× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο φως όλες οι συμβάσεις με την αμαρτωλή ΑΕΝΑΛ

Αποκαλύψεις στη συνεχιζόμενη δίκη. Στα 1.1 εκατομμύρια τα δάνεια το 2014. Με εννέα εκατομμύρια ευρώ δημόσιες καταθέσεις στη Συνεταιριστική Τράπεζα και 300.000 ευρώ συνεταιριστικές μερίδες πίεζαν για δάνεια στο Lesvoshop

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 6/7/2022

Στο φως όλες οι συμβάσεις με την αμαρτωλή ΑΕΝΑΛ
' χρόνος ανάγνωσης

Στα εννέα εκατομμύρια ευρώ ανέρχονταν οι καταθέσεις της Νομαρχίας Λέσβου στην Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου Λήμνου και στις 300.000 η αξία των Συνεταιριστικών μερίδων που κατείχε η Νομαρχία. Αυτά ανέφερε, ο πρώην Εσωτερικός Ελεγκτής της Συνεταιριστικής, Γιάννης Πατανός, κατά την κατάθεση του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου, κατά την δεύτερη ημέρα της κατάθεσης του το μεσημέρι της Πέμπτης 30 Ιουνίου.

Ο κ. Πατανός δέχθηκε πως οι υψηλές καταθέσεις και οι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ συνεταιριστικές μερίδες που κατείχε η Νομαρχία αποτελούσαν μια πίεση προς το Δ.Σ. της Συνεταιριστικής να δανειοδοτήσει την ΑΕΝΑΛ και την Lesvoshop A.E. εταιρείες που ελέγχονταν μετοχικά και διοικητικά από την Νομαρχία. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος θα έδινε αυτά τα δάνεια απάντησε πως δεν θα έδινε ούτε ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλωστε την περίοδο λειτουργίας της ΑΕΝΑΛ και της Lesvoshop A.E. όλοι γνώριζαν την άφρωνα διαχείριση που γίνονταν και τα μεγάλα χρέη που είχαν σχηματιστεί. Μια εκτίμηση που έγινε το 2014, ανέβαζε τα χρέη του ομίλου (ΑΕΝΑΛ - Lesvoshop A.E.) στα 1,1, εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί εδώ πως τα χρέη της ΑΕΝΑΛ βαρύνουν εξ ολοκλήρου την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ως καθολικό διάδοχο της Νομαχίας Λέσβου. Από το κλείσιμο κάθε δραστηριότητας της ΑΕΝΑΛ το μακρινό 2010 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ρύθμιση των χρεών που άφησε η εταιρεία στην Συνεταιριστική.

Η Lesvoshop A.E. ήταν θυγατρική εταιρεία της ΑΕΝΑΛ, ένα μικρό ποσοστό των μετοχών ελέγχονταν από συνεταιρισμούς γυναικών της Λέσβου. Η διαδικασία της εκκαθάρισης της ΑΕΝΑΛ ολοκληρώθηκε μόλις το καλοκαίρι του 2019. Η διαδικασία εκκαθάρισης Lesvoshop είναι άγνωστο σε εμάς σε πιο στάδιο βρίσκεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι σήμερα καμία ρύθμιση των δανείων που είχε λάβει από την Συνεταιριστική ο όμιλος ΑΕΝΑΛ - Lesvoshop δεν έχει φθάσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου προς έγκριση. Άγνωστο είναι αν η εκκαθαρίστρια εταιρεία έχει ζητήσει από την Περιφέρεια την εξόφληση αυτών των δανείων. Αντίθετα κανονικά προχωρά η αποπληρωμή των οφειλών της ΑΕΝΑΛ προς τα ασφαλιστικά ταμεία με ρύθμιση που έχει κάνει η Περιφέρεια.


Οι δανειακές συμβάσεις

Η πρώτη σύμβαση μεταξύ της ΑΕΝΑΛ και της Συνεταιριστικής Τράπεζας υπογράφεται στις 25 Φεβρουαρίου του 2004 (υπ’ αριθμ. 1821). Είναι η εποχή που ξεκινά η δημιουργία των καταστημάτων «Lesvos Shop». Τo ποσό του δανείου είναι μόλις 60.000 ευρώ. Η εισήγηση για τη χορήγηση του δανείου είναι θετική, δίνεται η έγκριση και παράλληλα δίνονται εμπράγματες και ενοχικές εγγυήσεις για την εξόφλησή του.Ωστόσο, όταν ψάχτηκαν τα αρχεία της Τράπεζας, δε βρέθηκε η σύμβαση εκχώρησης της εμπράγματης εγγύησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 26 Ιουλίου τού 2006, η «Lesvoshop A.E.» λαμβάνει δάνειο από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου ύψους 100.000 ευρώ (αριθμός σύμβασης 2477) χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις, η εισήγηση είναι θετική και αναφέρει ότι το δάνειο θα δοθεί με έγκριση του Δ.Σ. της Τράπεζας, ωστόσο στα πρακτικά της συνεδρίασης δεν αναφέρεται εξέταση του αιτήματος.

Μερικούς μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 28 Νοεμβρίου του 2006, η Τράπεζα δίνει νέα πίστωση (αριθμός σύμβασης 2704) στη «Lesvoshop A.E.», αυτήν τη φορά ύψους 400.000 ευρώ. Και πάλι η εισήγηση για τη χορήγηση του δανείου αναφέρει ότι θα δοθεί με έγκριση του Δ.Σ., αλλά στα πρακτικά της συνεδρίασης δεν αναφέρεται η εξέταση του αιτήματος.Είναι η εποχή που βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του συσκευαστηρίου τού «Lesvos Shop» στην Παγανή Μυτιλήνης.

Το δάνειο αυτό δίνεται με εμπράγματη εγγύηση, η οποία συνίσταται στην εκχώρηση στην Τράπεζα της επιχορήγησης που πρόκειται να λάβει η εταιρεία για την αγορά του εξοπλισμού του συσκευαστηρίου και η οποία ανέρχεται στις 381.731,80 ευρώ. Όμως από τη στιγμή που η επένδυση δεν εγκρίνεται, η εγγύηση αυτή είναι άνευ αξίας και φυσικά ποτέ δεν μπαίνει στο ταμείο της Τράπεζας. Το σφάλμα της Συνεταιριστικής Τράπεζας είναι ενέκρινε την εκταμίευση του δανείου πριν διασφαλιστεί η λήψη της επιδότησης για την κατασκευή του συσκευαστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και συνέχισαν...

Την επόμενη χρονιά, το 2007, συνεχίζεται κανονικά η χορήγηση δανείων προς τον όμιλο. Έτσι, στις 8 Μαρτίου τού 2007 επεκτείνεται η πίστωση που χορηγήθηκε το 2004, κατά 50.000 ευρώ (σύμβαση με αριθμό 1821-1). Εισήγηση για τη σύμβαση αυτή δε βρέθηκε, ωστόσο υπάρχει έγκριση. Εμπράγματη εγγύηση δεν υπάρχει.

Δύο μήνες αργότερα, στις 8 Μαΐου του 2007, γίνεται νέα επέκταση της χορηγηθείσας πίστωσης, κατά 110.000 ευρώ (σύμβαση με αριθμό 1821-2). Αυτήν τη φορά η εισήγηση για τη χορήγηση του δανείου είναι ανυπόγραφη και το δάνειο δίνεται χωρίς να ληφθεί εμπράγματη εγγύηση.Περίπου ένα χρόνο αργότερα, στις 15 Απριλίου τού 2008, η Συνεταιριστική κάνει άλλη μια επέκταση της πίστωσης, ύψους 100.000 ευρώ (σύμβαση με αριθμό 1821-3). Αυτήν τη φορά υπάρχει θετική εισήγηση, αλλά δε λαμβάνεται καμία εμπράγματη εγγύηση.

Συνολικά δηλαδή, από το 2004 έως το 2008, μεταξύ της Τράπεζας και του ομίλου ΑΕΝΑΛ - Lesvoshop συνάφθηκαν έξι δανειακές συμβάσεις. Το συνολικό ποσό που έλαβε ο όμιλος ανέρχεται στις 820.000 ευρώ. Κατά το κλείσιμο της Τράπεζας, το ποσό της οφειλής ανερχόταν στις 884.958,50 ευρώ.
Στο παραπάνω ποσό προστίθενται τόκοι 221.395 ευρώ και έτσι το τελικό ποσό της οφειλής διαμορφώνεται στο 1.106.353,50 ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση του 2014.

Στις τέσσερις από τις έξι παραπάνω συμβάσεις, εγγυητής είναι ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΝΑΛ, Γιώργος Διακορώνας. Είναι εντυπωσιακό ότι έμπαινε φυσικό πρόσωπο ως εγγυητής σε δάνεια που λάμβανε ένας όμιλος ο οποίος ελεγχόταν πλήρως από την τότε Νομαρχία Λέσβου, δηλαδή έναν οργανισμό του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η υπόθεση της ΑΕΝΑΛ - Lesvoshop έχει συζητηθεί πάρα πολλές φορές στο πρώην Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου έχει συζητηθεί είτε με αφορμή την διαδικασία εκκαθάρισης, είτε μετά από ερωτήσεις που είχε καταθέσει η περιφερειακή παράταξη Ανταρσία στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική Αριστερά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση της Ένωσης Στρατιωτικών Λέσβου με τη Μαρία Κομνηνάκα

Η βουλευτίνα του ΚΚΕ ενημερώθηκε από τους συνδικαλιστές στρατιωτικούς για τις θέσεις τους επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η «κορδέλα της ψυχραιμίας» προβληματίζει σε ΚΤΕΛ της Λέσβου

Το ΚΤΕΛ λέει ότι τα παιδιά είναι ζωηρά — κι ένας οδηγός έβαλε σχοινί για να κρατήσει την «τάξη» στο λεωφορείο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κύκλωμα διακίνησης ξεσκεπάστηκε στη Μυτιλήνη

26χρονος αλλοδαπός συνελήφθη ως μέλος ομάδας οκτώ ατόμων που φέρονται να οργάνωναν μεταφορές μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μαθητές του Γυμνασίου Καλλονής γνώρισαν τα φθινοπωρινά πουλιά του νησιού

Μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στον υγρότοπο Καλλονής με δράσεις παρατήρησης και ενημέρωσης από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συνάντηση των στρατιωτικών της Λέσβου με τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Στο επίκεντρο οι αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας και οι επιπτώσεις στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων
ΥΓΕΙΑ

Ενημέρωση για τον καρκίνου του μαστού στη Μυτιλήνη

Δράση στην αγορά της Μυτιλήνης από την 1η ΤΟΜΥ Λέσβου σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρουσιάζονται στη Μυτιλήνη τα Πολιτιστικά Masterplans του Βορείου Αιγαίου

Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, στις 10:00 το πρωί, στο Επιμελητήριο Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλευρό της Χίου μετά τις πυρκαγιές

Ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουρνιάς συνεχάρη την ακαδημαϊκή κοινότητα για τη συμβολή της μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένα «ταξίδι» στο Βέλγιο στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής

Ο Βέλγος σκηνοθέτης Pierre Dherte ταξίδεψε τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής στη χώρα του μέσα από ένα πρωτότυπο μάθημα Γεωγραφίας, γεμάτο εικόνες, κόμικς και… βελγικές γεύσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Βέλγιο… αλλιώς! Ένα μάθημα Γεωγραφίας με γεύση, εικόνα και ιστορία

Στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής