× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σιγή ασυρμάτου στην αγορά γάλακτος της Λέσβου

Αποφεύγουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό οι τυροκομικές επιχειρήσεις

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 22/10/2022

Σιγή ασυρμάτου στην αγορά γάλακτος της Λέσβου

Στις 13 Οκτωβρίου ο Συνεταιρισμός Αγίας Παρασκευής  Λέσβου και η τυροκομική επιχείρηση του Δημητρίου Μπαταγιάννη «Βλαχοπούλα» κλείνουν συμφωνία για την τιμή πώλησης του γάλακτος των κτηνοτρόφων μελών του Συνεταιρισμού (βλέπε ρεπορτάζ 1,60 ευρώ το πρόβειο γάλα της Αγίας Παρασκευής Λέσβου). 10 ημέρες μετά καμία άλλη συμφωνία μεταξύ των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών και των τυροκομικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί δεν έχει ανακοινωθεί. Κι αυτό παρότι οι τυροκομικές επιχειρήσεις έχουν μεγάλη ανάγκη να εξασφαλίσουν τις ποσότητες γάλακτος που χρειάζονται για να παράγουν τα προϊόντα τους. Παράλληλα στην ηπειρωτική Ελλάδα καταγράφονται ορισμένες συμφωνίες που ανεβάζουν την τιμή του πρόβειου γάλακτος στα 1,65 ευρώ ανά κιλό, αλλά και αρκετές συμφωνίες για πώληση πρόβειου γάλακτος στα 1,60 ευρώ ανά κιλό. Με αργό ρυθμό φαίνεται να διαμορφώνεται ένα εύρος τιμών για το πρόβειο γάλα, σε πανελλαδικό επίπεδο, που κυμαίνεται από τα 1,60 ως τα 1,65 ευρώ ανά κιλό. Δηλαδή στα όρια της κάλυψης του κόστους παραγωγής, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων.


Συνεταιριστές της Λέσβου, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν στο «Ν» πως τις προηγούμενες εβδομάδες έγιναν κάποιες διερευνητικές επαφές από τυροκομικές επιχειρήσεις και κάποιες προσπάθειες να δεσμευτούν συνεταιρισμοί και ποσότητες γάλακτος χωρίς να υπάρξει καθορισμός συγκεκριμένων τιμών. Συγκεκριμένα τυροκομικές επιχειρήσεις πρότειναν σε συνεταιρισμούς του νησιού να τους δώσουν ένα σημαντικό ποσό ως προκαταβολή έναντι του γάλακτος που θα παράγουν οι κτηνοτρόφοι μέλη των συνεταιρισμών. Οι προτάσεις αυτές προέβλεπαν πως οι τιμές πώλησης του γάλακτος θα καθορίζονταν τους επόμενους μήνες. Οι συνεταιρισμοί της Λέσβου που βρίσκονται σε μια σχετικά καλή οικονομική κατάσταση αρνήθηκαν αυτές τις προτάσεις, διότι θεωρούν πως πρόκειται για μια προσπάθεια να πιεστούν οι τιμές προς τα κάτω. Άγνωστο είναι πως αντέδρασαν οι συνεταιρισμοί που έχουν πρόβλημα ρευστότητας και χρειάζονται κεφάλαιο για να αγοράσουν ζωοτροφές.


Η έλλειψη κεφαλαίων κίνησης είναι διαχρονικό πρόβλημα για τους συνεταιρισμούς σε όλη την Ελλάδα. Κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι τυροκομικές επιχειρήσεις και το αξιοποιούν κάθε φορά.


Το δεύτερο στοιχείο, που φαίνεται να χαρακτηρίζει την νέα γαλακτοπαραγωγική χρονιά, είναι η προσπάθεια των τυροκομικών επιχειρήσεων να αποφύγουν τον μεταξύ τους έντονο ανταγωνισμό, ώστε να αποφευχθεί μεγάλη αύξηση των τιμών παραγωγού τόσο για το πρόβειο όσο και για το κατσικίσιο γάλα. Οι τυροκομικές επιχειρήσεις θέλουν να διατηρήσουν υψηλά περιθώρια κέρδους ια τις ίδιες και παράλληλα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν δυσάρεστες εξελίξεις στην αγορά των τυροκομικών προϊόντων. Συγκεκριμένα προκαλεί μεγάλη ανησυχία, μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου, η μεγάλη μείωση της κατανάλωσης τυροκομικών προϊόντων στην Ελληνική αγορά και η αστάθεια που δημιουργούν οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων.


Φαίνεται πως ο δρόμος για τον καθορισμό των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος στην Λέσβο αλλά και αλλά και πανελλαδικά θα είναι πολύ μακρύς.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά