× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τίμησαν τα 100χρονα από τη Μικρασιατική καταστροφή... δια της απουσίας τους

Ηχηρές οι επώνυμες απουσίες από την επίσημη εκδήλωση που με πρωτοφανή προχειρότητα και την τελευταία στιγμή οργάνωσε η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 19/9/2022

Τίμησαν τα 100χρονα από τη Μικρασιατική καταστροφή... δια της απουσίας τους
' χρόνος ανάγνωσης

Από τη δίκαιη τιμητική διάκριση 40 χρόνια μετά των Γιάννη Πατανού και Νίκου Βερβενιωτη για τη συμβολή τους στην ανέγερση του μνημείου της Μικρασιάτισσας Μάνας.

Ήταν η εκδήλωση των «αντί». Αντιπρόσωπος του αντιπροέδρου της Βουλής Χαράλαμπου Αθανασίου. Αντιπεριφερειάρχης, ο Παναγιώτης Κουφέλος, ως εκπρόσωπος του απόντος λόγω ...ανειλημμένων υποχρεώσεων Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη.  Παρών και έτερος Αντιπεριφερειάρχης ο Παναγιώτης Χριστόφας, εκ του σχετικού «στρατού» που διαθέτει η Περιφέρεια που ας σημειωθεί ότι ήταν σύμφωνα με το νόμο υπεύθυνη για την οργάνωση της επίσημης εκδήλωσης για την επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων χριστιανών της Μικρασίας.  Και όπως αποδείχτηκε ήταν τόσο πρόχειρη η οργάνωση που κινδύνευσε να τιναχτεί στον αέρα. Προσκλήσεις δεν εστάλησαν παρά μόνο σε μια αστεία λίστα αποδεκτών που δεν περιλαμβάνονταν κανένας από όσους θα ήθελαν και θα μπορούσαν να συμμετέχουν. Πέραν τούτου ουδέν. Ηχητικά και τα καθιερωμένα «κόλλυβα» χρεώθηκαν στο Δήμο Μυτιλήνης! Τα δε υπόλοιπα διεκπεραιώθηκαν χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι σύλλογοι του νησιού με αναφορά στη Μικρασιατική καταγωγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού Παναγιώτης Τσακίρης ήταν και ο μόνος Αντιδήμαρχος που παρέστη εκπροσωπώντας τον  απόντα λόγω τραυματισμού του (αυτός ήταν και ο μόνος ανυπέρβλητος λόγος απουσίας αυτοδιοικητικού) Δημάρχου Μυτιλήνης.   Αντιδήμαρχος και αντί του Δημάρχου δυτικής Λέσβου. Δια αντιπροσώπου εκπροσωπήθηκε και ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα. Και ταξίαρχος αντί του απουσιάζοντος εκτός Λέσβου Στρατηγού Στρατιωτικού Διοικητή. Στα Σώματα Ασφαλείας και στις λοιπές ένοπλες δυνάμεις πλήν Πυροσβεστικής και πέραν του Στρατού ξηράς, εκεί να δείτε «φιλοξήρα» που έπεσε. Χαμηλόβαθμες αντιπροσωπίες όπου υπήρξαν και αυτές! Ως και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών εκπροσωπήθηκε δια του Αντιπροέδρου του Στρατή Μανωλακέλλη. Ερώτημα για το αν θα κατεβεί υποψήφιος Δήμαρχος δεν του ετέθη προφανώς για να μη θυμώσει ο Στρατής Κύτελης.  Κλασικά απών έστω και δια αντιπροσώπου ο Γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Όσο αφορά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αυτό ξέμεινε με την προτομή του Καραθεοδωρή πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σμύρνης και βαυκαλίζεται ότι είναι ως πανεπιστημιακό ίδρυμα συνεχιστής του. Τρομάρα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων (μόνο ο Ταξίαρχος κατέθεσε στεφάνι από όλες τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας) ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τη σοβαρότητα της εκδήλωσης διέσωσε η τιμητική διάκριση από την Αντιδημαρχία πολιτισμού στους πρωταγωνιστές του στησίματος του αγάλματος της Μικρασιάτισσας μάνας πριν 40 χρόνια. Τιμήθηκαν και πολύ σωστά, ο Γιάννης Πατανός και ο Νίκος Βερβενιωτης τέως Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας αντίστοιχα του Εξωραϊστικου και Πολιτιστικού Συλλόγου της Επάνω Σκάλας για την καταλυτική συνδρομή τους στην προσπάθεια.

Σημαντική και η παρέμβαση των Μικρασιατικών Συλλόγων που με το χαιρετισμό τους «έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους».

Ακολούθησε η απονομή των επαίνων που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό με θέμα «η Μικρασιατική καταστροφή και η Λέσβος (1922-2022): 100 χρόνια διωγμένοι απ’ τις όμορφες και αλησμόνητες πατρίδες», ο οποίος πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Αιολικών Μελετών υπό την αιγίδα του Δήμου Μυτιλήνης. Η Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης βορείου Αιγαίου έλαμψε δια λαμπρής... απουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκδήλωση έκλεισε με τον εθνικό ύμνο.

Και του χρόνου... Αν και τότε οι παρουσίες θα είναι πολλές και πρώτης γραμμής. Σε δυο εβδομάδες τότε θα ψηφίζουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και ο πατριωτισμός θα είναι και πάλι της μόδας. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι της Λέσβου

Κάλεσμα αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, τις περικοπές και τον προϋπολογισμό του 2026
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30