× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αύξηση 2 ευρώ στο μοσχάρι από το 2019

Φωτιά έχουν πάρει μέσα στο γενικότερο κλίμα ανατιμήσεων οι τιμές των κρεατικών κάθε είδους. Μέσα σε δύο χρόνια το μοσχάρι αυξήθηκε κατά 20%, το χοιρινό κατά 9% και το κοτόπουλο κατά 26%

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 1/10/2022

Αύξηση 2 ευρώ στο μοσχάρι από το 2019

Σημαντικές αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και στα βασικά είδη διατροφής όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα έλαια, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα καταγράφονται τους τελευταίους δώδεκα μήνες και πλέον η διαφορά στους λογαριασμούς του σούπερ μάρκετ είναι κάτι παραπάνω από αισθητή.

Μετά το ρεπορτάζ για τις αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού στη τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τις τιμοληψίες  που πραγματοποιούν οι υπάλληλοι του Τμήματος Εμπορίου της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, το «Ν» παρουσιάζει νέα στοιχεία που αφορούν την αύξηση στην τιμή του κρέατος.

Το κρέας το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικότερα  είδη στην ανθρώπινη διατροφή, έχει δεχθεί πολλές ανατιμήσεις από το 2019 έως σήμερα. Το ποσοστό των ανατιμήσεων αυτών ξεκινά  από 9% στο  χοιρινό  κρέας  και μπορεί να φτάσουν έως και το 26% στην περίπτωση του κοτόπουλου που θεωρείται γενικά ένα προσιτό και είδος κρεατικού για την πλειοψηφία των νοικοκυριών. Σημαντική αύξηση εξάλλου σε ποσοστό 20% έχει σημειωθεί και στην τιμή του μοσχαριού το οποίο πλέον πωλείται πάνω από 11 ευρώ το κιλό.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τιμοληψίας του Τμήματος Εμπορίου της Λέσβου

Τον Αύγουστο του 2019, πριν την πανδημία του κορονοϊού και την ενεργειακή κρίση  οι επικρατούσες τιμές ανά κιλό διαμορφώνονταν ως εξής:

Μοσχάρι – στρογγυλό 9,67 ευρώ

Μοσχάρι- λάπα 8,12 ευρώ

Μοσχάρι - σπάλα 9,404 ευρώ

Μοσχάρι μπούτι 9,40 ευρώ

Χοιρινό μπριζόλες 5,77 ευρώ

Χοιρινό μπούτι 6,25 ευρώ.

Κοτόπουλο: 2,99

Πριν από 10 μήνες, το πρώτο διάστημα των αυξήσεων στην ενέργεια οι τιμές του κρέατος ήδη είχαν πάρει την ανηφόρα.

Ειδικότερα σε τιμοληψία της Διεύθυνσης Εμπορίου το Νοέμβριο του 2021 παρατηρείται αύξηση σε όλα τα είδη κρεατικών. Συγκεκριμένα:

Μοσχάρι – στρογγυλό 9,88 ευρώ

Μοσχάρι- λάπα 8,39 ευρώ

Μοσχάρι - σπάλα 9,57 ευρώ

Μοσχάρι μπούτι 10,06 ευρώ

Χοιρινό μπριζόλες 6,06 ευρώ

Χοιρινό μπούτι 6,57 ευρώ.

Κοτόπουλο: 3,38

Στην τελευταία τιμοληψία η οποία πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2022 φαίνεται πλέον ξεκάθαρα η αύξηση στις τιμές οι οποίες αλλάζουν σχεδόν καθημερινά.

Μοσχάρι – στρογγυλό 11,65

Μοσχάρι- λάπα 9,59

Μοσχάρι - σπάλα 10,89

Μοσχάρι μπούτι 11,06

Χοιρινό μπριζόλες 6,44 ευρώ

Χοιρινό μπούτι 6,79 ευρώ

Κοτόπουλο: 3,77 ευρώ 

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι αυξήσεις αυτές αν και θεωρούνται φυσιολογικές στο πλαίσιο του γενικότερου κλίματος ανατιμήσεων δεν μπορούν να αιτιολογηθούν με βάση τις τιμές που πουλάει ο παραγωγός.

Το «Ν» προκειμένου να καταγράψει τις τιμές παραγωγού, επικοινώνησε με τον κτηνοτρόφο Αχιλλέα Κεχαγιά από τη Βόρεια Λέσβο  ο οποίος ασχολείται συστηματικά και με την εκτροφή και πώληση μοσχαριών.

Ο κ. Κεχαγιάς σημείωσε ότι οι αυξήσεις που έδωσε ως παραγωγός στα μοσχάριά του δεν ξεπέρασαν σε καμία περίπτωση το 1 ευρώ ενώ η ακριβότερη ποιότητα μοσχαριού που είναι τα νεαρά αρσενικά μοσχάρια, πωλούνται σήμερα από τον παραγωγό στον κρεοπώλη  προς 5,5 ευρώ το κιλό.

Ειδικότερα:

Το αγελαδινό κρέας πωλείται σήμερα προς 3,50 ευρώ το κιλό από 3 ευρώ πριν τις ανατιμήσεις.

