× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κύτελης κατά… «ναζισμού και κάθε μορφής ολοκληρωτισμού»

Αντιδράσεις προκαλεί η ομιλία του Δημάρχου και μερίδας συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις στην επέτειο απελευθέρωσης της Μυτιλήνης από τους ναζί στον τόπο εκτέλεσης των πατριωτών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/9/2019

Κύτελης κατά… «ναζισμού και κάθε μορφής ολοκληρωτισμού»

Δυσαρέσκεια και αντιδράσεις προκαλεί η οργάνωση της φετινής εκδήλωσης μνήμης για την 75η επέτειο απελευθέρωσης της Λέσβου από τα ναζιστικά Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στον τόπο εκτέλεσης 42 πατριωτών στα Τσαμάκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις αυτές ατόμων από το λεγόμενο ακροδεξιό χώρο που πρωτοστάτησαν το προηγούμενο διάστημα στον διχασμό της κοινωνίας αλλά προπάντων η αποστροφή του Δημάρχου Στρατή Κύτελη στον χαιρετισμό του «καταδικάζουμε τον ναζισμό και κάθε μορφή ολοκληρωτισμού» προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις από πολίτες και φορείς που θα εκδηλωθούν τις επόμενες μέρες.
«Δεν μπορεί ο Δήμαρχος να ταυτίζει τους ναζί εκτελεστές με τα θύματα τους και τον αγώνα τους. Δεν μπορεί σε μια μέρα μνήμης των εγκλημάτων σε αυτό το νησί να έρχεται ο Δήμαρχος της πόλης και κατά την κρατούσα αυτήν την περίοδο άποψη του πολιτικού του χώρου να μιλά περί ‘κάθε μορφής ολοκληρωτισμό’ υπονοώντας τους αγωνιζόμενους εκείνη την περίοδο κατά του φασιστικού και ναζιστικού άξονα κομμουνιστές και το Σοβιετικό λαό των εκατομμυρίων νεκρών» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Ας σημειωθεί ότι η φετινή εκδήλωση οργανώθηκε την τελευταία στιγμή, ανακοινώθηκε μόλις την περασμένη Τρίτη και μετά τη δημοσιοποίηση της αναπάντητης από μηνός πρότασης των «Φίλων της ιστορικής μνήμης» που όλα τα περασμένα χρόνια συνδιοργάνωνε με το Δήμο Λέσβου τις τιμητικές εκδηλώσεις.

Με πρόταση μάλιστα των «Φίλων της ιστορικής μνήμης» τα Τσαμάκια κηρύχθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο «μαρτυρικός τόπος Ιστορικής Μνήμης της νεότερης ιστορίας του νησιού». Φέτος ας σημειωθεί ότι εκ μέρους των «Φίλων της ιστορικής μνήμης» δεν υπήρξε χαιρετισμός στην εκδήλωση. Ενώ απουσίασε και αντιπροσωπία του ΚΚΕ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα στεφάνι κατέθεσε εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών ΕΑΜικής εθνικής αντίστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι χθεσινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον συμβολικό αγώνα δρόμου που ξεκίνησε από την Βίλα Ηλιόπουλου (Γκεστάπο), στη Σουράδα και κατέληξε στο μνημείο των εκτελεσμένων στα Τσαμάκια, όπου έγινε απονομή διπλωμάτων και αναμνηστικών στους δρομείς.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντων των Μητροπολιτών Μυτιλήνης και Μηθύμνης ενώ αμέσως μετά στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, τόνισε τα εξής (το απόσπασμα είναι από δελτίο τύπου του Δήμου Μυτιλήνης):
«Η σημερινή εκδήλωση της 75ης επετείου είναι αφιερωμένη σε όσους αγωνίστηκαν και εξοντώθηκαν από τους Ναζί κατακτητές για την απελευθέρωση της Λέσβου.
Οφείλουμε ενώπιον ενός μνημείου των χειρότερων στιγμών της ανθρωπότητας, όλοι μαζί ως κοινωνία των ανθρώπων, να θυμηθούμε τους αγώνες που έδωσαν οι πρόγονοί μας, και να τιμήσουμε όσους υπέφεραν, προκειμένου να απολαμβάνουμε όλοι σήμερα αγαθά ανεκτίμητης αξίας, όπως η Ελευθερία και η Δημοκρατία αλλά και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές αναλλοίωτες τις αξίες αυτές.
Έχουμε το χρέος, όλοι εμείς, και ιδίως οι νέοι μας, να διδαχθούμε από το διαχρονικό μήνυμα της θυσίας των 42 Λέσβιων μαρτύρων, ώστε να μην επαναληφθούν, ποτέ, παρόμοια γεγονότα και κυρίως να μη γεννηθούν, ούτε να ευδοκιμήσουν ποτέ οι αιτίες που τα προξένησαν.
Καταδικάζουμε τον ναζισμό και κάθε μορφή ολοκληρωτισμού, δεν ξεχνάμε, μαθαίνουμε και προχωράμε σ’ ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και για όλους μας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

