× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία τρυφερά για αυτούς και αυτά που αγαπάμε!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΟΥ*

Δημοσίευση 5/11/2022

Βιβλία τρυφερά για αυτούς και αυτά που αγαπάμε!

Διάβασα πρόσφατα το πρώτο βιβλίο της Μυρτώς Μποκολίνη, Ποντίκι στην οικία Τσαϊκόφσκι, το οποίο βρήκα έξυπνο, καλογραμμένο και τρυφερό! Το παραμύθι τούτο, ειδικά για όσους αγαπούν τη μουσική, κάνει την καρδιά μας να χτυπά σε άλλους ρυθμούς! Με τον ρυθμό που χόρευε το μικρό ποντικάκι, που χτυπούσε η δική του καρδιά καθώς μεγάλωνε και γνώριζε τον κόσμο, δίνοντας τον δικό του αγώνα για επιβίωση. Έκανε τον κύκλο του, είδε, έπαθε, έμαθε και επέστρεψε εκεί που ένιωθε ότι ανήκε! Εμπνέοντας μάλιστα έναν σπουδαίο μουσικό τον κύριο Τσαϊκόφσκι, την μουσική του, συνεργαζόμενο μαζί του στη συνέχεια, τους χορευτές στο Θέατρο, ακόμα και τις μπαλαρίνες ενέπνευσε, τις κινήσεις του χορού τους και τις φούστες τις ‘’τουτού’’ τους!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μα γίνεται ένα ποντίκι μέσα από τις εμπειρίες του, να γίνει πηγή έμπνευσης για όλα αυτά; Η απάντηση βρίσκεται κάπου μέσα στο βιβλίο! Το τόσο όμορφα εικονογραφημένο από την Άννα Τζώρτζη! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, προτείνεται για παιδιά από 5 ετών. Περιγραφή: Ίσως ένα ποντίκι να είχε σχέση με τις πιο φαντασμαγορικές κινήσεις στο μπαλέτο και τον Τσαϊκόφσκι… Μπορείτε να το φανταστείτε;

ΜΟΥΣΟΥΔΑ, Σ’ ΑΓΑΠΩ, είναι ο τίτλος της ιστορίας για παιδιά μικρά, της Μάρως Θεοδορίδου, από την σειρά «Σ’ αγαπώ», και τις εκδόσεις Μίνωας. Η Μουσούδα η γλυκιά που πρωταγωνιστεί σε αυτό το βιβλίο, όπως θα μαντέψατε, ανήκει σε ένα μικρό κουτάβι, αδέσποτο, που θα υιοθετηθεί, θα αγαπηθεί και θα γίνει δεσποζόμενο, αλλάζοντας την ζωή όλης της οικογένειας προς το καλύτερο. Διαβάστε το παρέα όλη η οικογένεια και αν θέλετε να αποκτήστε και εσείς μια ‘’μουσούδα’’, διαβάστε προσεχτικά τον δεκάλογο του Μουσούδα, αν είστε διατεθειμένοι να τον τηρήσετε, ξεκινήστε την αναζήτηση σας, ανάμεσα στα τόσα αδέσποτα σκυλάκια που ψάχνουν οικογένεια! Περισσότερα στο βιβλίο! Η όμορφη εικονογράφηση είναι της Νίκης Λεωνίδου.

Περιγραφή: Μπορεί στ’ αλήθεια ένα κυριακάτικο απόγευμα να αλλάξει τη ζωή ενός κουταβιού αλλά και ενός μικρού παιδιού; Μπορεί ένα σκυλάκι να γίνει σημαντικό μέλος μέσα σε μια οικογένεια; Ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, ένα χάδι είναι αρκετά για να δείξει ο τετράποδος Μουσούδας την αγάπη του. Με την επιμονή και την αφοσίωση του μικρού Νίκου, το σκυλάκι ξεκινάει τη νέα του ζωή, διδάσκοντας σε όλους να αγαπούν την ευθύνη και να μη διστάζουν να μοιράζονται. Η φροντίδα και η υπευθυνότητα χρωματίζονται μέσα σε αυτή την τρυφερή ιστορία, θυμίζοντάς μας πως η ζωοφιλία προάγει τον σεβασμό στη ζωή!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ΦΤΕΡΟΠΟΔΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣ, μια ιστορία τρυφερή για τους ηρωικούς μπαμπάδες που για όλα έχουν τις λύσεις, και την δύναμη να ξεπερνάνε όλα τα εμπόδια, και εμπνέουν σιγουριά και ασφάλεια στα μικρούλια τους, που την έχουν τόσο ανάγκη! ΝΑΝΤΙΝ ΜΠΡΑΝ-ΚΟΣΜ, ΟΡΕΛΙ ΓΚΙΤΙΕΡΙ, μετάφραση Μάρω Ταυρή, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, για παιδιά από 3 ετών.
Περιγραφή: Σήμερα τον Ματιέ θα τον πάρει από τον παιδικό σταθμό ο μπαμπάς, με το παλιό, πράσινο αυτοκίνητό του. Αν όμως το σαραβαλάκι του μπαμπά δεν παίρνει μπρος; Κανένα πρόβλημα! Γιατί, προκειμένου να είναι στην ώρα του για να παραλάβει τον Ματιέ, ο μπαμπάς θα κάνει τα πάντα! Ένα τρυφερό βιβλίο που θα καθησυχάσει τις ανησυχίες των λιλιπούτειων αναγνωστών.

