Περισσότερο αιγοπρόβειο γάλα τον Αύγουστο στο νομό Λέσβου
Αύξηση 13,3% της παραγωγής πρόβειου γάλακτος και 4% κατσικίσιου
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 23/10/2022
Αύξηση παρουσίασε η παραγωγή πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος στα νησιά του νομού Λέσβου τον Αύγουστο του 2022 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΛΓΟ Δήμητρα δείχνουν πως 2.080 κτηνοτρόφοι του νομού παρήγαγαν 1.384,5 τόνους πρόβειου γάλακτος κατά την διάρκεια του Αυγούστου. Τον Αύγουστο του 2021 1.920 κτηνοτρόφοι είχαν παράγει 1.222,3 τόνους πρόβειου γάλακτος. Σε ποσοστά η παραγωγή πρόβειου γάλακτος αυξήθηκε κατά 13,3%
Τον Αύγουστο του 2022 380 κτηνοτρόφοι του νομού Λέσβου παρήγαγαν 243,7 τόνους κατσικίσιο γάλα. Τον Αύγουστο του 2021 1.402 κτηνοτρόφοι του νομού είχαν παράγει 234,3 τόνους κατσικίσιο γάλα. Σε ποσοστά η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος αυξήθηκε κατά 4%.
Ο αριθμός των κτηνοτρόφων που παρήγαγαν πρόβειο γάλα αυξήθηκε κατά 160 άτομα από Αύγουστο σε Αύγουστο. Αντίθετα ο αριθμός των κτηνοτρόφων που παρήγαγε κατσικίσιο γάλα εμφανίζει εντυπωσιακά μεγάλη μείωση κατά 1.022 άτομα.
Τον Αύγουστο οι κτηνοτρόφοι του νομού συνηθίζουν να σταματούν το άρμεγμα των κοπαδιών τους, είναι ο μήνα που οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι επιλέγουν για να ξεκουραστούν οι ίδιοι και τα κοπάδια τους. Η αύξηση της παραγωγής γάλακτος οφείλεται στην μεγαλύτερη ζήτηση που υπήρξε από τις τυροκομικές και γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια η πλειοψηφία των τυροκομικών επιχειρήσεων συνήθιζε από τα μέσα του Ιουλίου να σταματά τις παραλαβές γάλακτος και την μεταποίηση του. Σε αυτές τις εποχές το επιχείρημα των τυροκόμων είναι πως είχαν μεγάλα αποθέματα τυριών που δεν μπορούσαν να πουλήσουν. Η μεγάλη αύξηση της ζήτηση, για εγχώρια τυροκομικά προϊόντα, την τελευταία διετία, έχει αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των τυροκομείων.