Μοσχομύρισε Μυτιληνιό λάδι η Αθήνα
Εκδήλωση της οργάνωσης «ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ» στο μαγαζί «Περί Λέσβου…» στην οδό Αθηνάς στο Μοναστηράκι με πολύ κόσμο αλλά και διεθνείς συμμετοχές
Δημοσίευση 8/10/2019
Μοσχομύρισε Μυτιληνιό λάδι το περασμένο Σαββάτο 5 Οκτωβρίου το Μοναστηράκι, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Στο κατάστημα «Περί Λέσβου», Αθηνάς 27, στην όμορφη εκδήλωση δοκιμής του λεσβιακού ελαιόλαδου και των συνταγών του ενημερωτικού εντύπου στην Αθήνα. Εκδήλωση που υλοποίησε με επιτυχία όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα η οργάνωση «ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ - Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία (www.aegilops.gr»).
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δράσεων προώθησης της ιδιαίτερης αξίας των τοπικών ποικιλιών που δίνουν προστιθέμενη αξία στα τελικά γεωργικά προϊόντα. Και σύμφωνα με τη Ραλλού Τσίγγου, στέλεχος της οργάνωσης «ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ» η εκδήλωση αυτή «θέλησε ακριβώς να αναδείξει αυτή την ιδιαιτερότητα μέσα από απλές συνταγές».
Κυρίαρχο στην εκδήλωση εκτός από αυτό καθαυτό το Μυτιληνιό λάδι ήταν και ένα τρίγλωσσο ενημερωτικό έντυπο που εξέδωσε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Εταιρεία Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου ένα προβάλλοντας συνοπτικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου της Λέσβου και τη διατροφική του αξία για την υγεία. Προτείνοντας πέντε συνταγές με σκοπό να αποτελέσει ένα προωθητικό εργαλείο.
Πάνω από 200 άτομα ανταποκρίθηκαν στην εκδήλωση αυτή και γεύτηκαν τις συνταγές του εντύπου «Λεσβιακό Ελαιόλαδο» στην καρδιά της Αθήνας και συνειδητοποίησαν ότι είναι ιδανικό για γλυκά και λοιπά αρτοσκευάσματα. Ανάμεσα τους και ειδικοί από τη Γερμανία και την Αυστρία μέλη της διεθνούς ένωσης κινημάτων οργανικής καλλιέργειας (IFOAM EU), που είχαν έρθει στα πλάισια του ευρωπαικού προγράμματος του Liveseed στην Αθήνα λόγω ημερίδας εργασίας για το βιολογικό σπόρο που συμμετέχει ο «ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ». Κλήθηκαν στην εκδήλωση και φυσικά δοκίμασαν το ελαιόλαδο της Μυτιλήνης.
Γέμισε κόσμο το «Περί Λέσβου…» στην οδό Αθηνάς στην εκδφήλωση για το Μυτιληνιό λάδι από τον «ΑΙΓΙΛΟΠΑ»
Η αξία του Μυτιληνιού λαδιού
Όπως λέει στο «Ν» η κ. Ραλλού Τσίγγου «Το λεσβιακό ελαιόλαδο:
- είναι λεπτόρευστο, λόγω του σχετικά αυξημένου βαθμού ακορεστότητας των λιπαρών του οξέων, και
- έχει ελαφρύ χρυσοκίτρινο χρώμα που οφείλεται στη μικρή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη και στα υψηλά επίπεδα καροτενοειδών. Το γεγονός αυτό του προσδίδει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων σκουροπράσινων ελαιολάδων στην αντοχή στην οξείδωση
Λόγω του φρουτώδους αρώματός του και της λεπτόρρευστης υφής του μπορεί να αντικαταστήσει κορεσμένα λιπαρά όπως βούτυρο και ραφιναρισμένα φυτικά έλαια με επιτυχία.
Οι παραπάνω ιδιότητες είναι αποτέλεσμα της καλλιέργειας των τοπικών ποικιλιών Olea europaea var. pyriformis, κοινώς Βαλανολιά ή Κολοβή ή Μυτιληνιά και Olea europaea var Media subrotunda, κοινώς Αδραμυτινή ή Αϊβαλιώτικη ή Φραγκολιά».
Και καταλήγει η κ. Τσίγγου: «Η προώθηση του λεσβιακού ελαιολάδου μπορεί να γίνει τονίζοντας αυτήν ακριβώς την ιδιαιτερότητα του έναντι των άλλων ελαιολάδων τόσο ελληνικών όσο και ξένων. Μπορεί κάποτε να θεωρούνταν μειονέκτημα να είναι ψιλό και κίτρινο αλλά πλέον πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αποτελεί πλεονέκτημα. Σύμμαχοι στην ανάδειξη και προώθησή του μπορούν να γίνουν οι σεφ μέσα από δημιουργικές συνταγές».
Γέμισε κόσμο το «Περί Λέσβου…» στην οδό Αθηνάς στην εκδφήλωση για το Μυτιληνιό λάδι από τον «ΑΙΓΙΛΟΠΑ»