× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Για όλα φταίει ο Διευθυντής…

Η Εισαγγελική πρόταση για την «μεγάλη» δίκη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου ρίχνει όλη την ευθύνη για το κλείσιμο της Τράπεζας στον Διευθυντής της περιόδου 2004 - 2005

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 20/12/2022

Για όλα φταίει ο Διευθυντής…
' χρόνος ανάγνωσης

Εντυπωσιακή από κάθε άποψη ήταν η πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βορείου Αιγαίου που ουσιαστικά ρίχνει όλη την ευθύνη για την κατάρρευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνο στον Διευθυντή της περιόδου 2004 – 2005. Παρότι η κατάρρευση και το κλείσιμο της Τράπεζας έγινε το 2012 όταν με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος ανακλήθηκε η λειτουργία της.

Καμία ευθύνη για τα όσα έγιναν στην Τράπεζα την περίοδο 2004 – 2005 δεν είδε ο Εισαγγελέας στα τότε μέλη του Δ.Σ. Για τα μεν μέλη που δεν είχαν πραγματοποιήσει οικονομικές σπουδές είπε πως «δεν γνώριζαν» για τα δε μέλη που είχαν κάνει οικονομικές σπουδές είπε «ήταν ήρωες που προσπάθησαν να σώσουν την Τράπεζα». Ωστόσο οι αποφάσεις για τις χορηγήσεις λαμβάνονταν από το Δ.Σ. κι όχι από τον Διευθυντή. Ο Διευθυντής είχε ρόλο εισηγητή, ο λόγος του είχε βαρύνοντα ρόλο καθώς ήταν έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, αλλά δεν αποφάσιζε μόνος του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Κατά την πρόταση του Εισαγγελέα ένοχοι πρέπει να κριθούν και πέντε δανειολήπτες που κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στην υπόθεση. Πρόκειται για ορισμένους από τους δανειολήπτες που είχαν λάβει πολύ μεγάλα δάνεια τα οποία δεν αποπλήρωναν. Σε άλλες περιπτώσεις δανειοληπτών η πρόταση του εισαγγελέα ήταν απαλλακτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Απαλλακτική ήταν η πρόταση του Εισαγγελέα για τους εργαζόμενους της Τράπεζας αλλά και για όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίου μετά το 2005. Κατά την πρόταση του όλα τα μέλη των Δ.Σ. προσπάθησαν να διασώσουν την Τράπεζα, όμως οι ενέργειες τους δεν τελεσφόρησαν. Οι εργαζόμενοι της Τράπεζας, σύμφωνα με την Εισαγγελική πρόταση, λειτούργησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

 

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το έθιμο της τράτας στη Σκάλα Πολιχνίτου

Την Τετάρτη 20 Αυγούστου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ποδηλατικός τουρισμός στη Λέσβο με διεθνείς συνεργασίες

Συνάντηση Μουτζούρη με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου – Στο επίκεντρο η ανάπτυξη συνεργειών με τουρκικούς συλλόγους και η προβολή του νησιού ως ποδηλατικού προορισμού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συγκέντρωση στη Μύρινα για την Παλαιστίνη την Κυριακή

Συλλογικό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τη στήριξη της Ελλάδας στο Ισραήλ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο, επεισόδιο με λοστό και παστούρωμα ζώου στη Λέσβο

Τρία περιστατικά υπό διερεύνηση της αστυνομίας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Παραβάσεις σε επιχειρήσεις σε Μήθυμνα και Μυτιλήνη

Στο οδόστρωμα και το πεζοδρόμιο τοποθετήθηκαν τραπεζοκαθίσματα χωρίς άδεια
ΔΡΑΣΕΙΣ

2.123 έλεγχοι για κράνος σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

772 έλεγχοι στη Λέσβο – 20 οδηγοί και 5 συνεπιβάτες χωρίς κράνος
ΜΟΥΣΙΚΗ

Και άλλα πούλμαν για τη συναυλία στην Αρχαία Αντισσα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου ανταποκρίνεται στο αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού για τις 20 Αυγούστου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Κινέζοι φοιτητές στη Λέσβο για μελέτη του Απολιθωμένου Δάσους

Η Λέσβος, πρότυπος προορισμός εκπαίδευσης για φοιτητές πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο
ΥΓΕΙΑ

«Η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά»

Καταγγελία Στρατή Σαμαρά για αφόρητες συνθήκες εργασίας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Δεν παραλαμβάνουμε ημιτελή έργα» ξεκαθαρίζει ο Κώστας Μουτζούρης

Στόχος η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και η ολοκλήρωση κρίσιμων έργων- Ποια «τρέχουν» είπε εφ' όλης της ύλης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή χταποδιού στις Νέες Κυδωνίες

Καλοκαιρινή γιορτή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αϊβαλί της Λέσβου»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Από τον Μπαχ στον Ξενάκη: ο ήχος του πόνου στο Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου Ρητίνης, η μουσική συνάντησε τη μνήμη της ρητινοκαλλιέργειας και τη συλλογική ιστορία