× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ήρθαν και ακόμη έρχονται Μυτιληνιοί για να ζήσουν μόνιμα στον Καναδά»

Ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Συλλόγου Τορόντο Τζώρτζης Μολυβιάτης μιλά για τη δραστηριότητα των Ελλήνων και του Συλλόγου στον μακρινό Καναδά

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 8/10/2022

«Ήρθαν και ακόμη έρχονται Μυτιληνιοί για να ζήσουν μόνιμα στον Καναδά»

Πάνω από 3.000 Μυτιληνιοί ζούνε μόνιμα στο Τορόντο του Καναδά, όπου κατοικούν συνολικά 152.000 Έλληνες από κάθε γωνιά της χώρας μας. Συνολικά σε ολόκληρο τον Καθανδά υπολογίζεται ότι ζουν μόνιμα πάνω από 350.000 συμπατριώτες μας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη  δραστηριότητα του Παλλεσβιακού Συλλόγου Τορόντο  και στη γενικότερη δραστηριότητα των Ελλήνων που ζουν εκεί αναφέρθηκε σε συνέντευξη του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι»  ο πρόεδρος του Συλλόγου Τζώρτζης Μολυβιάτης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Βορείου Αιγαίου.

Περιγράφοντας τη δραστηριότητα των συμπολιτών μας στο μακρινό Τορόντο ο κος Μολυβιάτης τονίζει ότι οι περισσότεροι είναι Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς, αγαπούν μεν την Ελλάδα ωστόσο ελάχιστα ασχολούνται με τις δραστηριότητες των συλλόγων ομογενών και σίγουρα νιώθουν πρώτα Καναδοί πολίτες και μετά Έλληνες.  

«Την προηγούμενη δεκαετία, την περίοδο της οικονομικής κρίσης  σημειώνει ο κ. Μολυβιάτης ήρθαν στον Καναδά εκατοντάδες Μυτιληνιοί, οι οποίοι μάλιστα το πρώτο διάστημα ζητούσαν τη βοήθεια του Συλλόγου για να σταθούν στα πόδια τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά τα πράγματα στην αρχή ήταν δύσκολα γι' αυτούς μέχρι να προσαρμοσθούν στις νέες συνθήκες, να βρουν δουλειά και να τακτοποιηθούν γενικότερα. Το θετικό είναι ότι ο Καναδάς είναι μια σύγχρονη χώρα, η οποία είναι φιλική στους μετανάστες και τους στηρίζει το πρώτο διάστημα εάν δεν έχουν οι ίδιοι οικονομική δυνατότητα. Από εκεί και πέρα μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών υπάρχει πρόσβαση στην εργασία, όχι όμως σε θέσεις διευθυντών. Εκεί πρέπει να αποδείξεις την αξία σου και να δεχθείς ακόμη και αν έχεις πτυχία να ξεκινήσεις από χαμηλά. 

Συγκρίνοντας τις δύο χώρες, την Ελλάδα και τον Καναδά  ο Τζώρτζης Μολυβιάτης, σημειώνει ότι σαφώς οι συνθήκες ζωής στην Ελλάδα είναι καλύτερες για έναν άνθρωπο ωστόσο πρόσθεσε ο Καναδάς έχει όλα τα πλεονεκτήματα μιας σύγχρονης προηγμένης χώρας με ισχυρή οικονομία και σημαντικές παροχές στους πολίτες της.

«Για παράδειγμα ανέφερε το σύστημα υγείας του Καναδά, προσφέρει δωρεάν υγειονομική κάλυψη σε όλους τους πολίτες σε σύγχρονα νοσοκομεία και ιατρεία και ο ασθενής δεν χρειάζεται να πληρώσει τίποτα από την τσέπη του. Φυσικά συνήθειες όπως το φακελάκι, είναι αδιανόητες για αυτό το σύστημα υγείας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από εκεί και πέρα ο ίδιος δηλώνει συναισθηματικά δεμένος με την Ελλάδα και τη Λέσβο και μάλιστα κάθε χρόνο περνάει 3 με 4 μήνες στο νησί τους καλοκαιρινούς μήνες και το φθινόπωρο. 

«Τη Μυτιλήνη την αγαπώ είναι ο τόπος και η πατρίδα μου. Δεν μπορώ όμως να μην δω τα στραβά που υπάρχουν. Δυστυχώς η ποιότητα ζωής στην πόλη και η κίνηση στους δρόμους είναι πολύ δύσκολη. Οι δρόμοι είναι πολύ κακοί, η συμπεριφορά των οδηγών αρκετά απρόσεχτη με αποτέλεσμα να γίνονται συχνά ατυχήματα. 

Σχολιάζοντας τα ζητήματα της ακρίβειας σημειώνει ότι και στον Καναδά έχουν ανέβει οι τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα, ωστόσο προσθέτει ότι στην ενέργεια ακόμη οι τιμές είναι προσιτές και όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε απαραίτητες παροχές, όπως είναι η θέρμανση το χειμώνα. «Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε η κοινωνική πολιτική του Καναδά είναι δίκαιη και στηρίζει τους πολίτες που έχουν ανάγκη». 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναντήσεις των αιμοδοτών Μυτιλήνης με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ συναντήθηκε με όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΑΜ στη νέα, μόνιμη πλέον αίθουσα όπου διενεργούνται οι εθελοντικές αιμοδοσίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σύσταση της Υπηρεσίας καθαριότητας Μυτιλήνης για τα ογκώδη αντικείμενα

Διαβάστε αναλυτικά τι θα ισχύσει για τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς φαναράκια η Μεγάλη Παρασκευή, λόγω αντιπυρικής περιόδου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πασχαλινών εκδηλώσεων του Δήμου Μυτιλήνης. Κύκλοι της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να πετάξουν φαναράκια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ στηρίζει την Κίνηση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε με μέλη της κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχει αδικηθεί η Λέσβος»

Δεν περίμενε τον Ιούνιο του 2023 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί ότι θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Βρέθηκαν στον «μαγικό κόσμο των βιβλίων»!

Εντυπωσιακή μουσικο-αφηγηματική παράσταση από την Αθανασία Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη στην Πέτρα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ως πότε θα μείνει η Μυτιλήνη χωρίς κολυμβητήριο;

Καμία εξέλιξη έως αυτή τη στιγμή για την χρηματοδότηση του έργου η οποία περιορίστηκε σημαντικά από το Υπουργείο μετά την πρώτη δημοπράτηση του έργου. Δεν προχωρά η διαδικασία χωρίς ολόκληρο το ποσό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