× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Περίπτερο για κλάματα στην έκθεση του Λονδίνου από τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου»

Απογοητευμένοι είναι, όπως δηλώνει ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, οι τουριστικοί πράκτορες από την προβολή της Λέσβου στο εξωτερικό. Αδιαφορία Δήμου Μυτιλήνης και Περιφέρειας για την έκθεση της Σμύρνης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 20/11/2022

«Περίπτερο για κλάματα στην έκθεση του  Λονδίνου  από τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου»

Δεν είναι ικανοποιημένοι οι τουριστικοί πράκτορες και οι επαγγελματίες του τουρισμού με την τουριστική σεζόν που ολοκληρώθηκε, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ευρωπαίων τουριστών άγγιξε τις 46.700 αφίξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος ο αριθμός για τα δεδομένα του νησιού είναι σχετικά καλός, ωστόσο πρόσθεσε είμαστε ακόμη μακριά από τα νούμερα της τελευταίας χρονιάς πριν την πανδημία, του 2019, όπου είχαμε περίπου 60.000 αφίξεις.

«Δυσκολευόμαστε πολύ να πιάσουμε τα νούμερα του 2019 και να τα ξεπεράσουμε. Δυστυχώς και του χρόνου η χρονιά φαίνεται αρκετά θολή και είναι αμφίβολο αν θα πάμε καλύτερα από φέτος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αποκάλυψε  ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος τα μηνύματα του 2023 δεν είναι πολύ αισιόδοξα και αν καταφέρουμε να κρατήσουμε τα νούμερα τα φετινά χωρίς να έχουμε μείωση θα είναι κατόρθωμα.

«Δυστυχώς οι πράκτορες είναι μόνοι τους στην προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών στο νησί μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που έχει κονδύλια για την τουριστική προβολή δεν συνεργάζεται μαζί μας ούτε και δεν ακούει τις προτάσεις που κάνουμε για τη βελτίωση της κατάστασης και την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προβολής για τις αγορές που μας ενδιαφέρουν».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Χατζηκυριάκος ανέφερε την περίπτωση της αγγλικής αγοράς και της εταιρείας jet2 η οποία πιθανόν να μειώσει τις εβδομαδιαίες πτήσεις της, αντί να τις αυξήσει που ήταν στο αρχικό πλάνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε η πρόσφατη συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο, ήταν επιεικώς απαράδεκτη. «Οι συνάδελφοι που πήγαν, επισημαίνει ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων, απογοητεύτηκαν από τη συμμετοχή των νησιών μας στην έκθεση. Το περίπτερο ήταν πολύ κατώτερο των προσδοκιών και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρινόταν στα δεδομένα της εποχής μας και σε αυτά που πρέπει να δει ένας επισκέπτης για να έρθει στη Λέσβο ή σε άλλο νησί του Βορείου Αιγαίου.

Τα χρήματα, σχεδόν 1.000.000 ευρώ για την τουριστική προβολή που δαπανώνται, δεν πιάνουν τόπο, δεν βοηθούν σε τίποτα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Παναγιώτης Χατζηκυριάκος δήλωσε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των Τούρκων επισκεπτών, σημειώνοντας ότι η αγορά της Τουρκίας, πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, προσθέτοντας πως ακόμη και σήμερα έχουμε σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο αφίξεις 100-150 τουριστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι Τούρκοι τουρίστες είναι υψηλού εισοδήματος και έχουν σημαντική παρουσία, σε ξενοδοχεία, καταστήματα, ταβέρνες και καφετέριες. Όλοι επωφελούνται από αυτή την παρουσία και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό.

Είμαστε αυτή τη στιγμή στις 23.000 αφίξεις από την αρχή της σεζόν και συνεχίζουμε, χωρίς σε αυτές να υπολογίζονται οι αφίξεις από το Πλωμάρι όπου ακόμη δεν έχουμε επίσημα στοιχεία».

Ωστόσο όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και στο κομμάτι της τουρκικής αγοράς η αυτοδιοίκηση δεν στηρίζει ούτε δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την τουριστική έκθεση της Σμύρνης η οποία θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο και τη μεγάλη έκθεση της Κωνσταντινούπολης η οποία θα γίνει τον Ιανουάριο.

«Στις εκθέσεις αυτές, σημειώνει ο κ. Χατζηκυριάκος, θα συμμετέχουμε μόνοι μας ως πράκτορες. Προσπαθούμε να βρούμε χρήματα για να πάμε οργανωμένα με μια αξιοπρεπή παρουσία. Χτυπήσαμε πόρτες και στο Δήμο Μυτιλήνης και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η απάντηση που λάβαμε ήταν αρνητική, με διάφορες δικαιολογίες».

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων, παρά την αδιαφορία των αρχών και της αυτοδιοίκησης, θεωρεί ότι η Λέσβος ως τουριστικός προορισμός έχει προοπτικές ανάπτυξης και ίσως μέχρι το 2030 θα κάνει σημαντικά βήματα.

«Το μόνο θετικό, σημειώνει είναι ότι υπάρχει διάθεση από ιδιώτες να επενδύσουν στον τουρισμό. Ήδη αυτή τη στιγμή λειτουργεί ένα πολύ αξιόλογο ξενοδοχείο στο Πλωμάρι το οποίο έχει αλλάξει την εικόνα της περιοχής, ενώ ετοιμάζεται και μια αξιόλογη τουριστική μονάδα στη Μυτιλήνη. Παράλληλα ακούγονται καλές ειδήσεις για το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και όλα αυτά μας γεμίζουν αισιοδοξία ότι κάπου παρακάτω η Λέσβος θα πάρει τη θέση που της αξίζει στον τουριστικό χάρτη».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεκίνησε στο Mythical Coast η ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Με προσκεκλημένους επιστήμονες και γιατρούς από όλη την Ελλάδα. Πρόεδρος της Ημερίδας ο Γιώργος Πατούλης τ. περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αποκρυπτογραφήσαμε τον σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου

Δείτε εδώ πως θα χρηματοδοτηθούν η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και άλλες δράσεις -Συνέντευξη του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργου Πλακωτάρη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελαφρά μείωση της δηλωμένης ανεργίας το Μάρτιο στο Βόρειο Αιγαίο

Γυναίκες το 65% των ανέργων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Καμπάνες» σε 11 επιχειρήσεις για «μαϊμού» εκπτώσεις

Aνάμεσα τους και η επιχείρηση αθλητικών ειδών Cosmos Sport που έχει υποκατάστημα στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανω κάτω οι πληρωμές των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Έκλεισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν πληρωμές αλλά θα ανοίξει ξανά για την υποβολή κι άλλων δικαιολογητικών. Δεν πιάνει τον στόχο καταβολής 700 εκατ. ευρώ ως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτενής συζήτηση για το καθεστώς ενίσχυσης του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών

Κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, έμποροι ζωοτροφών και μεταφορείς της Λέσβου ζητούν αύξηση της ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους μεταφορά των ζωοτροφών στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη