Στα 7 εκατ. το κονδύλι για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου
Με το μυαλό στις εκλογές μοιράζονται οι de minimis επιδοτήσεις στους αγρότες. Έτοιμη να πληρώσει η κυβέρνηση πριν το τέλος του χρόνου
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 7/12/2022
Την ανακοίνωση της χορήγησης de minimis επιδότησης ύψους 7 εκατ. ευρώ μέχρι, ίσως και πριν το τέλος του χρόνου, έρχεται να ανακοινώσει, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Κατά πάσα πιθανότητα οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό θα γίνουν στην Αγία Παρασκευή κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που θα παραχωρήσει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Λέσβου.
Πιθανότατα ο κ. Γεωργαντάς την ίδια ημέρα θα ανακοινώσει το πακέτο των de minimis επιδοτήσεων που θα δοθούν σε άλλα αγροτικά προϊόντα και περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις δυνατότητες που δίνει στην κυβέρνηση ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός. Η οριστικοποίηση των άλλων de minimis επιδοτήσεων που θα δοθούν είναι η μόνη ουσιαστική πολιτική εκκρεμότητα που υπάρχει αυτή την στιγμή, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της πληρωμής.
Η κυβέρνηση με την χορήγηση αυτών των έκτακτων επιδοτήσεων θα προσπαθήσει: α) να στηρίξει τους υποψηφίους βουλευτές του κόμματος σε περιοχές κρίσιμες για το κόμμα, β) να σταματήσει προσπάθειες δημιουργίας αγροτικών μπλόκων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ηπειρωτική Ελλάδα (βλέπε Καρδίτσα, Λάρισα), γ)να στηρίξει την αγροτική παραγωγή σε κρίσιμους κλάδους για την λειτουργία της αγροδιατροφικών βιομηχανιών και δ) να προετοιμάσει το έδαφος για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές συνολικά στην χώρα.
Δεσμευμένο το κονδύλι
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως το κονδύλι των 7 εκατ. ευρώ είναι ήδη δεσμευμένο και είναι ζήτημα μίας ή δύο εβδομάδα να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών για να προχωρήσει η πληρωμή στους δικαιούχους αγρότες της Λέσβου.
Φαίνεται πως η πληρωμή της συγκεκριμένης επιδότησης που θα «ζεστάνει» τις τσέπες των ελαιοπαραγωγών του νησιού, είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου.
«Μπαλώματα» αντί για λύσεις στα προβλήματα
Βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως η χορήγηση μια επιδότησης ήσσονος σημασίας δεν αρκεί για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα του ελαιοκομικού τομέα της Λέσβου. Διότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με τις πολύμηνες περιόδους ανομβρίας στη Λέσβο, αλλά και στα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου, είναι ένα διαρκές πρόβλημα κι όχι μια συγκυριακή κατάσταση.
Η Λέσβος και άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανομβρίας σχεδόν κάθε χρόνο έχουν ανάγκη από ολοκληρωμένα σχέδια αντιμετώπισης των αναγκών σε ύδρευση και άρδευση και την δρομολόγηση μικρών και μεγάλων αρδευτικών έργων. Χωρίς συνολικό σχεδιασμό και δρομολόγηση των κατάλληλων έργων η χορήγηση μερικών εκατομμυρίων ευρώ δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πρόσκαιρη ανακούφιση των ελαιοπαραγωγών.