× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Και ένα και δυο και τρία και τέσσερα απολιθωμένα δάση

Τα νέα ευρήματα στη θέση Ακρόχειρας του Σιγρίου συνθέτουν ένα νέο ανοιχτό μουσείο απολιθωμάτων που δημιουργήθηκαν μέσω μια διαδικασίας ηφαιστειακών εκρήξεων που κράτησαν τρία εκατομμύρια χρόνια

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 7/8/2022

Και ένα και δυο και τρία και τέσσερα απολιθωμένα δάση
Εντυπωσιακού μεγέθους τα νέα ευρήματα περιλαμβάνουν κλαδιά και φύλλα ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών!
' χρόνος ανάγνωσης

Στη δυτική Λέσβο δεν υπάρχει μόνο ένα απολιθωμένο δάσος αλλά διαδοχικά απολιθωμένα δάση. Το επιστημονικό πλέον αυτό δεδομένο αποδεικνύεται από νέα ευρήματα που έδειξαν ότι τα δάση στην περιοχή απολιθώθηκαν στη θέση τους το ένα πάνω από το άλλο, σε μια ηφαιστειακή διεργασία που διήρκεσε τρία εκατομμύρια χρόνια!

«Στο νέο πάρκο απολιθωμάτων που δημιουργείται στο ύψωμα Ακρόχειρας, διακρίνονται τέσσερις διαδοχικοί ορίζοντες με όρθια απολιθωμένα δένδρα, που τεκμηριώνουν την εκδήλωση τεσσάρων μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων που οδήγησαν στην απολίθωση ισάριθμων δασών στη Δυτική Λέσβο!» λέει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθηγητής Νίκος Ζούρος. «Μάλιστα συνεχίζει ο κ. Ζούρος, η διαπίστωση αυτή τεκμηριώνεται από τη μελέτη των στρωμάτων των ηφαιστειακών αποθέσεων που πραγματοποιείται την περίοδο αυτή σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα νεότερα σημαντικά ευρήματα - μάρτυρες του εκπληκτικού πλούτου των υποτροπικών δασών του παρελθόντος στην περιοχή, συνεχίζουν να αποκαλύπτονται κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφών που διενεργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο ύψωμα Ακρόχειρας κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου, κοντά στο πάρκο του απολιθωμένου δάσους. Ας σημειωθεί δε πως η σωστική ανασκαφική έρευνα που διεξάγεται από την έναρξη των εργασιών κατασκευής του δρόμου κατά την διάρκεια της απεκάλυψε ως τα τώρα σπάνια και σημαντικά ευρήματα που έχουν  ξεπεράσει σε αριθμό τις 20.000! Ιδιαίτερη εντύπωση όμως προκαλούν  σπάνια ευρήματα που ήλθαν στο φώς στα πλαίσια των σωστικών ανασκαφών, και τα οποία θα διατηρηθούν στη θέση τους ώστε το προσεχές διάστημα να καταστούν επισκέψιμα σε ένα αλλιώτικο υπαίθριο ανοιχτό μουσείο που θα λειτουργήσει το προσεχές διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

To νέο πάρκο απολιθωμάτων στο ύψωμα Ακρόχειρας. Διακρίνονται τέσσερις διαδοχικοί ορίζοντες με όρθια απολιθωμένα δένδρα, που τεκμηριώνουν την εκδήλωση τεσσάρων μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων που οδήγησαν στην απολίθωση ισάριθμων δασών στη Δυτική Λέσβο!

«Οι συνεχιζόμενες αυτή την περίοδο σωστικές ανασκαφές, στην πλαγιά του Ακρόχειρα έφεραν στο φως στην ίδια θέση τέσσερις διαδοχικούς απολιθωματοφόρους ορίζοντες ηφαιστειακών στρωμάτων που φιλοξενούν ιστάμενα απολιθωμένα δένδρα. Είναι η πρώτη θέση στην οποία η διαδοχή των απολιθωμένων δασών είναι ορατή πλέον και για τους επισκέπτες!» λέει ο κ. Ζούρος. Και συνεχίζει: «Η αφαίρεση του εδαφικού ορίζοντα και ο συστηματικός καθαρισμός του πρανούς αποκάλυψε ότι στη θέση αυτή βρίσκονται δεκάδες απολιθωμένοι κορμοί που εμπεριέχονται μέσα σε στρώματα ηφαιστειακής τέφρας. Μάλιστα, οι ηφαιστειακοί ορίζοντες που φιλοξενούν τους ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς σκέπασαν το έδαφος που υπήρχε την περίοδο εκείνη και σήμερα εμφανίζεται ως ορίζοντας παλαιοεδάφους που φιλοξενεί εκατοντάδες φύλλα και κλαδίσκους. Ανάμεσα από τους ορίζοντες με τους ιστάμενους κορμούς στην θέση αυτή,  εμφανίζονται και άλλοι ηφαιστειακοί ορίζοντες που περιέχουν δεκάδες κατακείμενους κορμούς και κλαδιά καρποφόρων δένδρων από την οικογένεια της βαλανιδιάς και της δάφνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθαρισμός των απολιθωμάτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν το πλήθος και την βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων που έλαβαν χώρα πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια  στη Λέσβο. Τα καρποφόρα δένδρα ξεριζώθηκαν και παρασύρθηκαν σαν σπιρτόξυλα από μεγάλες  λασποροές ηφαιστειακών υλικών με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν το ένα πάνω στο άλλο στη θέση που εντοπίσθηκαν.

«Επιβεβαιώνεται λοιπόν η επιστημονική παρατήρηση ότι η Λέσβος φιλοξενεί δεκάδες απολιθωμένα δάση διαφορετικής ηλικίας και σύνθεσης που συγκροτούν ένα μοναδικό στο είδος του αρχείο της χλωρίδας της περιοχής του Αιγαίου κατά την περίοδο του Μειοκαίνου. Το αρχείο αυτό δημιούργησαν οι μεγάλες και καταστροφικές ηφαιστειακές εκρήξεις που γνώρισε η περιοχή για μια περίοδο τριών περίπου εκατομμυρίων ετών!».

Ολόκληρη η απολιθωματοφόρα θέση έχει ήδη περιφραχθεί με στόχο την προστασία των απολιθωμένων κορμών, και η οποία είναι δυνατό να αποτελέσει επισκέψιμο πάρκο απολιθωμάτων το οποίο θα αποτελέσει πόλο έλξης για την περιοχή.

Όρθιοι απολιθωμένοι κορμοί του κατώτερου ορίζοντα

«Στις φετινές σωστικές ανασκαφές που διενεργούν τα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχουν ερευνητές του Τιμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και  φοιτητές των Πανεπιστημίων Πατρών και Αιγαίου αλλά και εθελοντές από την Γερμανία. Οι εθελοντές βρίσκονται στη Λέσβο στα πλαίσια του πρόγραμματος εθελοντικής απασχόλησης της Γερμανικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO στα Ελληνικά Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» καταλήγει ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκινά η ανακατασκευή της πλατείας Κάτω Χάλικα

Δημοπρατείται από τον Δήμο Μυτιλήνης έργο 70.000 ευρώ για την ανάπλαση της πλατείας και της παιδικής χαράς με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παρέμβαση στη Βουλή για τα σχολεία της Λήμνου

Η Μαρία Κομνηνάκα και βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν την επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Αργύριος Μοσχίδης”, ζητώντας άμεση κάλυψη κενών και αναστολή υποβαθμίσεων σχολικών μονάδων
ΧΩΡΙΑ

Στο στάδιο της δημοπράτησης η παράκαμψη Αγίου Ισιδώρου

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης ανακοίνωσε ότι το πολυπόθετο έργο προχωρά έπειτα από χρόνια καθυστερήσεων, σε επίσκεψή του στην περιοχή του Πλωμαρίου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων Χρυσόστομου Χατζηκυριαζή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην πρωτοπορία της θαλάσσιας προστασίας

Στο 7ο Φόρουμ Διαλόγου του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT, παρουσιάστηκε η στρατηγική που σχεδιάζεται για τη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εξοπλισμό σε εθελοντικές ομάδες παρέδωσε ο Δήμος Μυτιλήνης

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Δήμαρχος Παναγιώτγης Χριστόφα για την αγαστή συνεργασία με Πυροσβεστική και εθελοντές
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διαρροές για πιθανή παραίτηση Τσιάρα

Έτοιμος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αν δεν επισπευσθούν οι πληρωμές των επιδοτήσεων που φοβάται πως θα χρεωθεί ο ίδιος όλο το πρόβλημα και θα «καεί» πολιτικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ζεστή γιορτή στα ΚΑΠΗ Μυτιλήνης και Πλωμαρίου

Τιμητικές διακρίσεις στην Αναστασία Αντωνέλη και τον Δημήτρη Βαρβαγιάννη για τη συμβολή τους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μαθητικός διαγωνισμός για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Τα έργα που θα ξεχωρίσουν θα παρουσιαστούν στις 26 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πρόστιμο 1.500 ευρώ για καύση υπολειμμάτων στα Μιστεγνά

Στοίχισε ακριβά η καύση ξερών χόρτων...
ΧΩΡΙΑ

Έρχεται η γιορτή του κάστανου στην Αγιάσο

Η μεγαλύτερη γιορτή του φθινοπώρου στη Λέσβο προγραμματίζεται για την Κυριακή 2 Νοεμβρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο παλαιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Το κτήριο θα μετατραπεί σε κέντρο πληροφόρησης και γραφείο Τουρισμού του Δήμου Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Λέσβος σε επιφυλακή για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης προαναγγέλλει προληπτικούς ψεκασμούς στα λιμάνια και επικρίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για καθυστερήσεις και αδράνεια