ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σιγή ασυρμάτου στην αγορά γάλακτος της Λέσβου
Αποφεύγουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό οι τυροκομικές επιχειρήσεις
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 22/10/2022
Στις 13 Οκτωβρίου ο Συνεταιρισμός Αγίας Παρασκευής Λέσβου και η τυροκομική επιχείρηση του Δημητρίου Μπαταγιάννη «Βλαχοπούλα» κλείνουν συμφωνία για την τιμή πώλησης του γάλακτος των κτηνοτρόφων μελών του Συνεταιρισμού (βλέπε ρεπορτάζ 1,60 ευρώ το πρόβειο γάλα της Αγίας Παρασκευής Λέσβου). 10 ημέρες μετά καμία άλλη συμφωνία μεταξύ των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών και των τυροκομικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί δεν έχει ανακοινωθεί. Κι αυτό παρότι οι τυροκομικές επιχειρήσεις έχουν μεγάλη ανάγκη να εξασφαλίσουν τις ποσότητες γάλακτος που χρειάζονται για να παράγουν τα προϊόντα τους. Παράλληλα στην ηπειρωτική Ελλάδα καταγράφονται ορισμένες συμφωνίες που ανεβάζουν την τιμή του πρόβειου γάλακτος στα 1,65 ευρώ ανά κιλό, αλλά και αρκετές συμφωνίες για πώληση πρόβειου γάλακτος στα 1,60 ευρώ ανά κιλό. Με αργό ρυθμό φαίνεται να διαμορφώνεται ένα εύρος τιμών για το πρόβειο γάλα, σε πανελλαδικό επίπεδο, που κυμαίνεται από τα 1,60 ως τα 1,65 ευρώ ανά κιλό. Δηλαδή στα όρια της κάλυψης του κόστους παραγωγής, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων.
Συνεταιριστές της Λέσβου, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν στο «Ν» πως τις προηγούμενες εβδομάδες έγιναν κάποιες διερευνητικές επαφές από τυροκομικές επιχειρήσεις και κάποιες προσπάθειες να δεσμευτούν συνεταιρισμοί και ποσότητες γάλακτος χωρίς να υπάρξει καθορισμός συγκεκριμένων τιμών. Συγκεκριμένα τυροκομικές επιχειρήσεις πρότειναν σε συνεταιρισμούς του νησιού να τους δώσουν ένα σημαντικό ποσό ως προκαταβολή έναντι του γάλακτος που θα παράγουν οι κτηνοτρόφοι μέλη των συνεταιρισμών. Οι προτάσεις αυτές προέβλεπαν πως οι τιμές πώλησης του γάλακτος θα καθορίζονταν τους επόμενους μήνες. Οι συνεταιρισμοί της Λέσβου που βρίσκονται σε μια σχετικά καλή οικονομική κατάσταση αρνήθηκαν αυτές τις προτάσεις, διότι θεωρούν πως πρόκειται για μια προσπάθεια να πιεστούν οι τιμές προς τα κάτω. Άγνωστο είναι πως αντέδρασαν οι συνεταιρισμοί που έχουν πρόβλημα ρευστότητας και χρειάζονται κεφάλαιο για να αγοράσουν ζωοτροφές.
Η έλλειψη κεφαλαίων κίνησης είναι διαχρονικό πρόβλημα για τους συνεταιρισμούς σε όλη την Ελλάδα. Κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι τυροκομικές επιχειρήσεις και το αξιοποιούν κάθε φορά.
Το δεύτερο στοιχείο, που φαίνεται να χαρακτηρίζει την νέα γαλακτοπαραγωγική χρονιά, είναι η προσπάθεια των τυροκομικών επιχειρήσεων να αποφύγουν τον μεταξύ τους έντονο ανταγωνισμό, ώστε να αποφευχθεί μεγάλη αύξηση των τιμών παραγωγού τόσο για το πρόβειο όσο και για το κατσικίσιο γάλα. Οι τυροκομικές επιχειρήσεις θέλουν να διατηρήσουν υψηλά περιθώρια κέρδους ια τις ίδιες και παράλληλα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν δυσάρεστες εξελίξεις στην αγορά των τυροκομικών προϊόντων. Συγκεκριμένα προκαλεί μεγάλη ανησυχία, μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου, η μεγάλη μείωση της κατανάλωσης τυροκομικών προϊόντων στην Ελληνική αγορά και η αστάθεια που δημιουργούν οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων.
Φαίνεται πως ο δρόμος για τον καθορισμό των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος στην Λέσβο αλλά και αλλά και πανελλαδικά θα είναι πολύ μακρύς.