ΧΩΡΙΑ

Έκαναν κούνια και στα Μιστεγνά

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή
ΧΩΡΙΑ

Γεωτρήσεις στη Γέρα για την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης, γίνεται προσπάθεια επίσπευσης των ενεργειών που απαιτούνται για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων επάρκειας νερού που αντιμετωπίζει η περιοχή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λαμπροβδομάδα με ζέστη και Σάββατο με καταιγίδες και κρύο

Έντονη αστάθεια θα παρουσιάσει ο καιρός στη Λέσβο προς τα τέλη της εβδομάδα, με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
ΘΕΑΤΡΟ

Πάσχα με θέατρο στο Παλαιοχώρι

Ακολούθησε ούζο και καλή διάθεση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Aνοιξε το Parasol στη Σκάλα Ερεσού

Μιλήσαμε με τον παρά λίγο 34χρονο, νέο ιδιοκτήτη του ιστορικού μπαρ, καφέ, σημείου αναφοράς, Θανάση Καραολάνη που το ξανάφτιαξε με τα χέρια του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Πανηγυρίζει η Μονή Αγίου Ραφαήλ στο Λόφο των Καρυών

Ξεχωριστή μέρα για τη Λέσβο η Λαμπροτρίτη 7 Mαίου