× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Με 45.000 αφίξεις από Ευρώπη θα κλείσει η σεζόν για τη Λέσβο»

«Καλύτερες οι προβλέψεις για το 2023» σημειώνει ο τουριστικός πράκτορας Λευτέρης Καραμπλιάς. Τα νούμερα των αφίξεων, δεν αποτυπώνουν τον τζίρο των επιχειρήσεων που ήταν πενιχρός και χάθηκε μέσα στις αυξήσεις

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 28/9/2022

«Με 45.000 αφίξεις από Ευρώπη θα κλείσει η σεζόν για τη Λέσβο»
' χρόνος ανάγνωσης

Με 45.000 αφίξεις τουριστών μέσω απευθείας  πτήσεων (charter) αναμένεται να κλείσει μέσα στον Οκτώβριο η τουριστική σεζόν για τη Λέσβο η οποία σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα Λευτέρη Καραμπλιά εξελίχθηκε λίγο καλύτερα από ότι φαινόταν αρχικά.

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι ο κος Καραμπλιάς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι παρά την αυξητική τάση σε σύγκριση με τα αναμενόμενα και πάλι η Λέσβος δεν κατάφερε να πιάσει τον αριθμό αφίξεων του 2019 ενώ όπως τόνισε και οι τζίροι των τουριστικών επιχειρήσεων είναι πολύ μακριά από τις προσδοκίες των επαγγελματιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πολλές φορές τα νούμερα των αφίξεων είναι παραπλανητικά και δεν βοηθούν για να βγάλει κανείς σωστά συμπεράσματα για την πραγματική εικόνα της τουριστικής περιόδου. Αν με ρωτήσει κανείς σήμερα πως πήγε η χρονιά, θα του απαντήσω σχετικά καλά με τις αφίξεις, όμως αν με ρωτήσει για το τζίρο, η απάντηση που θα πάρει είναι ότι πήγαμε πολύ χειρότερα από το 2019 κάποιοι δυστυχώς χειρότερα και από το 2021.

Η καταναλωτική δυνατότητα των ανθρώπων που ταξίδεψαν φέτος, λόγω της ακρίβειας και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους, ήταν πολύ χειρότερη από ότι το 2019, εξάλλου ανάλογα προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας, αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από εκεί και πέρα οι τουριστικές επιχειρήσεις έκλεισαν πακέτα φιλοξενίας δίνοντας τις τιμές του 2019. Αυτό σημαίνει πως όλο το κόστος από την αύξηση της ενέργειας, των καυσίμων, των πρώτων υλών κ.λπ αναγκάσθηκαν να το απορροφήσουν και να το βάλουν από την τσέπη τους. Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι να μετρούν είτε πενιχρά κέρδη είτε ζημιές. Σε κάθε περίπτωση τα όποια ελάχιστα χρήματα πήραν οι άνθρωποι αυτοί δεν επαρκούν για να καλύψουν τα έξοδα του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για καλή τουριστική χρονιά με τους τζίρους να είναι πολύ μειωμένοι. Αυτό να σημειώσουμε συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στη Λέσβο. Η διαφορά είναι ότι στο νησί μας γίνεται πιο αισθητό επειδή και η κίνηση είναι μειωμένη».

Αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στο νησί μας ο Λευτέρης Καραμπλιάς δήλωσε απογοητευμένος.

«Πιστεύω ότι οι διοικούντες και αυτοί που έχουν στα χέρια τους τα χρήματα δεν επιθυμούν την τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου. Αν πραγματικά την επιθυμούσαν θα έπρεπε ο σχεδιασμός να είναι σε εντελώς διαφορετική βάση. Εδώ και χρόνια οι φορείς του τουρισμού ζητούν τη δημιουργία ενός Οργανισμού Τουριστικής Προβολής ο οποίος θα αναλάβει τον στρατηγικό σχεδιασμό της τουριστικής προβολής του τόπου μας με βάση τις αγορές που απευθυνόμαστε είτε είναι εγχώριες είτε είναι στο εξωτερικό. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει από ανθρώπους που γνωρίζουμε το αντικείμενο και όχι από άτομα που κάνουν αρπαχτές και άλλους άσχετους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Λευτέρης Καραμπλιάς αναφέρθηκε στις δυνατότητες φιλοξενίας που έχει η Λέσβος σημειώνοντας ότι αυτές είναι πολύ συγκεκριμένες και δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 80.000 αφίξεις.