Πόσο γλυκά, τρυφερά και χρήσιμα είναι τα δύο βιβλία της Μαρίνας Πλούμπη, με αγάπη γραμμένα, από μια μητέρα προς όλες τις μητέρες και τα μικρούλια τους που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις! Αυτός είναι φαίνεται και ο λόγος που Η τελευταία γουλίτσα, πέρασε τα χίλια αντίτυπα, και μόλις κυκλοφόρησε η νέα της έκδοση! Πρόκειται για ένα βιβλίο με θέμα του τον αποθηλασμό, που απασχολεί πολλές μανούλες, πολύ απλά και ‘’μαμαδίστικα’’ γραμμένο! Στην ίδια γραμμή απλή και λιτή και η εικονογράφηση της Ειρήνης Θάνου. Από τις εκδόσεις Sweet Serendipities.
Περιγραφή: Η Σοφία, από μωρό, απολαμβάνει να πίνει το γάλα της μαμάς.
Τώρα όμως έχει μεγαλώσει αρκετά και εκτός από το γάλα τρώει και νόστιμα φαγητά, φρούτα και λαχανικά. Τα βράδια που ξυπνά πηγαίνει στη μαμά να πιει γαλατάκι. Η μαμά όμως μια φορά της είπε «Στάσου λιγάκι, ας πούμε ένα τραγουδάκι». Η Σοφία στεναχωρήθηκε πολύ, αφού γάλα ήθελε εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Και έτσι με τη μαμά έκαναν συμφωνία...για την ακρίβεια, από εκείνη τη στιγμή όχι μόνο μία.

Ένα παιδικό βιβλίο που αναφέρεται στην εξαιρετικά σημαντική μα και ευαίσθητη (τόσο για το παιδί όσο και για τη μητέρα) περίοδο του αποθηλασμού των νηπίων. Είναι ένας «αποχωρισμός» δύσκολος, που σηματοδοτεί όμως το ξεκίνημα μιας νέας, πιο αυτόνομης πορείας για το παιδί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αδερφό βιβλίο της Μαρίνας Πλούμπη, είναι Το βράδυ κοιμόμαστε όλοι! Με την ίδια τρυφερή γραμμή πλεύσης, με θέμα τον βραδινό αποθηλασμό και την καληνύχτα! Μόνο που εδώ συναντάμε και μια κάποια ποιητική διάθεση και ο λόγος της παίζει, πάντα τρυφερά, με την ομοιοκαταληξία! Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν στα δύο της βιβλία- παραμύθια, κάθε παιδί είναι μοναδικό και κάθε σχέση μητέρας, γονέα, παιδιού! Τα δικά της βιώματα θα σας θυμίσουν τα δικά σας, και θα σας βοηθήσουν να βρείτε ιδέες που ίσως σας κάνουν!

Η ταιριαστή εικονογράφηση είναι και πάλι της Ειρήνης Θάνου. Απευθύνεται η συγγραφέας σε μητέρες και τα μικρούλια τους στην ηλικία συν –πλην δύο ετών. Από τις εκδόσεις Sweet Serendipities.
Περιγραφή:
Μπανάκι κάνω, πιτζαμάκια φορώ, παραμύθι χαζεύω,
την αγκαλιά της μαμάς γυρεύω.
Όμως τη νύχτα όταν ξυπνώ,
το γάλα το δικό της αναζητώ.
Τότε που όλα κοιμούνται και με μια φωνή διηγούνται
«Το βράδυ όλα κοιμούνται μην το ξεχνάς
το πρωί γάλα ξανά της μαμάς».
Η πολυθρόνα συμφωνεί,
ο καναπές ροχαλίζει,
το καγκουρό μες τον ύπνο του σιγομουρμουρίζει.
Εγώ πάλι δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτό,
μα κάποιος με πείθει στο κρεβάτι ξανά να χωθώ…
Μάλλον το Ζ που κοιμάται κρυμμένο στο φωτιστικό.
Ένα παραμύθι που αναφέρεται στο βραδινό αποθηλασμό. Ίσως το πιο δύσκολο βήμα του αποθηλασμού ενός παιδιού, μια και τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, ο θηλασμός συνδέεται με τη γλυκιά ευτυχία που μεταφέρει το παιδί από την αγκαλιά της μητέρας στην αγκαλιά του Μορφέα. Καθώς όμως μέσα στη νύχτα δεν ξυπνούν μόνο τα παιδιά εκείνα που θέλουν να θηλάσουν, μα και αυτά που αναζητούν το παιχνίδι ή την αγκαλιά, το παραμύθι αυτό διαβάζεται με δύο τρόπους. Στη ροή της αφήγησης θα βρείτε πεφταστέρια που σας «οδηγούν» στις λέξεις εκείνες που αντικαθιστούν το κείμενο που αναφέρεται στον αποθηλασμό.Ένα παραμύθι λοιπόν με διπλή ανάγνωση!

Ζούμπι Το μοναχικό Ζόμπι, της Βίκης Σγουρέλλη, είχε την τιμητική του αυτές τις μέρες! Βέβαια αυτό το διαφορετικό παιδικό βιβλίο, διαβάζεται ολόχρονα ειδικά τις γιορτές των Χριστουγέννων που όλο και πλησιάζουν, με κέφι και χαρά παρότι η Ζούμπι, είναι ζόμπι! Αλλά πολύ πιο ζωηρή και φιλάνθρωπη από πολλούς ‘’ανθρώπους’’! Αγαπά όλα τα πλάσματα και το περιβάλλον! Η Ζούμπι, είναι ένα πλάσμα αλλιώτικο, που λόγω της εμφάνισης της στοχοποιείται. Όμως τα καταφέρνει θαυμάσια, δεν κάνει την χάρη σε κανέναν και για κανέναν λόγο να παραιτηθεί! Στην φαντασία κάθε παιδιού αφήνεται στο τέλος του βιβλίου το περιθώριο η ιστορία αυτή να τελειώσει όπως επιθυμείτε, αγαπητοί αναγνώστες! Λατρεύω την απόλυτα ταιριαστή εικονογράφηση του βιβλίου από την Βιβή Μαρκάτου, την τόσο ‘’σκοτεινή’’ και τόσο ‘’φωτεινή’’ παράλληλα! Μου αρέσουν οι δραστηριότητες που οι δύο κυρίες Βίκη και Βιβή επέλεξαν να βάλουν στο βιβλίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BOOKS with SHOES. Για παιδιά από 6 ετών.
Περιγραφή: Η Zούμπι το ζόμπι ζει ανάμεσα στους ανθρώπους. Αγαπάει και φροντίζει το περιβάλλον, αλλά και κάθε ζωντανό πλάσμα. Συχνά, βέβαια, αναρωτιέται ποιος είναι το πραγματικό ζόμπι. Και όπως λέει το ζουμπόσπιτό της, ο αγαπημένος της φίλος, «Είναι σκληρό να είσαι ζόμπι!».

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται δύο δραστηριότητες για τους μικρούς αναγνώστες! Στην πρώτη ο μικρός μας παρατηρητής ή παρατηρήτρια πρέπει να εντοπίσει που είναι κρυμμένο το ζουμπόσπιτο σε κάθε σελίδα!
Και η άλλη μας δραστηριότητα είναι ακόμα πιο διασκεδαστική! Γράφετε εσείς το δικό σας τέλος, όπως το φαντάζεστε, μας το ταχυδρομείτε και κερδίζετε ένα υπέροχο ζουμποδώρο! Μπορείτε να αποφασίσετε εσείς οι ίδιοι το μέλλον της Ζούμπι… αλλά και των ανθρώπων αυτής της πόλης.

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος - Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

O ΦΟΜ ανεβάζει τις «Στιγμές»

Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης 20, 21 και 22 Απριλίου