× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οδηγίες για την διαχείριση των καμένων ελαιώνων

Ο γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης εξηγεί πως πρέπει να αντιμετωπίσουν την δύσκολη κατάσταση οι ελαιοπαραγωγοί

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 1/8/2022

Οδηγίες για την διαχείριση των καμένων ελαιώνων

Η ελιά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό δέντρο και έχει την ικανότητα να αναβλαστήσει μετά από μια πυρκαγιά που θα της προκαλέσει μεγάλες ζημιές, αυτό δήλωσε στο «Ν» ο γεωπόνος και ελαιοπαραγωγός Θοδωρής Αγγελέλλης.
 

Παράλληλα ο γεωπόνος τονίζει πως: «Η πρώτη εικόνα που δίνουν οι καμένοι ελαιώνες είναι αποκαρδιωτική, όμως η ελιά είναι ένα προσαρμοστικό και δυνατό δέντρο που τις περισσότερες φορές έχει την δυνατότητα να αναβλαστήσει και να ξεπεράσει το σοκ της πυρκαγιάς. Τον Σεπτέμβριο, την πρώτη βλαστική περίοδο, στα καμένα λιόδεντρα θα δούμε κάποιες μικρές αναβλαστήσεις. Την άνοιξη του 2023 θα έχουν περισσότερο έντονη αναβλάστηση.

Τα καμένα κλαδιά και οι κορμοί θα πρέπει να αφαιρεθούν από το φθινόπωρο και μετά. Όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν την δυνατότητα να ποτίσουν τα λιόδεντρα τους καλό είναι να το κάνουν, είναι μια φροντίδα που την έχουν ανάγκη τα δέντρα και θα τα βοηθήσει σημαντικά.

Ωστόσο τα δέντρα μπορούν να ζήσουν και χωρίς πότισμα. Διότι έχουν χάσει όλο το φύλλωμα τους και δεν χάνουν υγρασία. Συνεπώς η ρίζα που έχει μείνει μπορεί να δώσει μια έντονη αναβλάστηση».

 

 Για τα ελαιόδεντρα που δεν έχουν καεί ολοσχερώς ο γεωπόνος σημείωσε: «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι καλλιεργητές σε αυτές τις περιπτώσεις είναι υπομονή, μέχρι να φανεί ποιά τμήματα των δέντρων έχουν καταστραφεί. Σε αυτά τα δέντρα ίσως η αναβλάστηση να εμφανιστεί το φθινόπωρο με περισσότερη ένταση. Τότε οι καλλιεργητές μπορούν να προχωρήσουν στην αφαίρεση των κατεστραμμένων τμημάτων των δέντρων».

 

Στις περιπτώσεις των δέντρων που κάηκε ο κορμός κι η φωτιά έφθασε μέχρι την ρίζα και πάλι ο κ. Αγγελέλλης εκτιμά πως είναι πιθανή η αναβλάστηση. Όμως επειδή πολλά από αυτά τα δέντρα ήταν αγριελιές που εμβολιάστηκαν για να να γίνουν ελιές θα πρέπει εκ νέου εμβολιασμός των νέων βλαστών. Σε κάθε περίπτωση οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνουν όπου είναι αναγκαίο και εφόσον συμφέρει στον παραγωγό.

 

«Τα δέντρα που δεν θα δώσουν νέα βλάστηση θα πρέπει να εκριζωθούν και στην θέση του να μπουν νέα δέντρα. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει με σχεδιασμό, με μέθοδο και ορθολογιστικές προσεγγίσεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί πρέπει να συνεκτιμήσουν το κόστος αυτής της διαδικασίας και το κατά πόσο τους συμφέρει να προχωρήσουν σε επαναφυτεύσεις. Τέλος κρίσιμο ζήτημα για να προχωρήσουν οι παραγωγοί σε όλα τα παραπάνω είναι να έχουν στην διάθεση τους νερό για πότισμα των δέντρων.

 

Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί καλό είναι συνεργαστούν με τους γεωτεχνικούς τους για να αποφασίσουν πως θα λειτουργήσουν σε κάθε περίπτωση. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και δεν πρέπει να λειτουργήσουν με ένα οριζόντιο τρόπο.

