× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ας σταματήσουν κάποιοι να διχάζουν την κοινωνία»

Η «Δημοκρατική Μυτιλήνη» για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/9/2019

«Ας σταματήσουν κάποιοι να διχάζουν την κοινωνία»

Η παράταξη των πολιτών της Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη» με αφορμή την όξυνση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ρεύματος προς τη Λέσβο που πλέον στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης έχει φέρει να ζουν σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περί τους 14.500 ανθρώπους εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συζήτηση του θέματος με το αρμόδιο προς τούτο κράτος να μην δίνει λύσεις αποσυμφόρησης του νησιού, δεν προσφέρει το παραμικρό πέραν μιας «φιλολογικού» τύπου συζήτησης που διχάζει ακόμα περισσότερο την τοπική κοινωνία. Δίνει δε την ευκαιρία σε κάποιους να αποσείσουν τις ευθύνες τους «χαϊδεύοντας αυτιά» όπως έπραξαν και κατά την προεκλογική περίοδο. Συμβάλει επίσης στην απόσειση των ευθυνών τόσο της Περιφέρειας όσο και των Δήμων και στη δημιουργία μιας ατζέντας που δε συμβάλει στο ξεπέρασμα της κρίσης και στην ενωτική δράση του λαού και των φορέων του.

Σήμερα οι υπερπλήρεις μεγάλες δομές είναι «ακέφαλες» ενώ η «ντροπή της Μόριας» έχει εξελιχθεί σε μια πόλη 12.500 κατοίκων για την οποία τα λαλίστατα στο παρελθόν μέσα ενημέρωσης σιωπούν. Καμιά προοπτική δεν διαφαίνεται στο μέλλον πέραν κι άλλων κυβερνητικών συσκέψεων και της ύψωσης «τειχών» προς την άλλη Ελλάδα. Μόλις χθες δε ένας θάνατος ενός πεντάχρονου μόλις παιδιού, ενός ακόμα ανθρώπου, υπενθύμισε σε όσους έχουν αυτιά για να ακούνε πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν.

Θέλοντας αυτά τα υπαρκτά προβλήματα να θαφτούν κάτω από το χαλάκι για μια ακόμα φορά, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια βαθέματος του διχασμού στην κοινωνία. Πράγμα που βολεύει τους αρμόδιους να σιωπούν ή οπότε μιλούν να αναλίσκονται σε μεγαλόστομες διακηρύξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «Δημοκρατική Μυτιλήνη» καλεί τους πολίτες να αδιαφορήσουν για τα διχαστικά κηρύγματα και να μην αγνοήσουν αυτά που κάποιοι καμώνονται πως αγνοούν.
α) Το ότι το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση (μέσω τρίτης χώρας) επιστροφή προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα από την οποία διέφυγαν, χωρίς εξέταση των αιτημάτων τους. Πολύ περισσότερο απαγορεύεται η αποτροπή τους όταν φτάνουν στα θαλάσσια σύνορα.
β) Το ότι οι συλλογικές απελάσεις επίσης απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο. Η προστασία από συλλογική απέλαση ισχύει για κάθε άνθρωπο, περιλαμβανομένων των λεγόμενων παράτυπων μεταναστών.
γ) Το ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την κατάργηση του β’ βαθμού εξέτασης της αίτησης για χορήγηση ασύλου ή αλλιώς η κατάργηση της προσφυγής κατά απόρριψης, που αποτελούν βασικό στοιχείο των εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης, τις οποίες αποδέχτηκαν οι δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης, έρχονται, πάλι, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.
Οποιαδήποτε άλλη μορφή αντιμετώπισης των ανθρώπων αυτών συνιστά παρανομία και θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για τους υπεύθυνους όσο και για τη χώρα .

Συμπολίτες
Η «Δημοκρατική Μυτιλήνη», με αίσθημα ευθύνης έναντι του παρόντος και το μέλλοντος του τόπου αναγνωρίζει ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση σχετικά με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Μια κατάσταση που, όμως, υποχρεώνει όλους μας και προπάντων τις αυτοδιοικητικές αρχές, να πάρουν υπεύθυνη και ρεαλιστική θέση, μακριά από μεγαλοστομίες και λαϊκισμούς.
Κατά την γνώμη μας, η μοναδική ρεαλιστική διέξοδος, για την συνεχή άρση των πιέσεων που δέχονται τα νησιά μας, από τις προσφυγικές ροές είναι:

Η εκπόνηση σχεδίων, από την κεντρική κυβέρνηση για τη συνέχιση της δημιουργίας νέων δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε να αποσυμφορούνται τα νησιά, αλλά και να βελτιώνονται συνεχώς οι συνθήκες διαβίωσης όσων μεταναστών παραμένουν σε αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα το θέμα της αποσυμφόρησης, μπορεί να λειτουργήσει εφόσον συνεχίζονται και οι διαδικασίες απόδοσης της ευαλωτότητας σ’ αυτούς που το δικαιούνται, αλλά και με τις επαναπροωθήσεις, εφόσον βεβαίως τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, μέσα στα ΚΥΤ, έχει να κάνει και με την συνεχή ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας σε αυτά, όπου απουσιάζουν παντελώς προληπτικοί έλεγχοι, ιατρική καταγραφή και χορήγηση της Κάρτας Υγείας, καταγραφή ευάλωτων ατόμων και οικογενειών.

