× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Με τον κατάλογο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αθανασίου στον Βορίδη!»

Με κομματικούς φίλους και παράγοντες η επίσκεψη του βουλευτή της ΝΔ, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/9/2019

«Με τον κατάλογο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αθανασίου στον Βορίδη!»

Με αφορμή την επίσκεψη του Βουλευτή Λέσβου της ΝΔ. και Αντιπροέδρου της Ελληνικής Βουλής κ. Χ. Αθανασίου στον κ. Υπουργό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Βορίδη το Αγροτικό Γραφείο της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του Σύριζα σημειώνει: 

«Ο Βουλευτής Λέσβου της ΝΔ κ. Χαρ. Αθανασίου επισκέφτηκε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη  με τον κατάλογο των θεμάτων  που είχε ήδη υποβάλει από πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, στην προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ  τα οποία είχε κάνει αμέσως δεκτά και είχε δεσμευτεί για την υλοποίησή τους, σε αντίθεση με τον κ. Βορίδη που δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα!

Τα περισσότερα από τα αιτήματα αυτά είτε έχουν υλοποιηθεί, είτε βρίσκονταν στο στάδιο της υλοποίησής τους, που διακόπηκε απότομα  από την διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών και θα πρέπει τώρα  ο κ. Βορίδης να τα συνεχίσει. Θα μπορούσε ο κ. Αθανασίου να ζητήσει ενημέρωση από εμάς. Δεν θα του είχαμε αρνηθεί για το συνολικό καλό  των αγροτών  και του τόπου μας. 

Θα αναφερθούμε στα σπουδαιότερα από αυτά.

  • Στο θέμα στήριξης της τιμής του γάλακτος. Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου στην αγορά γάλακτος, η αυστηροποίηση των ποινών, οι πολυπληθείς και εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλο το φάσμα της αγοράς  (τυροκομεία, χώρους εστίασης, εμπορικά καταστήματα),η αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπισε τους παραβάτες η προηγούμενη ηγεσία, μέχρι του σημείου να προχωρήσει και σε ανάκληση αδείας μεγάλης τυροκομικής μονάδας στα Τρίκαλα, είχαν ως αποτέλεσμα όχι μόνο την άνοδο της τιμής του γάλακτος στην προσεχή περίοδο, αλλά και να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στη Λέσβο έμποροι γάλακτος από την ηπειρωτική χώρα, επειδή δεν μπορούν πλέον να κάνουν αθρόες εισαγωγές. Να μην ξεχάσουμε όμως και την στήριξη ειδικά των Λέσβιων κτηνοτρόφων με τρείς έκτακτες ενισχύσεις το προηγούμενο διάστημα. Αυτή την αυστηρή πολιτική ελέγχου στην αγορά γάλακτος πρέπει να συνεχίσει ο κ. Βορίδης και να μην περιορίζεται μόνο σε συστάσεις προς τις γαλακτοβιομηχανίες!
  • Έχει ήδη εκδοθεί από τον περασμένο Απρίλιο η σχετική Υ.Α. για την «Ανωτέρα Βία»  με στόχο να πληρωθούν, για πρώτη φορά, όλες οι ενισχύσεις των  κτηνοτρόφων που έχασαν τα κοπάδια τους από την ευλογιά. Έγιναν οι πληρωμές της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, όμως ο ΟΠΕΚΕΠΕ εφαρμόζοντας κακώς και για το καθεστώς ανωτέρας βίας τα επιλέξιμα κριτήρια που υπάρχουν για τους κανονικούς δικαιούχους, δεν έδωσε στους πληγέντες κτηνοτρόφους μας όσα έπρεπε. Υπάρχει προφορική υπόσχεση από την Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ  ότι τον Οκτώβριο θα γίνει  συμπληρωματική πληρωμή για το θέμα αυτό και πρέπει ο σημερινός υπουργός να μεριμνήσει ώστε και αυτή η εκκρεμότητα να κλείσει .
  • Για το θέμα του «ποιοτικού παρακρατήματος» και της έκτακτης ενίσχυσης των κτηνοτρόφων (de minimis) εξ αιτίας της δεκαετούς καραντίνας του καταρροϊκού πυρετού. Για τα δύο αυτά αιτήματα  υπάρχει δημόσια υπόσχεση και δέσμευση της πρώην Α/τριας  υπουργού κας Ολυμπίας Τελιγιορίδου για την πληρωμή τους. Καλούμε την σημερινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να μην αρνηθεί το δίκαιο αίτημα των κτηνοτρόφων μας, αν και το θέμα  πληρωμής του «ποιοτικού παρακρατήματος»  ο κ. Αθανασίου δεν το έθεσε στον κ. Βορίδη, αλλά ούτε και έχει πάρει ποτέ δημόσια θέση γι αυτό.
  • Η πρόσληψη οκτώ κτηνιάτρων, τεσσάρων για τη Λέσβο και τεσσάρων  για τα άλλα νησιά της Περιφέρειας, είχε ανακοινωθεί ήδη από την Ολυμπία Τελιγιρίδου τον περασμένο Μάρτιο που επισκέφθηκε το νησί μας.
  • Στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων η προηγούμενη κυβέρνηση και ειδικά ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Στρατής Ζαφείρης συνεργάστηκαν και δούλεψαν πάρα πολύ με τον σύνδεσμο ελαιοτριβαίων Λέσβου. Η συνεργασία αυτή έφερε μια καινούργια ΚΥΑ που δίνει την δυνατότητα στα ελαιοτριβεία να αξιοποιούν  τον κατσίγαρο για το πότισμα και για τη  λίπανση των ελαιώνων μετατρέποντας έτσι ένα άχρηστο απόβλητο σε χρήσιμο υλικό για την αγροτική παραγωγή.
  • Για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου. Από τον περασμένο Απρίλιο έχει εκδοθεί ΚΥΑ από τον πρώην Υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη για την γρήγορη προκήρυξη των σχετικών  διαγωνισμών καθώς και την δυνατότητα να προχωρούν οι Περιφέρειες, για λόγους δημοσίου συμφέροντος,  σε απευθείας αναθέσεις στον μειοδότη, για να μην καθυστερεί η έγκαιρη εκτέλεση της εργασίας. Επίσης έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της εργασίας αξιοποιώντας  τις νέες τεχνολογίες, καθώς και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιλοτικά προγράμματα που εκπόνησε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου για το σκοπό αυτό.     
  • Για την αύξηση  του ποσού των σχεδίων βελτίωσης ο πρώην Γ.Γ. κ. Χ.  Κασίμης έχει φροντίσει ήδη να εξασφαλίσει υπερδέσμευση ύψους 300.000.000 ευρώ, ενώ υπερδεσμεύσεις έχουν γίνει και για Μέτρα που αφορούν εγγειοβελτιωτικά έργα, Ομάδες Παραγωγών, και Leader. Με το ΦΕΚ 2048 (β τεύχος 4/6/2019)  έχουν ενταχθεί σε διάφορα Μέτρα πράξεις υπερδέσμευσης 123,6% επί της συνολικής δημόσιας δαπάνης του ΠΑΑ !  
  • Επίσης ο κ. Κασίμης με αίτημά του προς την Ε.Ε. τον περασμένο Ιούνιο (28/6/19) εξασφάλισε την αύξηση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης και για φέτος από το 50%  στο 70%, λόγω ακραίων κλιματολογικών φαινομένων το περασμένο έτος, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των αγροτών και των κτηνοτρόφων στο ξεκίνημα της φετινής καλλιεργητικής περιόδου.
  • Ολοκλήρωσε επίσης όλες τις ενέργειες για την δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων που θα ενισχύουν, για πρώτη φορά, την ίδια συμμετοχή στις επενδύσεις του ΠΑΑ (ταμείο Εγγυήσεων, χρημ/ση από Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, κ.α)  

Η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ  έχει  βρει  «στρωμένο» τον δρόμο του Υπουργείου και αν θέλει  να ικανοποιήσει τα θέματα και τα ζητήματα που έθεσε ο κ. Αθανασίου, θα  πρέπει να υλοποιήσει την πολιτική και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του Σύριζα! Αρκεί βέβαια  να έχει την πολιτική βούληση  και να δουλέψει τόσο αποτελεσματικά και σκληρά όσο η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου.

Για να είμαστε ειλικρινείς όμως,  βλέποντας τον απεριόριστο χρόνο που ξοδεύει ο νυν Υπουργός  για τις επισκέψεις του  στα τηλεοπτικά κανάλια, τις πολλές και άνευ ουσίας εθιμοτυπικές συσκέψεις  που πραγματοποιεί καθημερινά, αλλά κυρίως  την άμεση ενέργειά του να ανακαλέσει την απόφαση του προκατόχου του για τη  σύσταση των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, αμφιβάλλουμε αν θα μπορέσει να τα καταφέρει.

Ειδικά η  πράξη του για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις αδυνατίζει την διαπραγματευτική ικανότητα των παραγωγών και ενισχύει την δύναμη των μεταποιητών και των εμπόρων. Έτσι, μας δίνει το δικαίωμα να θεωρήσουμε ότι περισσότερο νοιάζεται για την επικοινωνιακή του εικόνα και τα συμφέροντα των μεγάλων μεταποιητών και εμπόρων γάλακτος παρά για τους κτηνοτρόφους. 

Τέλος, όσον αφορά στη διαδικασία και τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν οι θεσμικοί εκπρόσωποι της κοινωνίας μας.

Ο Σύριζα Λέσβου για την προώθηση των  αγροτικών θεμάτων καλούσε πάντα σε ανοικτές συγκεντρώσεις τους εκπροσώπους των  αγροτών και των συνεταιρισμών. Οι ίδιοι οι αγρότες μετά από διάλογο έφτιαχναν την ατζέντα των αιτημάτων τους και όριζαν τους εκπροσώπους τους στο Υπουργείο. Αυτή την επιτροπή συνόδευε κάθε φορά, ως συμπαραστάτης, και ο Βουλευτής μας στο Υπουργείο.

Οι ανοιχτές αυτές διαδικασίες είχαν και ως στόχο να συσπειρώσουν και να ενώσουν τον αγροτικό κόσμο, να ενισχύσουν τη συνεταιριστική, τη συλλογική του δράση και αλληλεγγύη. Γιατί ένα από τα ζητούμενα στον  αγροτικό χώρο, σήμερα, είναι η συνεργασία, η κοινή δράση και η συλλογική εκπροσώπηση των αγροτών που θα τους επιτρέψει να ενισχύσουν θεσμικά τη διαπραγματευτική τους δύναμη τόσο απέναντι στην Πολιτεία όσο και  στην Αγορά.

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Χ. Αθανασίου λειτουργώντας ως κομματάρχης παλαιάς κοπής, αντί να πάρει μαζί του εκπροσώπους αγροτών της Λέσβου εκλεγμένους μέσα από συλλογικές διαδικασίες, πήρε μαζί του τους κομματικούς του φίλους και παράγοντες για να πάει στο Υπουργείο να παραδώσει μια λίστα αιτημάτων, αγνοώντας ακόμα και τα καταξιωμένα  τοπικά αγροτικά στελέχη της ΝΔ., μετατρέποντας παράλληλα  θεσμικούς επιστημονικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς του τόπου μας σε «κολαούζους» του. Και επειδή δεν θέλουμε να κρύβουμε τα λόγια μας, θα περιμέναμε από τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕ Β. Αιγαίου και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη να καταθέσουν αντίστοιχα τις επιστημονικές και αυτοδιοικητικές τους προτάσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της Περιφέρειάς μας και όχι να αναλαμβάνουν το ρόλο του  αγροτοσυνδικαλιστή για να υπηρετήσουν τις επικοινωνιακές ανάγκες του κ. Αθανασίου. Οι αγρότες μας έχουν και τη γνώση και την ικανότητα να εκπροσωπούνται μόνοι τους. Έκαστος  εφ ω ετάχθη λοιπόν και όλοι μαζί για το καλό και την προκοπή του τόπου μας».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Στη βουλή τα προβλήματα στις δομές Υγείας της Λήμνου

Ερώτηση της βουλευτή ν.Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Μέσα στο καλοκαίρι θ’ αναδειχτούν θέσεις του υπαίθριου μουσείου!

Εφ’ όλης της ύλης για τις ανασκαφές, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μιλά ο Νίκος Ζούρος
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη νεαρός που σκότωσε γατάκι στο Ίππειος

Το περιστατικό συνέβη στο Ίππειος το περασμένο Σαββατοκύριακο και καταγγέλθηκε από πολίτες στο Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το ΚΚΕ το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Ερώτηση κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Χωρίς πυροπροστασία ο Κινηματογράφος Ερεσού

Αναφορές από στελέχη της Δυτικής Λέσβου ότι το έργο παραδόθηκε ημιτελές, από τη Μυτιλήνη και δεν μπορεί να λειτουργήσει φέτος. Ανησυχία και για τη μελέτη του έργου Παληός – Άγιος Στέφανος
ΥΓΕΙΑ

Ράπιντ τεστ σε Δημοτικό Θέατρο και Πλατεία Σαπφούς

Τη Δευτέρα 17 και την Τετάρτη 19 Μαΐου, από τις 10 το πρωί
ΑΤΖΕΝΤΑ

Τα μουσεία Φυσικής Ιστορίας και το μέλλον του πλανήτη

Διαδικτυακή εκδήλωση την Τετάρτη 19 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντικός καθαρισμός στα Βατερά την Κυριακή 23 Μαΐου

Σε ξενοδοχεία της περιοχής θα φιλοξενηθούν οι συντελεστές της ταινίας «Σμύρνη μου Αγαπημένη»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Είναι δυνατόν το 2021 «να φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε»;

Δεκάδες καταγγελίες για παρενόχληση γυναικών, και οι Αρχές… το «δρομολογούν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τα έργα της ΔΕΥΑΛ και η πεζοδρόμηση στο επίκεντρο

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Κοινότητα Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Οικονομική καταστροφή και για τους δικηγόρους το λοκντάουν»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δ. Βασιλούδης για τα μέτρα της πανδημίας και την αξιοποίηση χώρων από τον κλάδο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Να προχωρήσουν άμεσα τα έργα στα στάδια Μυτιλήνης και Καλλονής»

Επιστολή του περιφερειακού συμβούλου Θεόδωρου Βαλσαμίδη στον Κώστα Μουτζούρη