× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ώρα της αλήθειας για τις τιμές του γάλακτος

Στα 1,80 ευρώ θέλουν το πρόβειο γάλα οι κτηνοτρόφοι. Αποφεύγουν τον ανταγωνισμό οι τυροκόμοι

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 22/9/2022

Η ώρα της αλήθειας για τις τιμές του γάλακτος

Τις επόμενες ημέρες έρχεται η ώρα της αλήθεια για τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος στην Ελλάδα. Βέβαιη θεωρείται η αύξηση των τιμών παραγωγού. Οι τυροκομικές επιχειρήσεις της χώρας γνωρίζουν καλά πως η μεγάλη αύξηση του κόστους των ζωοτροφών αν δεν αντιμετωπισθεί με αύξηση των εσόδων θα οδηγήσει σε κατάρρευση την κτηνοτροφία της χώρας. Τους προηγούμενους μήνες «ξοδεύτηκαν» πολλά δημοσιογραφικά ρεπορτάζ που στην ουσία κατέγραφαν τις επιθυμίες των κτηνοτρόφων για αύξηση των τιμών του πρόβειου γάλακτος ως τα 2,00 ευρώ ανά κιλό και ανάλογη αύξηση των τιμών του κατσικίσιου γάλακτος.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οι μεγάλες τυροκομικές και γαλακτοκομικές επιχειρήσεις έχουν συμφωνήσει να αποφύγουν ένα «ανοιχτό πόλεμο» τόσο σε ότι αφορά τις τιμές όσο και σε ότι αφορά τις ποσότητες που θα πάρουν από την αγορά η κάθε μία. Αυτός πιθανότατα είναι ο λόγος που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί οι πρώτες συμφωνίες για τις τιμές του γάλακτος που ήδη έχουν οριστικοποιηθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχουν ορισμένες τυροκομικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει συμφωνίες, με συνεταιριστικά σχήματα στο νομό Λάρισας, για την αγορά πρόβειου γάλακτος προς 1,60 ευρώ ανά κιλό. Τιμή αισθητά καλύτερη από την μέση πανελλαδική τιμή των 1,20 ευρώ ανά κιλό που είχε διαμορφωθεί στα τέλη του 2021. Ωστόσο το 1,60 ευρώ ανά κιλό είναι πολύ κάτω από το επίπεδο των 1,80 ευρώ για το πρόβειου γάλα που οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ικανοποιητικό για να καλύψουν τα αυξημένα κόστη παραγωγής.

Οι τυροκομικές επιχειρήσεις θεωρούν πως τιμές από 1,50 - 1,60 ευρώ ανά κιλό είναι πολύ ικανοποιητικές. Σε αυτό το επίπεδο τιμών το κόστος πρώτης ύλης για ένα κιλό τυρί φέτα διαμορφώνεται κοντά στα 5,50 ευρώ ανά κιλό την στιγμή που η λιανική τιμή της φέτας προσεγγίζει τα 10 ευρώ το κιλό.

Η αγορά της Λέσβου

Η νησιωτική αγορά γάλακτος της Λέσβου, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει, σταδιακά αποκτά όλο και μεγαλύτερο εκτόπισμα εντός της πανελλαδικής αγοράς. Οι τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις και τοπικά τμήματα των πανελλαδικών τυροκομικών επιχειρήσεων ήδη έχουν ξεκινήσει τις επαφές με τους συνεταιρισμούς του νησιού για να εξασφαλίσουν τις ποσότητες γάλακτος που επιθυμούν. Έμπειροι παρατηρητές, της κτηνοτροφίας του νησιού, εκτιμούν πως η τιμή παραγωγού στην Λέσβο θα διαμορφωθεί κοντά στα 1,60 ευρώ ανά κιλό. Ορισμένοι συνεταιριστές του νησιού υποστηρίζουν πως αυτή θα ήταν μια καλή βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά όχι για να κλειστούν συμφωνίες.