«Δυστυχώς τα καταλύματα που έχουμε είναι καταλύματα μιας άλλης εποχής που δεν άλλαξαν, δεν αναπτύχθηκαν και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες των τουριστών, οι οποίοι ζητούν συγκεκριμένες παροχές που εμείς ως προορισμός δεν μπορούμε να τις δώσουμε. Έτσι χάσαμε πολλές αγορές όπως η Γερμανική αγορά που ζητά μεγάλα ξενοδοχεία που η Λέσβος δεν διαθέτει. Χάθηκαν ακόμη η Αυστριακή αγορά, η αγορά της Τσεχίας που ήταν πολύ δυναμική καθώς και η αγορά της Φιλανδίας.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα του νησιού το οποίο είναι δύσκολο να ξεπεραστεί είναι ότι η πόλη της Μυτιλήνης δεν είναι τουριστική πόλη, ούτε είναι σχεδιασμένη για κάτι τέτοιο. Ο κόσμος που έρχεται φεύγει κατευθείαν για τα χωριά και αυτό από μόνο του αποτελεί πρόβλημα διότι εκεί δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα ούτε και ο κόσμος για να εξυπηρετήσεις μεγάλους αριθμούς επισκεπτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στις προβλέψεις της νέας τουριστικής περιόδου για τη Λέσβο ο Λευτέρης Καραμπλιάς σημειώνει ότι υπάρχει ήδη προγραμματισμός για 18 -19 απευθείας πτήσεις.

«Σίγουρα τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα του χρόνου και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσουμε τις 60.000 αφίξεις, χρειαζόμαστε επιπλέον πτήσεις για να γίνει αυτό».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην Ανεμώτια τα στελέχη των Γεωπάρκων της UNESCO

Επίσκεψη στην ΚοινΣΕΠ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» με γευσιγνωσία κρασιών, τοπικά εδέσματα και αναφορές στη βιώσιμη ανάπτυξη
Στην Ανεμώτια τα στελέχη των Γεωπάρκων της UNESCO
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο

Ισχυρές απώλειες άνω του 5% στις ασιατικές αγορές καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Αιτία πολέμου» τα νέα μέτρα λένε οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου
«Αιτία πολέμου» τα νέα μέτρα λένε οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξετελιά 2026 στην Αντισσα

Ο Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός του χωριού διοργανώνει στις 30 και 31 Μαΐου ένα διήμερο αφιερωμένο στην ελιά, την κτηνοτροφία και τους ανθρώπους της υπαίθρου
Ξετελιά 2026 στην Αντισσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στα Μυστεγνά

Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα σε ελέγχους που έγιναν σε 47 εκτροφές του νησιού σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στα Μυστεγνά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας

Στις 5 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Παπάδου Γέρας «Οδυσσέας Ελύτης»
Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας
ΑΓΟΡΑ

Παρέμβαση του Γιώργου Ζαφειρίου για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου Λέσβου

Σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου Παναγιώτη Τατάκη στο «Ν» 99 fm, ο Γιώργος Ζαφειρίου αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν τα μητρώα και τις συνδρομές των επιχειρήσεων
Παρέμβαση του Γιώργου  Ζαφειρίου για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο

Κάνει λόγο για ευθύνες κράτους και Περιφέρειας, ζητώντας άμεσες αποζημιώσεις, ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και σχέδιο προστασίας για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο
ΑΓΟΡΑ

Κλειστά τα καταστήματα στη Μυτιλήνη του Αγίου Πνεύματος

Με απόφαση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου
Κλειστά τα καταστήματα στη Μυτιλήνη του Αγίου Πνεύματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Μυτιλήνη περιμένει τα πρώτα κρουαζιερόπλοια του καλοκαιριού

Από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο οι αφίξεις στο λιμάνι με τη Λέσβο να αναζητά ξανά τη χαμένη τουριστική της δυναμική
Η Μυτιλήνη περιμένει τα πρώτα κρουαζιερόπλοια του καλοκαιριού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κτηνοτροφία καταρρέει

Η Λέσβος χάνει το ζωικό της κεφάλαιο και ζητά απαντήσεις
Η κτηνοτροφία καταρρέει
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο αυτόφωρο για μεταφορά ζωοτροφών

Αναγκαία η ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων σχετικά με τα μέτρα καραντίνας
Στο αυτόφωρο για μεταφορά ζωοτροφών