× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αύξηση 2 ευρώ στο μοσχάρι από το 2019

Φωτιά έχουν πάρει μέσα στο γενικότερο κλίμα ανατιμήσεων οι τιμές των κρεατικών κάθε είδους. Μέσα σε δύο χρόνια το μοσχάρι αυξήθηκε κατά 20%, το χοιρινό κατά 9% και το κοτόπουλο κατά 26%

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 1/10/2022

Αύξηση 2 ευρώ στο μοσχάρι από το 2019
' χρόνος ανάγνωσης

Σημαντικές αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και στα βασικά είδη διατροφής όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα έλαια, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα καταγράφονται τους τελευταίους δώδεκα μήνες και πλέον η διαφορά στους λογαριασμούς του σούπερ μάρκετ είναι κάτι παραπάνω από αισθητή.

Μετά το ρεπορτάζ για τις αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού στη τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τις τιμοληψίες  που πραγματοποιούν οι υπάλληλοι του Τμήματος Εμπορίου της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, το «Ν» παρουσιάζει νέα στοιχεία που αφορούν την αύξηση στην τιμή του κρέατος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κρέας το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικότερα  είδη στην ανθρώπινη διατροφή, έχει δεχθεί πολλές ανατιμήσεις από το 2019 έως σήμερα. Το ποσοστό των ανατιμήσεων αυτών ξεκινά  από 9% στο  χοιρινό  κρέας  και μπορεί να φτάσουν έως και το 26% στην περίπτωση του κοτόπουλου που θεωρείται γενικά ένα προσιτό και είδος κρεατικού για την πλειοψηφία των νοικοκυριών. Σημαντική αύξηση εξάλλου σε ποσοστό 20% έχει σημειωθεί και στην τιμή του μοσχαριού το οποίο πλέον πωλείται πάνω από 11 ευρώ το κιλό.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τιμοληψίας του Τμήματος Εμπορίου της Λέσβου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Αύγουστο του 2019, πριν την πανδημία του κορονοϊού και την ενεργειακή κρίση  οι επικρατούσες τιμές ανά κιλό διαμορφώνονταν ως εξής:

Μοσχάρι – στρογγυλό 9,67 ευρώ

Μοσχάρι- λάπα 8,12 ευρώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μοσχάρι - σπάλα 9,404 ευρώ

Μοσχάρι μπούτι 9,40 ευρώ

Χοιρινό μπριζόλες 5,77 ευρώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χοιρινό μπούτι 6,25 ευρώ.

Κοτόπουλο: 2,99

Πριν από 10 μήνες, το πρώτο διάστημα των αυξήσεων στην ενέργεια οι τιμές του κρέατος ήδη είχαν πάρει την ανηφόρα.

Ειδικότερα σε τιμοληψία της Διεύθυνσης Εμπορίου το Νοέμβριο του 2021 παρατηρείται αύξηση σε όλα τα είδη κρεατικών. Συγκεκριμένα:

Μοσχάρι – στρογγυλό 9,88 ευρώ

Μοσχάρι- λάπα 8,39 ευρώ

Μοσχάρι - σπάλα 9,57 ευρώ

Μοσχάρι μπούτι 10,06 ευρώ

Χοιρινό μπριζόλες 6,06 ευρώ

Χοιρινό μπούτι 6,57 ευρώ.

Κοτόπουλο: 3,38

Στην τελευταία τιμοληψία η οποία πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2022 φαίνεται πλέον ξεκάθαρα η αύξηση στις τιμές οι οποίες αλλάζουν σχεδόν καθημερινά.

Μοσχάρι – στρογγυλό 11,65

Μοσχάρι- λάπα 9,59

Μοσχάρι - σπάλα 10,89

Μοσχάρι μπούτι 11,06

Χοιρινό μπριζόλες 6,44 ευρώ

Χοιρινό μπούτι 6,79 ευρώ

Κοτόπουλο: 3,77 ευρώ 

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι αυξήσεις αυτές αν και θεωρούνται φυσιολογικές στο πλαίσιο του γενικότερου κλίματος ανατιμήσεων δεν μπορούν να αιτιολογηθούν με βάση τις τιμές που πουλάει ο παραγωγός.

Το «Ν» προκειμένου να καταγράψει τις τιμές παραγωγού, επικοινώνησε με τον κτηνοτρόφο Αχιλλέα Κεχαγιά από τη Βόρεια Λέσβο  ο οποίος ασχολείται συστηματικά και με την εκτροφή και πώληση μοσχαριών.

Ο κ. Κεχαγιάς σημείωσε ότι οι αυξήσεις που έδωσε ως παραγωγός στα μοσχάριά του δεν ξεπέρασαν σε καμία περίπτωση το 1 ευρώ ενώ η ακριβότερη ποιότητα μοσχαριού που είναι τα νεαρά αρσενικά μοσχάρια, πωλούνται σήμερα από τον παραγωγό στον κρεοπώλη  προς 5,5 ευρώ το κιλό.

Ειδικότερα:

Το αγελαδινό κρέας πωλείται σήμερα προς 3,50 ευρώ το κιλό από 3 ευρώ πριν τις ανατιμήσεις.

Το νεαρό μοσχάρι πωλείται προς 5,50 ευρώ το κιλό από 4,50 πριν τις αυξήσεις ενώ το νεαρό θηλυκό μοσχάρι (μοσχίδα) πωλείται από 5 ευρώ ως 5,20 από 4 ευρώ.

«Δυστυχώς αναφέρει ο κ. Κεχαγιάς το κόστος παραγωγής των μοσχαριών έχει αυξηθεί τόσο πολύ που πλέον στο νησί μας η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων έχει εγκαταλείψει αυτή τη διαδικασία και έχουν μείνει ελάχιστοι άνθρωποι στο χώρο αυτό».

Κάτι ανάλογο σύμφωνα με τον Αχιλλέα Κεχαγιά συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη όπου εγκαταλείπεται σταδιακά η εκτροφή βοοειδών λόγω του μεγάλου κόστους.

«Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο παρελθόν το μοσχαρίσιο κρέας που εισάγαμε από την Ευρώπη κυρίως Γαλλία και Ρουμανία ήταν φθηνότερο από το ελληνικό κρέας. Σήμερα οι εισαγωγές έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω μείωσης της παραγωγής και παρατηρείται αντίστοιχη αύξηση της τιμής».

Σε κάθε περίπτωση πάντως η τελική τιμή που φθάνει το κρέας στον καταναλωτή είναι σχεδόν διπλάσια από την τιμή που πουλάει ο παραγωγός. Αυτό συνέβαινε πάντα, αναφέρει ο κος Κεχαγιάς, ωστόσο θα έλεγε κανείς ότι είναι αρκετά δύσκολο να εξηγήσει κανείς με την κοινή λογική τη διαφορά αυτή. Μία ψαλίδα της τάξης των 3 ή 4 ευρώ μεταξύ της τιμής καταναλωτή και παραγωγού θα ήταν πιο εύκολο  να εξηγηθεί ωστόσο η διπλάσια σχεδόν τιμή σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως είναι τα κρεατικά είναι κάπως δύσκολο να γίνει κατανοητή.

 

 

 

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ανοίγει σήμερα το Χριστουγεννιάτικο Χωριό Μυτιλήνης

Εγκαίνια στο πάρκο Αγίας Ειρήνης με συναυλία της Πέννυς Μπαλτατζή
ΑΤΖΕΝΤΑ

Οικογενειακό εργαστήρι με γλυκά στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό Μυτιλήνης

Ο Στράτος Πέτρου και η Ασημένια Μήλιου προσκαλούν σε γιορτινό εργαστήρι BakeiT
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τεχνική αξιολόγηση λιμένων και παράκτιας ζώνης στη Λέσβο

Αυτοψία από τον Δρ. Ι. Σιώρη σε Ντίπι, Παναγιούδα και Τσαμάκια
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ενίσχυση της οδικής ασφάλειας με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Παραδόθηκε υλικό σήμανσης στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η παράταξη «Νέα Δράση‑Νέος Δήμος» ζητά ειδική συνεδρίαση για τη ΔΕΔΑΠΑΛ

Αίτημα για Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα τη ΔΕΔΑΠΑΛ και αιχμές για τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι της Λέσβου

Κάλεσμα αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, τις περικοπές και τον προϋπολογισμό του 2026
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών