× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για τα πλαστά πτυχία

Πάνω από 100 πρόσωπα στη Μυτιλήνη φέρονται να έπεσαν θύματα και αναμένουν δικαίωση από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 16/12/2022

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για τα πλαστά πτυχία

Συνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης η δίκη που έχει απασχολήσει πάνω από 100 πρόσωπα που έπεσαν θύματα πλαστών πτυχίων αγγλικών, γεγονός που διαπίστωσαν το καλοκαίρι του 2019. Η υπόθεση λόγω παρέλευσης ωραρίου και πολλών μαρτύρων διεκόπη την 21η Οκτωβρίου και συνεχίζεται σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι καταθέσεις μέχρι σήμερα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντικές κρίνονται οι καταθέσεις των οκτώ μαρτύρων που πρόλαβαν να καταθέσουν. Αρχικά στο επίκεντρο είχε βρεθεί ο αστυνομικός που παρέλαβε τις καταγγελίες και τα πλαστά πτυχία το καλοκαίρι του 2019. Στη συνέχεια κατέθεσε ο ιδιοκτήτης του φορέα πιστοποίησης των πτυχίων αγγλικών, ο οποίος είχε βρεθεί κατηγορούμενος σε δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη αλλά απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες για τα πλαστά πτυχία.Καθώς προσκόμισε μια σειρά εγγράφων που η υπεράσπιση θέλει να εξετάσει, πρόκειται να εξεταστεί εκ νέου. Μάρτυρας στη συνέχεια ήταν ο ιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου Κεντέρης που λειτούργησε για κάποια χρόνια την ίδια πιστοποίηση, αλλά δεν βρέθηκαν πλαστά πτυχία στους δικούς του σπουδαστές. Τέλος κατέθεσαν παθόντες και παθούσες σπουδάστριες από τη Λέσβο, οι οποίες βρέθηκαν σε στρεσογόνες καταστάσεις που στοίχισαν ακόμα και τον διορισμό τους, καθώς ο ΑΣΕΠ τους απέκλεισε από τον διαγωνισμό λόγω της πλαστότητας των πτυχίων των αγγλικών.

Στην πλευρά της πολιτικής αγωγής βρίσκονται οι δικηγόροι Νίκη Τσιριγώτη και κ. Λαμπράκης από την Άρτα. Στην πλευρά της υπεράσπισης οι κ.κ. Γιάννης Πετρέλλης, Αλέξανδρος Ροδίτης και κ. Πανταζής από την Αθήνα. Κατηγορούμενοι είναι η ιδιοκτήτρια του φροντιστηρίου με τον σύζυγό της.

Τι έχει γίνει γνωστό ως τώρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπόθεση αφορά αποκλειστικά στο πτυχίο πιστοποίησης Cambridge με όνομα «Bulats». Μεσάζοντας από την Cambridge στην Ελλάδα για δεκάδες εξεταστικά κέντρα της χώρας ήταν ο κ. Παυλίδης, υπεύθυνος του φορέα πιστοποίησης. Ο κ. Παυλίδης, μάλιστα μετά τον σάλο που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2019 και τα πλαστά πτυχία, που μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί μόνο στην Ελλάδα (σ.σ αν και πλαστά βρέθηκαν και σε σχολείο Θεσσαλονίκης όπου δεν έδωσαν καν οι σπουδαστές εξετάσεις) έπαυσε να είναι φορέας πιστοποίησης και ανέλαβε η Cambridge.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του πτυχίου είναι ότι δεν αφορά σε πτυχίο αγγλικών όπως τα γνωστά. Οι εξετάσεις γίνονται αποκλειστικά μέσω προγράμματος υπολογιστή και αναλόγως του επιπέδου των απαντήσεων σε κλιμακωτές ερωτήσεις, το αποτέλεσμα δείχνει σε ποιο επίπεδο είναι ο εξεταζόμενος: από Α1 που είναι βασικά, Β1 που αντιστοιχεί σε Lower και C2 που αντιστοιχεί σε Proficiency.

Τη μέθοδο αυτού του πτυχίου επέλεξαν πολλοί συντοπίτες μας, καθώς παρακολουθούσαν ταχύρρυθμα μαθήματα σχεδόν σχολικού έτους σε διάρκεια, και στη συνέχεια έδιναν εξετάσεις, το αποτέλεσμα των οποίων μπορούσε να προσκομιστεί σε δημόσιο διαγωνισμό και προκηρύξεις όπως του ΑΣΕΠ. Καθώς από το 2014 έως το 2019 αποκλειστικά το φροντιστήριο που βρίσκεται στο εδώλιο παρείχε αυτή την πιστοποίηση, όλοι όσοι ήθελαν να τη λάβουν πήγαιναν σε αυτό, στην πλειονότητά τους ενήλικες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πιστοποίηση δεν είναι οικεία για το δικαστήριο, όπως αντίστοιχες άλλες των αγγλικών και η διαδικασία κατανόησης είναι χρονοβόρα.

Κάποιοι μάρτυρες δεν γνωρίζουν αν ευθύνεται το φροντιστήριο ή αν έπεσε θύμα πλάνης του φορέα πιστοποίησης που εμπιστεύονταν απόλυτα- ο οποίος όμως έχει απαλλαχθεί από τις κατηγορίες. Σε αυτόν προσπαθεί η υπεράσπιση να ρίξει τα βλέμματα. Παράλληλα προσπαθεί να αποδείξει ότι το φροντιστήριο παρείχε αποκλειστικά αυτή την πιστοποίηση στη Λέσβο, και κατά συνέπεια ότι δεν είχε ανταγωνισμό, ενώ επιχειρεί να αποδείξει επίσης ότι δεν είχε κανένα περαιτέρω οικονομικό όφελος σε περίπτωση αποτυχίας ή επιτυχίας των σπουδαστών του, πέρα από την καλή διαφήμιση.

Από την άλλη, όσο ταλαιπωρημένοι και αν είναι οι κατηγορούμενοι από το φροντιστήριο- ειπώθηκε δε αρκετές φορές ότι η ιδιοκτήτρια υπέστη νευρικό κλονισμό στο άκουσμα των πλαστών πτυχίων, οι ίδιοι οι παθόντες που δεν χωρούσαν και στους διαδρόμους του δικαστικού Μεγάρου, βρέθηκαν υπόλογοι απέναντι στον ΑΣΕΠ, ενώ αποδείχτηκε ότι όσα χρήματα έδωσαν παρακολουθώντας επί μήνες αγγλικά, έμειναν με ένα πτυχίο πλαστό στο χέρι, σε απόγνωση.

Υπενθυμίζουμε ότι το κουβάρι ξετύλιξαν υπάλληλοι του Δήμου που προσπάθησαν να εντάξουν το πτυχίο αγγλικών τους στο βιογραφικό και στο προσοντολόγιό τους, ενώ άλλοι βρέθηκαν «πλαστοί» στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, από τον οποίο αποκλείστηκαν.

Δείτε τι μας είχε πει υπάλληλος του Δήμου:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση