× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οδηγίες για την διαχείριση των καμένων ελαιώνων

Ο γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης εξηγεί πως πρέπει να αντιμετωπίσουν την δύσκολη κατάσταση οι ελαιοπαραγωγοί

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 1/8/2022

Οδηγίες για την διαχείριση των καμένων ελαιώνων
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η ελιά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό δέντρο και έχει την ικανότητα να αναβλαστήσει μετά από μια πυρκαγιά που θα της προκαλέσει μεγάλες ζημιές, αυτό δήλωσε στο «Ν» ο γεωπόνος και ελαιοπαραγωγός Θοδωρής Αγγελέλλης.
 

Παράλληλα ο γεωπόνος τονίζει πως: «Η πρώτη εικόνα που δίνουν οι καμένοι ελαιώνες είναι αποκαρδιωτική, όμως η ελιά είναι ένα προσαρμοστικό και δυνατό δέντρο που τις περισσότερες φορές έχει την δυνατότητα να αναβλαστήσει και να ξεπεράσει το σοκ της πυρκαγιάς. Τον Σεπτέμβριο, την πρώτη βλαστική περίοδο, στα καμένα λιόδεντρα θα δούμε κάποιες μικρές αναβλαστήσεις. Την άνοιξη του 2023 θα έχουν περισσότερο έντονη αναβλάστηση.

Τα καμένα κλαδιά και οι κορμοί θα πρέπει να αφαιρεθούν από το φθινόπωρο και μετά. Όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν την δυνατότητα να ποτίσουν τα λιόδεντρα τους καλό είναι να το κάνουν, είναι μια φροντίδα που την έχουν ανάγκη τα δέντρα και θα τα βοηθήσει σημαντικά.

Ωστόσο τα δέντρα μπορούν να ζήσουν και χωρίς πότισμα. Διότι έχουν χάσει όλο το φύλλωμα τους και δεν χάνουν υγρασία. Συνεπώς η ρίζα που έχει μείνει μπορεί να δώσει μια έντονη αναβλάστηση».

 

 Για τα ελαιόδεντρα που δεν έχουν καεί ολοσχερώς ο γεωπόνος σημείωσε: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι καλλιεργητές σε αυτές τις περιπτώσεις είναι υπομονή, μέχρι να φανεί ποιά τμήματα των δέντρων έχουν καταστραφεί. Σε αυτά τα δέντρα ίσως η αναβλάστηση να εμφανιστεί το φθινόπωρο με περισσότερη ένταση. Τότε οι καλλιεργητές μπορούν να προχωρήσουν στην αφαίρεση των κατεστραμμένων τμημάτων των δέντρων».

 

Στις περιπτώσεις των δέντρων που κάηκε ο κορμός κι η φωτιά έφθασε μέχρι την ρίζα και πάλι ο κ. Αγγελέλλης εκτιμά πως είναι πιθανή η αναβλάστηση. Όμως επειδή πολλά από αυτά τα δέντρα ήταν αγριελιές που εμβολιάστηκαν για να να γίνουν ελιές θα πρέπει εκ νέου εμβολιασμός των νέων βλαστών. Σε κάθε περίπτωση οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνουν όπου είναι αναγκαίο και εφόσον συμφέρει στον παραγωγό.

 

«Τα δέντρα που δεν θα δώσουν νέα βλάστηση θα πρέπει να εκριζωθούν και στην θέση του να μπουν νέα δέντρα. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει με σχεδιασμό, με μέθοδο και ορθολογιστικές προσεγγίσεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί πρέπει να συνεκτιμήσουν το κόστος αυτής της διαδικασίας και το κατά πόσο τους συμφέρει να προχωρήσουν σε επαναφυτεύσεις. Τέλος κρίσιμο ζήτημα για να προχωρήσουν οι παραγωγοί σε όλα τα παραπάνω είναι να έχουν στην διάθεση τους νερό για πότισμα των δέντρων.

 

Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί καλό είναι συνεργαστούν με τους γεωτεχνικούς τους για να αποφασίσουν πως θα λειτουργήσουν σε κάθε περίπτωση. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και δεν πρέπει να λειτουργήσουν με ένα οριζόντιο τρόπο.

 

 

Προστασία του εδάφους

 

 

Σε ότι αφορά την προστασία του εδάφους ο κ. Αγγελέλλης τόνισε πως οι διαβρώσεις του εδάφους μετά τις πυρκαγιές είναι πάντα ένα μεγάλο πρόβλημα. Όμως χάρη στην εργασία των προηγούμενων γενεών οι σημερινοί ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου έχουν βρεθεί με χωράφια που έχουν διαμορφωμένα σέτια (αναβαθμίδες), δηλαδή ήδη τα ελαιοκτήματα είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε να μειώνεται η διάβρωση του εδάφους. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αποφευχθεί το όργωμα.

 

 

Προστασία των ελαιόδεντρων από τον καύσωνα

 

 

Επίσης ο κ. Αγγελέλλης αναφέρθηκε στο πως μπορούν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί τα προβλήματα που δημιουργούν οι καύσωνες στα ελαιόδεντρα. Τόνισε πως η φετινή χρονιά είναι δύσκολη διότι οι βροχοπτώσεις διακόπηκαν πρόωρα την άνοιξη με αποτέλεσμα από τα δέντρα να λείπει νερό. Με συνέπεια τα προβλήματα που δημιουργούν οι υψηλές θερμοκρασίες να είναι πιο έντονα. Καλό είναι οι παραγωγοί που έχουν την δυνατότητα να ποτίζουν ορθολογικά και χωρίς υπερβολές. Από εκεί και πέρα τα σωστά κλαδεμένα δέντρα και εκείνα που συστηματικά λιπαίνονται είναι πιο ανθεκτικά. Τέλος οι διαφυλλικοί ψεκασμοί μπορούν να βοηθήσουν έστω κι αν γίνουν αυτή την περίοδο.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση

Η εποχή των υψηλών επιτοκίων ήρθε για να μείνει
Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το λεσβιακό ελαιόλαδο αναζητά το μέλλον του στις ρίζες του

Σε εξέλιξη το «Roots of Lesvos 2026» στην Αγία Παρασκευή, με επίκεντρο την αξία της προέλευσης, την ένδειξη ΠΓΕ Λέσβος και τις προοπτικές που δημιουργεί για το προϊόν
Το λεσβιακό ελαιόλαδο αναζητά το μέλλον του στις ρίζες του
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εφιαλτικό σενάριο για άνοδο του πετρελαίου στα 132 δολάρια το βαρέλι

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ εκτιμούν μέση τιμή του πετρελαίου κοντά στα 87 δολάρια το βαρέλι στο βασικό σενάριο, στα 99 δολάρια στο δυσμενές και στα 132 δολάρια στο ακραίο σενάριο
Εφιαλτικό σενάριο για άνοδο του πετρελαίου στα 132 δολάρια το βαρέλι
ΑΓΡΟΤΕΣ

53 εκατ. ευρώ για την νέα προκήρυξη των γεωργικών συμβούλων

Ανοίγει ο δρόμος για την πρόσκληση – Επαγγελματίες αγρότες και νέοι γεωργοί οι ωφελούμενοι, με κάλυψη του συνόλου του κόστους των υπηρεσιών
53 εκατ. ευρώ για την νέα προκήρυξη των γεωργικών συμβούλων
ΕΛΛΑΔΑ

Πληρώνουν συντάξεις και επιδόματα ύψους 1,39 δις ευρώ

Δείτε εδώ τις καταβολές που θα κάνουν ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 25 Σεπτεμβρίου
Πληρώνουν συντάξεις και επιδόματα ύψους 1,39 δις ευρώ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έναρξη πληρωμών τη Δευτέρα για τα θανατωμένα ζώα ανακοινώνει ο Αθανασίου

Συνολικά 136 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 7.358.000 ευρώ — Κάλεσμα στους υπόλοιπους δικαιούχους να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που εκκρεμούν
Έναρξη πληρωμών τη Δευτέρα για τα θανατωμένα ζώα ανακοινώνει ο Αθανασίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο

Στους 10.139 οι δηλωμένοι άνεργοι τον Αύγουστο – Μείωση κατά 7,66% καταγράφει ο μέσος όρος στο πρώτο οκτάμηνο του 2026 σε σύγκριση με πέρυσι
Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στον αέρα οι αγροτικές επιδοτήσεις λόγω των προβλημάτων στο νέο ΟΣΔΕ

Η γεωπόνος – μελετήτρια και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΣΓ Μαρία Δημάκου μίλησε στον 99 FM «Στο Νησί» για τη δυσλειτουργία του MyAgro, τις ασυμφωνίες με το κτηματολόγιο και το ενδεχόμενο προκαταβολής επιδοτήσεων με τα στοιχεία του 2025
Στον αέρα οι αγροτικές επιδοτήσεις λόγω των προβλημάτων στο νέο ΟΣΔΕ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τον αφθώδη και στήριξη στον Τσίπρα από Αστυρακάκη

Ο περιφερειακός σύμβουλος ασκεί κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την κτηνοτροφία, σχολιάζει τη στάση της Περιφέρειας και δηλώνει παρών στις διεργασίες για μια νέα προοδευτική πολιτική πρόταση
Ευθύνες στην κυβέρνηση για τον αφθώδη και στήριξη στον Τσίπρα από Αστυρακάκη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το ακριβό πετρέλαιο βγάζει στο δρόμο τους Ισπανούς αγρότες

Κατά 48% αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο η τιμή του αγροτικού πετρελαίου
Το ακριβό πετρέλαιο βγάζει στο δρόμο τους Ισπανούς αγρότες
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο πλαίσιο για την αλιεία

Οικονομική ενίσχυση 25.000 ευρώ για την απόσυρση της βιντζότρατα
Νέο πλαίσιο για την αλιεία
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Κανονικά» η υποβολή των αιτήσεων για την ΕΑΕ 2026

ΑΑΔΕ, ΕΘΕΑΣ και ΓΕΩΤΕΕ διαβεβαιώνουν ότι η εφαρμογή βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και δεν υπάρχει συστημικό ή τεχνικό πρόβλημα που να εμποδίζει τη διαδικασία. Ωστόσο οι γεωτεχνικοί μελετητές, τα ΚΥΔ και οι αγρότες άλλη παγματικότητα βιώνουν
«Κανονικά» η υποβολή των αιτήσεων για την ΕΑΕ 2026