× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ξεφύγαμε από τον πόλεμο, φύγαμε και από τη Μόρια»

450 αιτούντες άσυλο αποχώρησαν από το ΚΥΤ Μόριας με προορισμό την Κεντρική Μακεδονία

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 6/10/2019

«Ξεφύγαμε από τον πόλεμο, φύγαμε και από τη Μόρια»

Στις 7 το απόγευμα της Κυριακής αναχωρούν με το Νήσος Σάμος για Πειραιά 450 αιτούντες άσυλο από το λιμάνι της Μυτιλήνης με τελικό προορισμό δομή στο Βαγιοχώρι κοντά στη λίμνη Βόλβη της κεντρικής Μακεδονίας.

Ήταν από τις λίγες φορές που πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, χωρίς φόβο και αγωνία, αλλά με πλατιά χαμόγελα, κουβαλώντας σε μεγάλες πλαστικές σακούλες όλα τους τα υπάρχοντα. Έπαιρναν τηλέφωνα τους δικούς τους και έβγαζαν αναμνηστικές φωτογραφίες.

«Επιτέλους φεύγουμε από την κόλαση της Μόριας, από όπου οι εφιάλτες του πολέμου ξαναζωντάνευαν κάθε νύχτα» λέει στο «Ν» ο Μοχάμεντ Βενίζ από το Αφγανιστάν κρατώντας την 7 μηνών κόρη του.

Έμεινε με την οικογένειά του 11 μήνες στο ΚΥΤ Μόριας. «Βλέπαμε συνέχεια τον κόσμο να μαλώνει, περιμέναμε για ώρες στην ουρά για φαγητό, δεν είχαμε τουαλέτα ή νερό να πλυθούμε. Κάθε μέρα ήταν όλο και χειρότερη. Το χειρότερο ήταν η φωτιά. Είδαμε κόσμο αναίσθητο να λιποθυμά, να μην υπάρχει γιατρός. Κάθε μέρα ήταν ένας εφιάλτης».

Οι 450 αιτούντες άσυλο  που αποχώρησαν την Κυριακή είναι αποκλειστικά οικογένειες, οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν και κάποιοι από το Ιράν. Έχουν λάβει την απαραίτητη έγκριση για το ταξίδι τους από την υπηρεσία Ασύλου και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.  Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, συγκέντρωσαν τα υπάρχοντά τους σε μεγάλες πλαστικές σακούλες και περίμεναν έξω από τον καταυλισμό να έρθουν τα πούλμαν που μίσθωσε η ΥΑ του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και να μεταφερθούν στο λιμάνι. Στις 5 το απόγευμα είχαν όλοι επιβιβαστεί.

Επρόκειτο να ταξιδέψουν 458, αλλά δύο οικογένειες παρουσίασαν πρόβλημα υγείας.

Σήμερα στο ΚΥΤ της Μόριας φιλοξενούνται 13.300 αιτούντες άσυλο, από τους οποίους οι 998 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