Το νεαρό μοσχάρι πωλείται προς 5,50 ευρώ το κιλό από 4,50 πριν τις αυξήσεις ενώ το νεαρό θηλυκό μοσχάρι (μοσχίδα) πωλείται από 5 ευρώ ως 5,20 από 4 ευρώ.

«Δυστυχώς αναφέρει ο κ. Κεχαγιάς το κόστος παραγωγής των μοσχαριών έχει αυξηθεί τόσο πολύ που πλέον στο νησί μας η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων έχει εγκαταλείψει αυτή τη διαδικασία και έχουν μείνει ελάχιστοι άνθρωποι στο χώρο αυτό».

Κάτι ανάλογο σύμφωνα με τον Αχιλλέα Κεχαγιά συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη όπου εγκαταλείπεται σταδιακά η εκτροφή βοοειδών λόγω του μεγάλου κόστους.

«Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο παρελθόν το μοσχαρίσιο κρέας που εισάγαμε από την Ευρώπη κυρίως Γαλλία και Ρουμανία ήταν φθηνότερο από το ελληνικό κρέας. Σήμερα οι εισαγωγές έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω μείωσης της παραγωγής και παρατηρείται αντίστοιχη αύξηση της τιμής».

Σε κάθε περίπτωση πάντως η τελική τιμή που φθάνει το κρέας στον καταναλωτή είναι σχεδόν διπλάσια από την τιμή που πουλάει ο παραγωγός. Αυτό συνέβαινε πάντα, αναφέρει ο κος Κεχαγιάς, ωστόσο θα έλεγε κανείς ότι είναι αρκετά δύσκολο να εξηγήσει κανείς με την κοινή λογική τη διαφορά αυτή. Μία ψαλίδα της τάξης των 3 ή 4 ευρώ μεταξύ της τιμής καταναλωτή και παραγωγού θα ήταν πιο εύκολο  να εξηγηθεί ωστόσο η διπλάσια σχεδόν τιμή σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως είναι τα κρεατικά είναι κάπως δύσκολο να γίνει κατανοητή.

 

 

 

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έρχονται αυξήσεις φωτιά στους λογαριασμούς νερού του Δήμου Μυτιλήνης

Η δημοτική αρχή Κύτελη μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο Γιώργο Φλώρο, φέρνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας προς έγκριση τσουχτερό τιμολόγιο για τους καταναλωτές του Δήμου.- Αναλυτικοί πίνακες με τις νέες χρεώσεις
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τέσσερα χρόνια… «Στο Νησί» είσαι εσύ

Μια συνεταιριστική προσπάθεια που έγινε από την αρχή η πρώτη επιλογή στην ενημέρωση. Σας ευχαριστούμε!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΕΠΑΣ: Εκπαιδευτικές δράσεις για τους σπουδαστές τυροκομίας

Στο Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Νωπού Γάλακτος Λέσβου οι σπουδαστές ενημερώθηκαν για τον τρόπο που διενεργείται ο έλεγχος στη ποιότητα νωπού γάλακτος μέσω των αναλύσεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σχολή γονέων στο Κάτω Τρίτος

Νέο μάθημα την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στο σχολείο του χωριού με εισηγητή τον διδάσκων του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Παναγιώτης Τσουκαρέλλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Παναγιώτης Χριστόφας συζητά με τους κατοίκους της Γέρας

Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στις 6.30 το απόγευμα στην Αίθουσα Πολιτισμού «Οδυσσέας Ελύτης» στον Παπάδο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Προσεχώς, υποτροφίες για μαθητές της Καλλονής

Ενεργοποιείται από το Δήμο Δυτικής Λέσβου το Κληροδότημα «Αριστομένης Μουμτζής» μετά την οριστικοποίηση τους καθεστώτος λειτουργίας του
ΧΩΡΙΑ

Εγκαίνια και κοπή πίτας στην κοινότητα Μανταμάδου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί παρουσία του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκκληση για τετραμελή οικογένεια στην Αγιάσο

Είδη πρώτης ανάγκης και χρήματα για έναν καρκινοπαθή παππού που ζει με τη γυναίκα του και μεγαλώνουν τα δυο εγγόνια τους έξι και 10 ετών κάνει το Artοποιώ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για το Μιχαλέλειο

Το Εργατικό Κέντρο της Λέσβου, στηρίζει έμπρακτα το γηροκομείο του Πλωμαρίου που δοκιμάζεται
ΔΡΑΣΕΙΣ

50 χρόνια γιόρτασε ο Ερέσιος Σύλλογος, Θεόφραστος

Νέα σελίδα για τον Σύλλογο που εκδίδει περιοδικό από το 1977
ΑΤΖΕΝΤΑ

Κοινότητα Μυτιλήνης: Φανάρια και σεισμική προστασία στα σχολεία και ρύθμιση κυκλοφορίας στην αγορά

Προτάσεις προς τον Δήμο Μυτιλήνης και κοπή πίτας με συνέλευση των κατοίκων την Κυριακή 5/2 στα Κεντρικά Λύκεια
ΓΕΥΣΗ

Και στραγγιστό γιαούρτι από το Συνεταιρισμό του Μεσοτόπου

Νέο προϊόν από τους Μεσοτοπίτες μαζί με το άνοιγμα μαγαζιού στην αγορά του Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης