× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αύξηση 2 ευρώ στο μοσχάρι από το 2019

Φωτιά έχουν πάρει μέσα στο γενικότερο κλίμα ανατιμήσεων οι τιμές των κρεατικών κάθε είδους. Μέσα σε δύο χρόνια το μοσχάρι αυξήθηκε κατά 20%, το χοιρινό κατά 9% και το κοτόπουλο κατά 26%

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 1/10/2022

Αύξηση 2 ευρώ στο μοσχάρι από το 2019

Σημαντικές αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και στα βασικά είδη διατροφής όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα έλαια, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα καταγράφονται τους τελευταίους δώδεκα μήνες και πλέον η διαφορά στους λογαριασμούς του σούπερ μάρκετ είναι κάτι παραπάνω από αισθητή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά το ρεπορτάζ για τις αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού στη τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τις τιμοληψίες  που πραγματοποιούν οι υπάλληλοι του Τμήματος Εμπορίου της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, το «Ν» παρουσιάζει νέα στοιχεία που αφορούν την αύξηση στην τιμή του κρέατος.

Το κρέας το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικότερα  είδη στην ανθρώπινη διατροφή, έχει δεχθεί πολλές ανατιμήσεις από το 2019 έως σήμερα. Το ποσοστό των ανατιμήσεων αυτών ξεκινά  από 9% στο  χοιρινό  κρέας  και μπορεί να φτάσουν έως και το 26% στην περίπτωση του κοτόπουλου που θεωρείται γενικά ένα προσιτό και είδος κρεατικού για την πλειοψηφία των νοικοκυριών. Σημαντική αύξηση εξάλλου σε ποσοστό 20% έχει σημειωθεί και στην τιμή του μοσχαριού το οποίο πλέον πωλείται πάνω από 11 ευρώ το κιλό.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τιμοληψίας του Τμήματος Εμπορίου της Λέσβου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Αύγουστο του 2019, πριν την πανδημία του κορονοϊού και την ενεργειακή κρίση  οι επικρατούσες τιμές ανά κιλό διαμορφώνονταν ως εξής:

Μοσχάρι – στρογγυλό 9,67 ευρώ

Μοσχάρι- λάπα 8,12 ευρώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μοσχάρι - σπάλα 9,404 ευρώ

Μοσχάρι μπούτι 9,40 ευρώ

Χοιρινό μπριζόλες 5,77 ευρώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χοιρινό μπούτι 6,25 ευρώ.

Κοτόπουλο: 2,99

Πριν από 10 μήνες, το πρώτο διάστημα των αυξήσεων στην ενέργεια οι τιμές του κρέατος ήδη είχαν πάρει την ανηφόρα.

Ειδικότερα σε τιμοληψία της Διεύθυνσης Εμπορίου το Νοέμβριο του 2021 παρατηρείται αύξηση σε όλα τα είδη κρεατικών. Συγκεκριμένα:

Μοσχάρι – στρογγυλό 9,88 ευρώ

Μοσχάρι- λάπα 8,39 ευρώ

Μοσχάρι - σπάλα 9,57 ευρώ

Μοσχάρι μπούτι 10,06 ευρώ

Χοιρινό μπριζόλες 6,06 ευρώ

Χοιρινό μπούτι 6,57 ευρώ.

Κοτόπουλο: 3,38

Στην τελευταία τιμοληψία η οποία πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2022 φαίνεται πλέον ξεκάθαρα η αύξηση στις τιμές οι οποίες αλλάζουν σχεδόν καθημερινά.

Μοσχάρι – στρογγυλό 11,65

Μοσχάρι- λάπα 9,59

Μοσχάρι - σπάλα 10,89

Μοσχάρι μπούτι 11,06

Χοιρινό μπριζόλες 6,44 ευρώ

Χοιρινό μπούτι 6,79 ευρώ

Κοτόπουλο: 3,77 ευρώ 

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι αυξήσεις αυτές αν και θεωρούνται φυσιολογικές στο πλαίσιο του γενικότερου κλίματος ανατιμήσεων δεν μπορούν να αιτιολογηθούν με βάση τις τιμές που πουλάει ο παραγωγός.

Το «Ν» προκειμένου να καταγράψει τις τιμές παραγωγού, επικοινώνησε με τον κτηνοτρόφο Αχιλλέα Κεχαγιά από τη Βόρεια Λέσβο  ο οποίος ασχολείται συστηματικά και με την εκτροφή και πώληση μοσχαριών.

Ο κ. Κεχαγιάς σημείωσε ότι οι αυξήσεις που έδωσε ως παραγωγός στα μοσχάριά του δεν ξεπέρασαν σε καμία περίπτωση το 1 ευρώ ενώ η ακριβότερη ποιότητα μοσχαριού που είναι τα νεαρά αρσενικά μοσχάρια, πωλούνται σήμερα από τον παραγωγό στον κρεοπώλη  προς 5,5 ευρώ το κιλό.

Ειδικότερα:

Το αγελαδινό κρέας πωλείται σήμερα προς 3,50 ευρώ το κιλό από 3 ευρώ πριν τις ανατιμήσεις.

Το νεαρό μοσχάρι πωλείται προς 5,50 ευρώ το κιλό από 4,50 πριν τις αυξήσεις ενώ το νεαρό θηλυκό μοσχάρι (μοσχίδα) πωλείται από 5 ευρώ ως 5,20 από 4 ευρώ.

«Δυστυχώς αναφέρει ο κ. Κεχαγιάς το κόστος παραγωγής των μοσχαριών έχει αυξηθεί τόσο πολύ που πλέον στο νησί μας η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων έχει εγκαταλείψει αυτή τη διαδικασία και έχουν μείνει ελάχιστοι άνθρωποι στο χώρο αυτό».

Κάτι ανάλογο σύμφωνα με τον Αχιλλέα Κεχαγιά συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη όπου εγκαταλείπεται σταδιακά η εκτροφή βοοειδών λόγω του μεγάλου κόστους.

«Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο παρελθόν το μοσχαρίσιο κρέας που εισάγαμε από την Ευρώπη κυρίως Γαλλία και Ρουμανία ήταν φθηνότερο από το ελληνικό κρέας. Σήμερα οι εισαγωγές έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω μείωσης της παραγωγής και παρατηρείται αντίστοιχη αύξηση της τιμής».

Σε κάθε περίπτωση πάντως η τελική τιμή που φθάνει το κρέας στον καταναλωτή είναι σχεδόν διπλάσια από την τιμή που πουλάει ο παραγωγός. Αυτό συνέβαινε πάντα, αναφέρει ο κος Κεχαγιάς, ωστόσο θα έλεγε κανείς ότι είναι αρκετά δύσκολο να εξηγήσει κανείς με την κοινή λογική τη διαφορά αυτή. Μία ψαλίδα της τάξης των 3 ή 4 ευρώ μεταξύ της τιμής καταναλωτή και παραγωγού θα ήταν πιο εύκολο  να εξηγηθεί ωστόσο η διπλάσια σχεδόν τιμή σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως είναι τα κρεατικά είναι κάπως δύσκολο να γίνει κατανοητή.

 

 

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