× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Περισσότερο αιγοπρόβειο γάλα τον Αύγουστο στο νομό Λέσβου

Αύξηση 13,3% της παραγωγής πρόβειου γάλακτος και 4% κατσικίσιου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 23/10/2022

Περισσότερο αιγοπρόβειο γάλα τον Αύγουστο στο νομό Λέσβου

Αύξηση παρουσίασε η παραγωγή πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος στα νησιά του νομού Λέσβου τον Αύγουστο του 2022 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΛΓΟ Δήμητρα δείχνουν πως 2.080 κτηνοτρόφοι του νομού παρήγαγαν 1.384,5 τόνους πρόβειου γάλακτος κατά την διάρκεια του Αυγούστου. Τον Αύγουστο του 2021 1.920 κτηνοτρόφοι είχαν παράγει 1.222,3 τόνους πρόβειου γάλακτος. Σε ποσοστά η παραγωγή πρόβειου γάλακτος αυξήθηκε κατά 13,3%

 

Τον Αύγουστο του 2022 380 κτηνοτρόφοι του νομού Λέσβου παρήγαγαν 243,7 τόνους κατσικίσιο γάλα. Τον Αύγουστο του 2021 1.402 κτηνοτρόφοι του νομού είχαν παράγει 234,3 τόνους κατσικίσιο γάλα. Σε ποσοστά η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος αυξήθηκε κατά 4%.

 

Ο αριθμός των κτηνοτρόφων που παρήγαγαν πρόβειο γάλα αυξήθηκε κατά 160 άτομα από Αύγουστο σε Αύγουστο. Αντίθετα ο αριθμός των κτηνοτρόφων που παρήγαγε κατσικίσιο γάλα εμφανίζει εντυπωσιακά μεγάλη μείωση κατά 1.022 άτομα.

 

Τον Αύγουστο οι κτηνοτρόφοι του νομού συνηθίζουν να σταματούν το άρμεγμα των κοπαδιών τους, είναι ο μήνα που οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι επιλέγουν για να ξεκουραστούν οι ίδιοι και τα κοπάδια τους. Η αύξηση της παραγωγής γάλακτος οφείλεται στην μεγαλύτερη ζήτηση που υπήρξε από τις τυροκομικές και γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.

 

Μέχρι πριν λίγα χρόνια η πλειοψηφία των τυροκομικών επιχειρήσεων συνήθιζε από τα μέσα του Ιουλίου να σταματά τις παραλαβές γάλακτος και την μεταποίηση του. Σε αυτές τις εποχές το επιχείρημα των τυροκόμων είναι πως είχαν μεγάλα αποθέματα τυριών που δεν μπορούσαν να πουλήσουν. Η μεγάλη αύξηση της ζήτηση, για εγχώρια τυροκομικά προϊόντα, την τελευταία διετία, έχει αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των τυροκομείων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει η Παναγιά Κρυφτή στο Παλαιοχώρι

Την Δευτέρα 13 Μαΐου με ολοήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων από τις 8 το πρωί έως αργά το βράδυ, από τον πολιτιστικό σύλλογο «Παναγιά Κρυφτή»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με την ψήφο μας στις 9 Ιουνίου λέμε όχι στις ακροδεξιές δυνάμεις»

Ανακοίνωση του κόμματος «Κόσμος» για την ημέρα της Ευρώπης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Τα βρόντηξε» ο Γιώργος Αυγουστίδης από την Αναπτυξιακή του δήμου Μυτιλήνης

Παραίτηση με αιχμές από τον μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δεν επιστρέφουν στην εργασία τους οι συμβασιούχοι covid της Μυτιλήνης

Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους για προσωρινή παραμονή στις θέσεις τους έως ότου γίνει η εκδίκαση των Ασφαλιστικών Μέτρων
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Μακάβριο εύρημα

Εντοπίστηκε σωρός άνδρα σε προχωρημένη σήψη σε βραχώδη ακτή της Σκάλας Συκαμιάς
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι σε δράση στην αναζήτηση του Πασχαλινού αυγού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο άλσος Τσαμάκια, η εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης με το κυνήγι του κρυμμένου αυγού.
ΧΩΡΙΑ

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Μετά το τέλος της τελετής η Ηγουμένη Ταβιθά απηύθυνε ευχές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ξενάγηση στο Μουσείο‑ Ελαιοτριβείο (τ. Βρανά) της εταιρείας «Αρχιπέλαγος»

Γνωρίστε τις τέσσερις ξεχωριστές μόνιμες εκθέσεις
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου

Επίδειξη αλόγων βράβευση αναβατών και μεγάλο γλέντι στη Θερμή Λέσβου τη Λαμπροδευτέρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παντρεύτηκε ο Νίκος Γιαννάκας

Το απόγευμα της Λαμπροδευτέρας ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Χρύσα Κεραμίδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Αυγού στα Τσαμάκια

Την Λαμπροτρίτη, στις 11 π.μ. με διοργανωτή την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης