× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο «κόκκινο» οι επιχειρήσεις κοντά στο ΚΥΤ Μόριας!

Για ακόμα μία ημέρα, με κλειστό το δρόμο, φορτηγά αδυνατούν να εκτελέσουν δρομολόγια και η κατάσταση μοιάζει χαοτική

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/10/2019

Στο «κόκκινο» οι επιχειρήσεις κοντά στο ΚΥΤ Μόριας!
' χρόνος ανάγνωσης

Τη στιγμή που οι αιτούντες άσυλο στο ΚΥΤ της Μόριας πραγματοποιούν από χθες καθιστικές διαμαρτυρίες, με κύριο αίτημά τους να αποχωρήσουν από τη Λέσβο προς την Αθήνα, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται γύρω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης βρίσκονται στα όριά τους.

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται μεγάλες επιχειρήσεις, που εκτελούν καθημερινά πολλά δρομολόγια με φορτηγά και ψυγεία, τροφοδοτώντας την αγορά με εμπορεύματα και προϊόντα. Με τις δυνάμεις της Αστυνομίας, ωστόσο, να προχωρούν σε κλείσιμο της κεντρικής οδού που περνά μπροστά από τις αποθήκες τους και κατ' επέκταση από το ΚΥΤ, ειδικά τις τελευταίες ημέρες λόγω των επεισοδίων και των διαμαρτυριών που ακολούθησαν, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως δημιουργείται αδιέξοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιχειρηματίας που επικοινώνησε με το «Ν» εξέφραζε την απόγνωσή του, για το γεγονός ότι δεύτερη ημέρα στη σειρά αδυνατεί να πραγματοποιήσει δρομολόγια προς τη Μυτιλήνη και τα χωριά, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόσβαση στις αποθήκες της εταιρείας του. «Ακόμα και εμείς, που προσπαθούμε να έρθουμε για δουλειά, αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε με τα αυτοκίνητά μας χωμάτινους δρόμους για να παρακάμψουμε τα μπλόκα. Πώς όμως θα προσεγγίσουν τα φορτηγά μας τις αποθήκες; Είναι αδύνατον.», επισημαίνει.

«Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή ακόμα και με τον κ. Περιφερειάρχη, για να έρθει να δει από κοντά την κατάσταση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Δεν τα καταφέραμε.», προσθέτει με εμφανή απογοήτευση, καταλήγοντας ότι «οφείλουν οι αρχές να δώσουν λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αφού και για εμάς πλέον είναι θέμα βιωσιμότητας. Δεν γίνεται να ακυρώνονται φορτοεκφορτώσεις και δρομολόγια ή να μην μπορούν να προσεγγίσουν τις επιχειρήσεις μας οι πελάτες. Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι στο ΚΥΤ, αλλά και με εμάς τι θα γίνει; Πρέπει να επιστρέψει η κανονικότητα στην περιοχή.»

Είναι γεγονός πως δραστηριοποιούνται αρκετές επιχειρήσεις στην περιοχή και οι αρχές οφείλουν να μεριμνήσουν ώστε να ομαλοποιηθεί η καθημερινότητά τους. Ασφαλώς, με σχεδόν 13.000 αιτούντες άσυλο μέσα και έξω από το ΚΥΤ Μόριας, η κατάσταση είναι δύσκολα διαχειρίσιμη, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η δυναμική φιλοξενίας της δομής είναι για 3.200 άτομα. Ωστόσο, από τη μεριά τους έχουν ξεκάθαρα και οι επιχειρηματίες της περιοχής σημαντικούς λόγους να αισθάνονται κυριολεκτικά απροστάτευτοι, στον τόπο που δραστηριοποιούνται για χρόνια, με τις οικονομικές ζημιές καθημερινά να τοποθετούν αργά και βασανιστικά θηλιά στο λαιμό τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στη Μόρια

Λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ανοιχτή σύσκεψη στο Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο

Για την προετοιμασία της απεργίας της 1ης Οκτωβρίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Αφιέρωμα στη Μικρασία από τον Σύλλογο «το κιρκινέτσι»

Παρουσίαση βιβλίου και προβολή ταινίας για την 103η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναγερμός για πυρκαγιά στην προκυμαία Μυτιλήνης

Αποδείχτηκε λανθασμένη η ειδοποίηση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Γεύσεις και πολιτισμός ενώνουν Μυτιλήνη και Σμύρνη

Έλληνες και Τούρκοι σεφ στο ίδιο τραπέζι για ένα φεστιβάλ συνεργασίας και δημιουργίας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερχεται το νέο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του «Ν» στους 99 στα fm

Ζωντανές εκπομπές από επαγγελματίες δημοσιογράφους, όπως πάντα, από 15 Σεπτεμβρίου και ραδιοφωνικές παραγωγές από εκπροσώπους της κοινωνίας από 1η Οκτωβρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Για τον Νικήτα που έφυγε... σήμερα στη Μυτιλήνη

Η ανυπαρξία κοινωνικής μέριμνας σκοτώνει
ΧΩΡΙΑ

Το εργοτάξιο του Αμπελικού επισκέφθηκε ο Κώστας Μουτζούρης

Αφορμή αποτέλεσε η έναρξη των εργασιών για την βελτίωση της επαρχιακής οδού Αμπελικού – Σταυρού, ενός έργου που, όπως υπογραμμίζεται, αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων εδώ και δεκαετίες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δεν λειτουργεί το ολοήμερο σχολείο της Παναγιούδας

Διάβημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων προς τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εφυγε από τη ζωή ο φιλόλογος Αναστάσιος Αγγελος Στέφος

Ο «σοφός» Τάκης στήριξε για δεκαετίες τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λέσβου και τη δημόσια εκπαίδευση
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Γιατί πάτερ διαφέρω από τα άλλα παιδιά;»

Συγκινητική μαρτυρία του παπα-Στρατή Γιουσμά από τον αγιασμό σε σχολείο της ενορίας του