Παρότι μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (22 Σεπτεμβρίου 2022) δεν είχε γίνει γνωστή κάποια συμφωνία μεταξύ τυροκόμων και γαλακτοπαραγωγικών συνεταιρισμών.
Δική μας εκτίμηση είναι πως φέτος οι τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις θα ανακτήσουν μέρος της αγοράς γάλακτος που είχαν χάσει πριν από ένα χρόνο. Αυτό, τουλάχιστον, δείχνει η έντονη κινητικότητα τους. Μεγάλο πρόβλημα παραμένει η αδυναμία των γαλακτοπαραγωγικών συνεταιρισμών του νησιού να βρουν ένα πλαίσιο συνεργασίας ώστε να πετύχουν καλύτερες τιμές αλλά και καλύτερους όρους συνεργασίας με τις τυροκομικές επιχειρήσεις (π.χ. μεγαλύτερες προκαταβολές, απορρόφηση όλης της παραγωγής γάλακτος κλπ).
Τα δεδομένα στη αγορά
Πέρα από όσα αναφέραμε πιο πάνω, κρίσιμο ρόλο στην διαμόρφωση των τιμών θα παίξουν τα ακόλουθα:
- Η αύξηση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος σε όλη την Ευρώπη που κάνει ασύμφορες τις εισαγωγές.
- Η μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης των τυροκομικών προϊόντων.
- Η αύξηση της ζήτησης για φέτα στο εξωτερικό.
- Η αύξηση του κόστους των ζωοτροφών.
- Η μεγάλη μείωση του αριθμού των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
- Η εγχώρια παραγωγή πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος το 2022 παρουσιάζει μικρή μείωση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χάθηκαν 3.660 θέσεις εργασίας στο βόρειο Αιγαίο τον Οκτώβριο

Μείωση θέσεων εργασίας στη Λέσβο το δεκάμηνο Ιανουάριος - Οκτώβριος 2022
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Εορταστικό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Από 15 Δεκεμβρίου θα εφαρμοστεί φέτος το εορταστικό ωράριο με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης
ΕΛΛΑΔΑ

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα αλιείας 2021‑2027

Χρηματοδοτήσεις 296,95 εκατ. ευρώ για την βιώσιμη αλιεία και 130,4 εκατ. ευρώ για τις υδατοκαλλιέργειες
ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΓΕΩΤΕΕ

Τέσσερα ψηφοδέλτια διεκδικούν την εκπροσώπηση τους στη Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Προτεραιότητα η επισιτιστικής επάρκειας

Ο Γεωργαντάς στο συνέδριο του Economist: «Σε τέτοιες ανορθόδοξες καταστάσεις, απαιτείται εθνική συνεννόηση και συλλογική ανταπόκριση και όχι υπονόμευση του κοινού καλού για κομματικά ή προσωπικά οφέλη»
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.129 Τούρκοι επισκέπτες της Λέσβου το Νοέμβριο

Σταθερή επιλογή το νησί της Λέσβου για χειμερινές αποδράσεις για ένα αξιόλογο αριθμό επισκεπτών από τις πόλεις των Τουρκικών παραλιών στο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Τρία χρυσά και τρία χάλκινα βραβεία για τα γευστικά, ποιοτικά προϊόντα «Σελάχας»

Μεγάλες διακρίσεις για την επιχείρηση πέντε γενεών που επεκτείνεται στην Έκθεση Μeat Grill and Days
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση τζίρου και μείωση κερδών για τους μεγάλους τυροκόμους της Λέσβου

Το 2021 ήταν μια χρονιά καμπής για κτηνοτροφική παραγωγή του νησιού αλλά και για την λειτουργία των τυροκομικών επιχειρήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση ως 20 Δεκεμβρίου για την ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας

Ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης 30 Νοεμβρίου από το υπουργείο Εργασίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σεμινάριο για την ελαιοκομία στο Ακράσι

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα με ομιλητή το γεωπόνο Βασίλη Γάλλο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κατάσταση στην αγορά του ελαιολάδου

Υποτιμημένα τα ελληνικά λαμπάντε ελαιόλαδα σε σχέση με τα Ισπανικά και τα Τυνησιακά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Επαναληπτικοί διαγωνισμοί για επτά άγονες γραμμές

Με παράταση συμβάσεων εξυπηρετούνται οι άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές του βορείου Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