× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στα 4,30 ευρώ για τον παραγωγό το έξτρα παρθένο στη Λέσβο

Εκτιμήσεις για τις τιμές του ελαιολάδου έκανε ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου και τυποποιητής ελαιολάδου Χαράλαμπος Παπαδέλλης. Μίλησε για τα προβλήματα στον ελαιώνα, το δάκο και την ανομβρία

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 8/11/2022

Στα 4,30 ευρώ για τον παραγωγό το έξτρα παρθένο στη Λέσβο

Στα σοβαρά προβλήματα της φετινής ελαιοκομικής περιόδου καθώς και στις τιμές του ελαιολάδου που όπως δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις θα κινηθούν ανοδικά  και μάλιστα τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα δεν αποκλείεται να αγγίξουν και τα 4,30 ευρώ το κιλό, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων,  ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου και τυποποιητής ελαιολάδου και ελιάς Χαράλαμπος Παπαδέλλης, σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανομβρία μειώνει την παραγωγή και υποβαθμίζει την ποιότητα 

Ο κ.  Παπαδέλλης, ως παραγωγός  και ο ίδιος περιέγραψε αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελαιώνας του νησιού, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το σημαντικότερο  από αυτά, σήμερα  είναι η ανομβρία, η οποία όπως τόνισε θα μειώσει δραματικά την προβλεπόμενη παραγωγή. «Υπολογίζαμε ότι η Λέσβος φέτος θα παράξει 15.000 τόνους ελαιολάδου, δυστυχώς έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 12 έως 12.000 τόνους. Παράλληλα έχει επηρεαστεί αρνητικά και η ποιότητα του ελαιολάδου, αφού τέτοια εποχή τα προηγούμενα χρόνια η οξύτητες ήταν στο 0,3 ενώ φέτος είναι κοντά στο 0,8 με 0,9. Η ζέστη επηρεάζει αρνητικά τον καρπό και επηρεάζει τα οξέα της ελιάς».

«Χρειαζόμασταν άλλες 7 μέρες δακοκτονίας» 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία του Χαράλαμπου Παπαδέλλη είναι μία εκ των δύο εταιρειών της Κοινοπραξίας που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια τους ψεκασμούς κατά του δάκου. Ο ίδιος σχολιάζοντας όσα λέγονται για την εκτεταμένη δακοπροσβολή στο Λεσβιακό ελαιώνα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η παρουσία του δάκου ευνοείται γενικότερα τα τελευταία χρόνια τόσο λόγω των κλιματικών συνθηκών όσο και λόγω της ανθεκτικότητας που έχει αποκτήσει το έντομο στα φάρμακα με τα οποία ψεκάζεται. Από εκεί και πέρα σημείωσε ότι τα εγκαταλειμμένα ελαιοκτήματα καθώς και οι παραμελημένοι βιολογικοί ελαιώνες αποτελούν τροφεία του δάκου ο οποίος όπως είναι φυσικό επεκτείνεται και στις γύρω περιοχές.

«Ειδικά για τη φετινή χρονιά, όπως σημείωσε αν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα από το Υπουργείο, θα βοηθούσε στην προσπάθεια καταπολέμησης του δάκου  αν  είχαμε αντί 28 μέρες ψεκασμών 35. Αυτές οι 7 μέρες θα μπορούσαν να καλύψουν το κρίσιμο διάστημα από τέλη Αυγούστου έως μέσα Σεπτεμβρίου που δεν παρεμβάλλεται ψεκασμός και γίνεται η μεγαλύτερη ζημιά εξαιτίας των υψηλών ποσοστών υγρασίας»

Από εκεί και πέρα σημείωσε ο κ. Παπαδέλλης υπάρχουν και άλλες σοβαρές ασθένειες που ταλαιπωρούν τον ελαιώνα του νησιού και προκαλούν καρπόπτωση όπως ο πυρηνοτρήτης και το γλοισπόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτιμήσεις για τις τιμές φέτος

Αναφερόμενος στις τιμές του ελαιολάδου σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Χαράλαμπος Παπαδέλλης ανάφερε ότι οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά είναι ικανοποιητικές λόγω της μειωμένης παραγωγής στην Ισπανία και στην Ιταλία. Αντίθετα, όπως είπε στη χώρα μας προβλέπεται μια ικανοποιητική παραγωγή ελαιολάδου.

Οι εκτιμήσεις του κ. Παπαδέλλη για τη φετινή αγορά ελαιολάδου είναι για τις οξύτητες 0,3 η τιμή παραγωγού θα κυμανθεί από 4,10 έως 4,30 ευρώ το κιλό, ο άσσος από 3,50 ευρώ το κιλό έως 3,70 ευρώ ενώ το βιομηχανικό ελαιόλαδο θα κινηθεί κοντά στα 3 ευρώ το κιλό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση σημείωσε το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο υπό τις σημερινές συνθήκες, ωστόσο με τις καλές τιμές του ελαιολάδου καλύπτεται και οριακά ο παραγωγός βγάζει και ένα μεροκάματο.

Όπως και να έχει πρόσθεσε οι παλιές εποχές που οι αγρότες μας μπορούσαν να βγάλουν καλά λεφτά από την παραγωγή ελιάς έχουν παρέλθει και είναι δύσκολο να επιστρέψουν.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράταση στο πρόγραμμα κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Ως τις 10 Μαΐου μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Μπάχαλο στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το Πάσχα