«Κάτω τα χέρια από το φράγμα Ερεσού»

Την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού, εκφράζει ο Αγροτικός Σύλλογος της περιοχής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ας πάμε παντού στη Μυτιλήνη....με ένα ποδήλατο

Δεκάδες δημότες της πόλης πήραν το ποδήλατό τους και συμμετείχαν στην πανελλαδική δράση που διοργάνωσε ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου την Κυριακή 12 Μαΐου στις 5 το απόγευμα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η ξιμπουμπλήθρα έφερε την άνοιξη στο Μεσότοπο

Μια μουσικοχορευτική παράσταση γεμάτη «αρώματα», μουσικές και νεανικές παρουσίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει το στολίδι της Μυτιλήνης

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετών προς τιμή του Αγίου Θεράποντα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Μάης δείχνει το ανοιξιάτικο πρόσωπό του

Με καλό καιρό θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στη Λέσβο και θερμοκρασίες κοντά στους 27 βαθμούς κελσίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιστημονική διημερίδα προς τιμήν του καθηγητή Ευθύμιου Παπαταξιάρχη

Πραγματοποιείται στις 17 και 18 Μαΐου από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Αμφιθέατρο του κτιρίου Γεωγραφίας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μανούλες και παιδιά της Μυτιλήνης έτρεξαν για τη ζωή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε δράση που διοργάνωσαν την Κυριακή στις 11 το πρωί στα Τσαμάκια ο Σύλλογος Lesvos Runners με τον Δήμο Μυτιλήνης για την Γιορτή της Μητέρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι περιπέτειες του γέρο ‑ Πρέβελης στο Βόρειο Αιγαίο

Με αρκετή καθυστέρηση έφτασε το πλοίο που αντικατέστησε προσωρινά το «Νήσος Ρόδος», στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Κάποιοι ενοχλήθηκαν από τα πανό για τις μάνες της Παλαιστίνης»

Η Κίνηση Μνήμη και Δράση καταγγέλλει την απομάκρυνση των πανό που τοποθέτησε στην αρχή του πεζόδρομου στα Τσαμάκια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Νέοι παιδικοί σταθμοί, καλύτερες συνθήκες για Ρομά και ξενώνες αστέγων στη Μυτιλήνη»

Μεγάλες προκλήσεις και σημαντικά ζητήματα καλείται να διαχειριστεί ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, Νίκος Σπανός
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

41 φιάλες αίμα στην αιμοδοσία της Αγιάσου

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαΐου στο Γυμνάσιο της περιοχής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Ημέρα της Μητέρας είναι ο εορτασμός της ανιδιοτελούς αγάπης

Ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου στην ανακοίνωση του σημειώνει πως στις 12 Μαΐου έχει την τιμητική του το πιο αγαπημένο πρόσωπο για κάθε άνθρωπο