 

 

Προστασία του εδάφους

 

 

Σε ότι αφορά την προστασία του εδάφους ο κ. Αγγελέλλης τόνισε πως οι διαβρώσεις του εδάφους μετά τις πυρκαγιές είναι πάντα ένα μεγάλο πρόβλημα. Όμως χάρη στην εργασία των προηγούμενων γενεών οι σημερινοί ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου έχουν βρεθεί με χωράφια που έχουν διαμορφωμένα σέτια (αναβαθμίδες), δηλαδή ήδη τα ελαιοκτήματα είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε να μειώνεται η διάβρωση του εδάφους. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να αποφευχθεί το όργωμα.

 

 

Προστασία των ελαιόδεντρων από τον καύσωνα

 

 

Επίσης ο κ. Αγγελέλλης αναφέρθηκε στο πως μπορούν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί τα προβλήματα που δημιουργούν οι καύσωνες στα ελαιόδεντρα. Τόνισε πως η φετινή χρονιά είναι δύσκολη διότι οι βροχοπτώσεις διακόπηκαν πρόωρα την άνοιξη με αποτέλεσμα από τα δέντρα να λείπει νερό. Με συνέπεια τα προβλήματα που δημιουργούν οι υψηλές θερμοκρασίες να είναι πιο έντονα. Καλό είναι οι παραγωγοί που έχουν την δυνατότητα να ποτίζουν ορθολογικά και χωρίς υπερβολές. Από εκεί και πέρα τα σωστά κλαδεμένα δέντρα και εκείνα που συστηματικά λιπαίνονται είναι πιο ανθεκτικά. Τέλος οι διαφυλλικοί ψεκασμοί μπορούν να βοηθήσουν έστω κι αν γίνουν αυτή την περίοδο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 11.000 οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο

Το 21% των Τούρκων επισκεπτών του Απριλίου έβαλε βίζα στο Τελωνείο Μυτιλήνης. Αύξηση των αφίξεων κατά 128% το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με το Πάσχα ξεκινά η σεζόν στη Σκάλα Ερεσού

Ανοίγουν ένα- ένα τα καταστήματα εστίασης και τα καταλύματα, ενώ κάποια ήδη υποδέχτηκαν Τούρκους και αναμένουν τα φεστιβάλ και τη Σχολή Καλών Τεχνών
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φεύγει το «Διαγόρας» έρχεται το «Νήσος Ρόδος»

Λύση στην αυξημένη κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη η δρομολόγηση του πλοίου Ro – Pax της Hellenic Seaways
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αναδιάταξη στόχων και περισσότερους πόρους για την ΚΑΠ

Παρέμβαση του πρώην γενικού γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπου Κασίμη στο συνέδριο της GAIA Επιχειρείν
ΕΡΓΑΣΙΑ

Δυο θέσεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Μέχρι τις 12 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Η κυβέρνηση μοίρασε τις αγροτικές επιδοτήσεις σε ημετέρους

«Για τον κ. Αυγενάκη οι αγρότες του Βορείου Αιγαίου είναι ήσσονος σημασίας» σημειώνει ανακοίνωση του κόμματος
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΓΕΥΣΗ

«Roll ice and more», παγωτό σε άλλη διάσταση!

Το νέο κατάστημα με φρέσκο παγωτό και ατελείωτες άλλες γευστικές δροσερές επιλογές έρχεται στη Μυτιλήνη στην οδό Κουντουριώτη 63 από την Παρασκευή 3 Μαΐου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα
ΑΓΟΡΑ

Utopia Concept Store: Μια ουτοπία για δώρα στο κέντρο της πόλης

Στο νέο κατάστημα Utopia Concept Store θα βρείτε μοναδικά δώρα από την Άννα και τη Χρύσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αδιαφορία για τους νησιώτες παραγωγούς

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ «ξέχασαν» να πληρώσουν τις επιδοτήσεις του Ειδικού Προγράμματος Στήριξης της Αγροτικής Παραγωγής στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφαγή... των νησιωτών αγροτών στα οικολογικά σχήματα

Άγριο ψαλίδισμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκαλύπτουν οι πληρωμές που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα Μεγάλη Τρίτη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