× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο δάσκαλος Γιώργος Ζορμπάς από τη Γέρα βραβεύτηκε από την UNESCO

Ανάμεσα στους δέκα πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς της παραμεθορίου

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 9/10/2019

Ο δάσκαλος Γιώργος Ζορμπάς από τη Γέρα βραβεύτηκε από την UNESCO

Το έργο δέκα πρωτοπόρων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τίμησε για μια ακόμα χρονιά η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO με την απονομή των Βραβείων Εκπαιδευτικής Προσφοράς σε παραμεθόριες περιοχές, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 στο αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών.Ανάμεσα στους δέκα δασκάλους που ξεχώρισαν για το έργο τους και βραβεύτηκαν ήταν και ο Γιώργος Ζορμπάς από τη Γέρα. Οι υπόλοιποι δάσκαλοι που τιμήθηκαν με τα εν λόγω βραβεία είναι οι Δέσποινα Αρμενάκη, Μαρία Αναγνωστίδου, Μαρία Βαμβουκλή, Ασπασία Ιωαννίδου, Γεώργιος Κόλλιας, Χριστίνα Λούστα, Γεώργιος Ξανθόπουλος, Ιωάννης Πούλιος και Ανθή Παπαζαχαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της UNESCO για Θέματα Εκπαίδευσης Stefania Giannini, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα αποκλειστικά για την τελετή απονομής.

Στον χαιρετισμό της, η κυρία Giannini αναφέρθηκε εκτενώς στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο για την επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σχετικά με θέματα παιδείας. Αναφέρθηκε δε εκτενώς στις συντονισμένες προσπάθειες της UNESCO για τη συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την ενίσχυση του έργου τους, στις δύσκολες συγκυρίες της εποχής, μεσούντος του παγκοσμίου διαστάσεων προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Η κυρία Giannini συνεχάρη τους βραβευθέντες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι με τη δουλειά τους «αποτελούν πρότυπο για τους μαθητές τους, την κοινωνία και τη χώρα τους – στην πραγματικότητα για όλους τους δασκάλους του κόσμου».

Στο υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και γνώσεων των Ελλήνων εκπαιδευτικών των ακριτικών περιοχών αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα, υπογραμμίζοντας ότι τα βραβεία αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα που αποδίδει η Επιτροπή στο ρόλο των δασκάλων, που σήμερα είναι πιο πολυσύνθετος από ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο δάσκαλος σήμερα δεν επιφορτίζεται μόνο με τη μετάδοση γνώσεων και την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων, αλλά οφείλει παράλληλα να εξοικειώνει τα παιδιά με τις νέες τεχνολογίες, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη, το διαπολιτισμικό διάλογο, την ισότητα και τον σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα».

Ως «ημέρα αισιοδοξίας» χαρακτήρισε την ημέρα της βράβευσης ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Χρυσουλάκης, εξαίροντας την προσφορά της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO στην προβολή της εκπαίδευσης ως άμυνα απέναντι σε ό,τι απειλεί τις οικουμενικές αξίες του ανθρωπισμού και πρόσθεσε: «είθε περισσότεροι θεσμικοί φορείς της Ευρώπης να επιδείξουν ανάλογη στοργή προς τους λειτουργούς της πρωτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης στα άκρα της γηραιάς ηπείρου».

Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Αναστασία Γκίκα αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που δίνει το υπουργείο στην παροχή εκπαίδευσης στην παραμεθόριο, καθώς βασικός πυλώνας της εκπαιδευτικής πολιτικής είναι η απόδοση μεγαλύτερης ελευθερίας στους εκπαιδευτικούς και η απελευθέρωση του δυναμισμού και της πολυπραγμοσύνης τους. Η κ. Γκίκα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Εθνικό Δίκτυο των Συνεργαζομένων Σχολείων της UNESCO, τονίζοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο οι εκπαιδευτικοί της παραμεθορίου αποτελούν τον δίαυλο για να φτάσουν οι καλές πρακτικές στην εκπαίδευση σε κάθε άκρη της πατρίδας μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Γεώργιος Διδασκάλου εξήρε το έργο των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές, καθώς είναι αυτοί που εξασφαλίζουν σε όλα τα παιδιά το δικαίωμα στη γνώση και τις ίσες ευκαιρίες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο κυριότερος στόχος της εκπαίδευσης δεν είναι η γνώση, αλλά η δράση και οι δάσκαλοι αυτοί μπορούν να υπερηφανεύονται ότι κινητοποιούν τους μαθητές τους, τους προσφέρουν τα εφόδια που χρειάζονται για να διαχειριστούν τις υψηλές προκλήσεις της σύγχρονης ζωής και συμβάλλουν στο να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και υπεύθυνοι πολίτες».

Κάθε βραβείο συνοδεύτηκε από το ποσό των 3.000 ευρώ, χορηγία της Αριάν Κοντέλλη. Χορηγός αερομεταφορών ήταν η Aegean Airlines.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου