× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ελπίδες δημιουργεί η συγκυρία στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου

Κοντά στους 10.000 τόνους αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου του νησιού το χειμώνα 2022 - 2023

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 10/9/2022

Ελπίδες δημιουργεί η συγκυρία στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου ένας ελαιοτριβέας και ένας ελαιοπαραγωγός στα Πάμφιλα της Λέσβου συζητούν την πορεία των τιμών του ελαιολάδου. Ο ελαιοτριβέας ρωτάει: «Που θα πάνε φέτος οι τιμές του ελαιόλαδο; Ακούγονται τιμές 4,5 και 5,00 ευρώ το κιλό». «Μακάρι να ανεβούν οι τιμές, αλλά αν πάει στα 5,00 ευρώ το έξτρα παρθένο για μένα τον παραγωγό ο καταναλωτής πόσο θα το αγοράσει; Εγώ  βλέπω πως η άνοδος των τιμών θα οδηγήσει σε μείωση την κατανάλωση» απαντάει ο ελαιοπαραγωγός.  Ο ελαιοτριβέας επεξεργάζεται την απάντηση που έλαβε  για λίγο και συνεχίζει: «Δηλαδή πιστεύεις πως δεν θα ανεβούν πιο πάνω οι τιμές;». Κι ο ελαιοπαραγωγός απαντά: «Θα ανεβούν αλλά προτιμώ να είναι συγκρατημένος στις εκτιμήσεις μου».

 

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου το βράδυ, δύο ελαιοπαραγωγοί στην πόλη της Μυτιλήνης συζητούν την εξέλιξη της παραγωγής καρπού στα χωράφια τους. Αμφότεροι κάνουν τρεις διαπιστώσεις α) Η νέα ελαιοκομική περίοδος θα είναι σχετικά καλή σε παραγωγή καρπού στα ελαιοκτήματα που καλλιεργούνται συστηματικά. β) Η αντιμετώπιση του δάκου είναι ανεπαρκέστατη. γ) Θα υπάρξει σημαντική αύξηση του κόστους άλεσης του καρπού στα ελαιοτριβεία του νησιού. δ) Είναι εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών για την συγκομιδή του καρπού.

Κι οι δύο ελαιοπαραγωγοί εκφράζουν το φόβο πως και αυτό το χειμώνα μεγάλο μέρος του καρπού της Λέσβου δεν θα συγκομιστεί καθώς δεν υπάρχουν τα αναγκαία εργατικά χέρια. Κατά την διάρκεια της συζήτησης ένας εκ των δύο ελαιοπαραγωγών σημειώνει: «φέτος οι Αλβανοί εργάτες γης ζητάνε μεροκάματο 60 ευρώ. Δεν νομίζω πως υπάρχει ελαιοπαραγωγός της Λέσβου που μπορεί να πληρώσει αυτό το μεροκάματο».

 

Εργάτης γης που μαζί με την οικογένεια του αναλαμβάνει την συγκομιδή του καρπού και παίρνει το 50% των εσόδων της συγκομιδής από τα μέσα του καλοκαιριού παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη των τιμών του ελαιολάδου με μεγάλη αγωνία. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, βλέπει τις τιμές του ελαιολάδου να ανεβαίνουν και πιστεύει πως φέτος το χειμώνα θα μπορέσει να αποκομίσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα αυτός και η οικογένεια του.


 

Μεγάλο ενδιαφέρον

 

Το φετινό Αύγουστο, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, μεταξύ των κατοίκων της Λέσβου έγινε κεντρικό ζήτημα συζήτησης η τιμή του ελαιολάδου. Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που οι ελαιοπαραγωγοί αναμένουν να πάρουν εισόδημα από την συγκομιδή του καρπού. Μαζί με τους ελαιοπαραγωγούς αναμένουν να δουν καλύτερες μέρες πολλές μικρές τοπικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων στην πόλη της Μυτιλήνης συνηθίζει να λέει: «όταν ο ελαιοπαραγωγός πουλήσει το λάδι του και πληρωθεί καλά θα περάσει κι από το συνεργείο για να φτιάξει μια βλάβη στο αγροτικό αυτοκίνητο του ή να αγοράσει ένα μηχάνημα που χρειάζεται. Ίσως να κάνει και μια επισκευή στο σπίτι του. Κι έτσι το εισόδημα από την ελιά θα μοιραστεί σε όλους μας».

 

Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στο νησί της Λέσβου αναμένεται να κυμανθεί κοντά στους 10.000 τόνους. Πρόκειται για μικρή παραγωγή αν αναλογιστούμε πως στις πριν δύο δεκαετίες η μέση ετήσια παραγωγή ξεπερνούσε τους 20.000 τόνους. Ωστόσο ένα μισό-εγκαταλελειμμένος ελαιώνας, με πολλά προβλήματα ασθενειών δύσκολα θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερο όγκο παραγωγής. Επιπλέον φέτος οι ανοιξιάτικες βροχές σταμάτησαν πολύ νωρίς με αποτέλεσμα τα ελαιόδεντρα του νησιού να μην έχουν επαρκείς ποσότητες νερού την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης. Επίσης ήδη στους ελαιώνες της Λέσβου έχουν καταγραφεί μειωμένη καρπόδεση, καρπόπτωση από τον δάκο, ζάρωμα του καρπού από έλλειψη νερού κ.ά.

 

Μεγάλο πρόβλημα για την συγκομιδή του καρπού είναι η έλλειψη εργατικών χεριών. Ένα ζήτημα που είχε αντιμετωπισθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την περίοδο 2016 - 2019, όταν μεγάλος αριθμός προσφύγων είχε την δυνατότητα να δουλέψουν στους ελαιώνες του νησιού, κυρίως στους ελαιώνες που βρίσκονται κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Στην εταιρεία «Ακτωρ» και το φράγμα Τσικνιά

Σε ένα μήνα δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ανάληψη του έργου προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης

Με εφτά θέματα στην ημερήσια διάταξη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οι έξι φιναλίστ του Master Chef για γυρίσματα στη Λέσβο

Από τις 26 έως τις 30 Απριλίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«57 μπαλόνια όσες και οι ψυχές που χάθηκαν για την υποδοχή του Πρωθυπουργού»

Τοποθετήθηκαν από την Κίνηση Μνήμης και Δράσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα ο πρωθυπουργός στη Λέσβο

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά του και ποιους θα συναντήσει
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το 41% δεν σημαίνει λευκή επιταγή, κύριε Μητσοτάκη»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο «Ν» η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ιδιαίτερα για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη και τις ευρωεκλογές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»