Ειδικά στο ΚΥΤ Μόριας με πάνω από 8000 νεοεισερχόμενους τους τρεις τελευταίους μήνες, στοιχειώδη άμεσα και απαραίτητα μέτρα είναι:
α) Η στελέχωση και λειτουργία του Ιατρείου του ΚΕΕΛΠΝΟ τουλάχιστον στα επίπεδα 2017- 2018,αφού σήμερα δύο μόνο γιατροί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον τα επείγοντα περιστατικά.
β) Άμεσες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και προσωπικού ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ που έχει ολοκληρωθεί και αφορά τόσο το Ιατρείο εντός του ΚΥΤ όσο και το Κ.Υ. Μυτιλήνης αλλά και το Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχουμε επίσης την άποψη, ότι δεν πρέπει να απαξιώνεται η συνεισφορά των διαφόρων οργανώσεων, στην αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως κάνουν ο Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι και συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Αν η Πολιτεία μπορούσε να αναλάβει το έργο των οργανώσεων αυτών, θα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, αλλά προς το παρόν αυτές οι οργανώσεις στην μεγάλη τους πλειοψηφία επιτελούν σημαντικό έργο, στο σύνολο τους είναι εδώ και χρόνια καταγεγραμμένες, λειτουργούν νόμιμα και όσες δραστηριοποιούνται μέσα στις Δομές δέχονται καθημερινά τον έλεγχο των Ελληνικών Αρχών.

Συμπολίτες
Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Να μην υποστηρίζουν κάποιοι, πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν, μόνο και μόνο για να κρύψουν από τους ψηφοφόρους το πόσο ανυπόστατες ήταν οι προεκλογικές τους εξαγγελίες. Πράγμα που σύντομα θα γίνει πασιφανές, αν δεν έχει γίνει ήδη.

Παράλληλα με τα συνεχή μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών μας, είναι καθήκον της τοπικής αυτοδιοίκησης, η συνεχής διεκδίκηση από την κεντρική κυβέρνηση μέτρων υποστήριξης και ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών. Η δημιουργία νέων και η στήριξη όσων υπηρεσιών και δομών ένταξης υπάρχουν και λειτουργούν. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών. Προπάντων της ζωής τους, της ακεραιότητας και της ασφάλειας τους. Η υλοποίηση όσων από τις θετικές εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης αφορούν τα νησιά μας, και δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί.

Χρέος μας είναι οι νέες διεκδικήσεις, προς όφελος των κατοίκων των νησιών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Social Waste θα δώσουν συναυλία για την Ερεσό, στην Ερεσό

Κατά το τριήμερο Free Beach Festival
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φύτεψαν λουλούδια και δέντρα στο πάρκο του Αγίου Ευδοκίμου

Ανέλαβαν και το πότισμά τους οι εθελοντές
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της εστίασης

Αύξηση 23,7% στη Λέσβο, 21,66% στο Βόρειο Αιγαίο και 9,4% πανελλαδικά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Ένας χείμαρρος στη Δυτική Λέσβο που δεν καθάρισαν ποτέ....

Την ιστορία ενός χειμάρρου στην περιοχή Περάντος της Δ.Ε. Ερεσού - Αντίσσης, διηγείται κάτοικος της περιοχής. Το ποτάμι εδώ και 30 χρόνια δεν έχει καθαριστεί και οι περίοικοι να μην μπορούν να πάνε σπίτια τους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου η νέα γενιά»

Τι δηλώνει το 80% της νέας γενιάς- Έρευνα μαθητών/τριών του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης σε 13 σχολεία της χώρας και στην αγορά της Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Δεν πληρώνουν δεδουλευμένες εφημερίες στους νοσοκομειακούς γιατρούς του Αιγαίου

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Λέσβου με ανακοίνωση του καταγγέλλει την κυβερνητική επιλογή τονίζοντας «υγειονομικοί των νοσοκομείων μας, δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από την παρούσα κυβέρνηση, παρά μόνον ύβρεις, ειρωνείες και περικοπές των αμοιβών τους»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλη μια σύσκεψη για τα προβλήματα του κτηματολογίου στη Μυτιλήνη

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Ιουνίου, στις 11:30 το πρωί στο Επιμελητήριο Λέσβου, σύμφωνα ανακοίνωση του βουλευτή της Ν.Δ. Χαράλαμπου Αθανασίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Προσλήψεις γεωτεχνικών για την δακοκτονία

17 τομεάρχες θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα δακοκτονίας της Λέσβου το 2024
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συγκίνηση για τα 20 χρόνια από την αδελφοποίηση Μυτιλήνης ‑ Πόρτλαντ

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας μαζί με πρώην δημάρχους και αυτοδιοικητικούς της πόλης υποδέχθηκαν την αντιπροσωπεία του ελληνικού συλλόγου σε εκδήλωση στο Παλιό Δημαρχείο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγή κυκλοφορίας στον Συνοικισμό

Λόγω επισκευής βλάβης της ΔΕΥΑΛ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επιστολή ΤΕΕ για τα προβλήματα δόμησης στη Βαρειά Μυτιλήνης

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του Τμήματος Β.Α. Αιγαίου Στρατής Μανωλακέλλης ζητά Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος την επίλυση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει
ΓΕΥΣΗ

Roll Ice cream & more: Παγωτό μπροστά στα μάτια σας

Αυθεντικές γεύσεις, πρωτότυπες επιλογές και κλασικές γλυκές αποδράσεις στην Προκυμαία Μυτιλήνης