× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχεται η ώρα της πληρωμής για τους νέους αγρότες

Στα κρύα του λουτρού μένουν οι επιλαχόντες στα προγράμματα νέοι αγρότες και σχέδια βελτίωσης

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 20/9/2022

Έρχεται η ώρα της πληρωμής για τους νέους αγρότες
' χρόνος ανάγνωσης

Τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου έρχεται η ώρα της πληρωμής για τους νέους αγρότες των τελευταίων περιφερειών της χώρας που ολοκλήρωσαν την διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων του προγράμματος. Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι και οι νέοι αγρότες του βορείου Αιγαίου, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Με την πληρωμή της πρώτης δόσης της εφάπαξ αποζημίωσης των νέων αγροτών ξεκινά η διαδικασία για το άνοιγμα του προγράμματος σχέδια βελτίωσης. Η νέα προκήρυξη του προγράμματος αυτού αναμένεται πριν από τα τέλη του χρόνου και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η κατάθεση των αιτήσεων τόσο από τους νέους αγρότες όσο και από τους υπόλοιπους αγρότες που θα διεκδικήσουν χρηματοδότηση από αυτό. Τα σχέδια βελτίωσης είναι ουσιαστικά το μόνο πρόγραμμα που χρηματοδοτεί τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής σε ότι αφορά την απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και την δημιουργία εγκαταστάσεων σε κάθε αγροτική εκμετάλλευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεχασμένοι οι επιλαχόντες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις προηγούμενες ημέρες σε ρεπορτάζ του «Ν» τονίζαμε πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ένταξη όλων των επιλαχόντων νέων αγροτών στο πρόγραμμα. Σχετική αναφορά έκανε ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς απαντώντας σε ερώτηση στην Βουλή του βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως και οι επιλαχόντες των σχεδίων βελτίωσης (της προηγούμενης προκήρυξης) έχουν πολύ λίγες ελπίδες ένταξης στο πρόγραμμα. Παρότι μεγάλος αριθμός, ενταγμένων στο πρόγραμμα, δεν θα υλοποιηθούν από τους δικαιούχους αγρότες. Στο τέλος του Νοεμβρίου θα ξεκαθαριστεί το ύψος των αδιάθετων κονδυλίων του προγράμματος. Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει την πρόθεση να προχωρήσει στην ένταξη των επιλαχόντων.

Η μη ένταξη επιλαχόντων, στα προγράμματα νέοι αγρότες και σχέδια βελτίωσης, ουσιαστικά μειώνει τα κεφάλαια που θα διαθέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και του δίνει την δυνατότητα να προχωρήσει σε νέες προκηρύξεις. Παράλληλα η επιλογή αυτή ενισχύει τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα των προγραμμάτων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

140.000 ευρώ για το Μιχαλέλειο και σιδερένια παπούτσια για δρόμους και παρακάμψεις

Αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έκανε ο Κώστας Μουτζούρης και οι στενοί συνεργάτες του αντιπεριφερειάρχες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο πλευρό της Καισαριανής η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου

Καταγγέλλει προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των δήμων και ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στους εργαζόμενους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα νέο αμαξίδιο, ανάσα αξιοπρέπειας για τον Κώστα στην Ερμού

Χάρη στον Γιώργο Κοτοπούλη και τον Πρόδρομο Πατερέλλη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα σχολική χρονιά με αναβαθμισμένες υποδομές στη Μυτιλήνη

Με ανακαινίσεις, νέους χώρους και σύγχρονο εξοπλισμό, ο Δήμος Μυτιλήνης αποδεικνύει ότι η Παιδεία μπαίνει στην πρώτη γραμμή!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα φωτιά στον καταυλισμό Ρομά στην Παγανή

Επί ποδός η Πυροσβεστική
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μνήμη απελευθέρωσης: Σεπτέμβρης ’44 στη Λέσβο

Το ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στα Τσαμάκια για την ιστορική μνήμη και τους σημερινούς αγώνες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έξι νέα έργα για την Παιδεία στο Βόρειο Αιγαίο

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη εντάσσονται στο Πρόγραμμα 2021-2027 έργα άνω των 15,8 εκατ. ευρώ για σχολικές υποδομές σε Σάμο, Χίο και Ικαρία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαρύ πένθος στις ενορίες της Καλλιθέας Μυτιλήνης

Απεβίωσε ο αγαπημένος ιερέας που υπηρέτησε με σεμνότητα και αγάπη την τοπική Εκκλησία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε κατάσταση ακραίας ξηρασίας η Λέσβος

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Tο επικίνδυνο «διαβατήριο» των εφήβων για κλαμπ και αλκοόλ στη Μυτιλήνη

Ένα κοινό μυστικό ανάμεσα στους ανήλικους, άγνωστο όμως σε γονείς και καταστηματάρχες – οι κίνδυνοι και οι ευθύνες που προκύπτουν
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπωλείο Φωτίου: Μια ιστορία γνώσης και εμπιστοσύνης

Για περισσότερα από 40 χρόνια, το βιβλιοπωλείο που αγαπά το παιδί, το σχολείο και το βιβλίο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ακραία ξηρασία στη Λέσβο

Κανονικές οι συνθήκες στη Σάμο, πιο ξερικές σε Χίο και Λήμνο