× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Πάρ’ τε τα σωσίβια‑ κλείνω τη δομή»

Αισθητή τη διαφορά του σε σχέση με τη στάση Γαληνού κάνει ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 19/9/2019

«Πάρ’ τε τα σωσίβια‑ κλείνω τη δομή»
' χρόνος ανάγνωσης

Δεν μένει αμέτοχος μπροστά στη μετατροπή μιας δομής «transit», δηλαδή επί της ουσίας προσωρινής σε μόνιμη ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος που από τις πρώτες ημέρες της θητείας του, επιδιώκει να δείξει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ακολουθήσει τη στάση του τέως Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού στο προσφυγικό. Εν ολίγοις, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, διαμηνύει με επιστολή του προς τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος να μαζέψουν τους τόνους σωσιβίων που έχουν συσσωρευτεί στον Μόλυβο (για τα οποία έλαβε και πρόστιμο 4.000 ευρώ), και από την άλλη ότι… θα κλείσει την προσωρινή δομή της Συκαμιάς.

Ειδικότερα, η δομή στη Συκαμιά, αφορά το λεγόμενο «stage 2», όπου παραλαμβάνονται πρόσφυγες και μετανάστες αιτούντες άσυλο που έχουν αφιχθεί στην περιοχή και στη συνέχεια μεταφέρονται στο ΚΥΤ Μόριας για καταγραφή. Επειδή όμως το ΚΥΤ Μόριας αντιμετωπίζει καθημερινά υπερπληθυσμό, η προσωρινή δομή στην Συκαμιά «κρατά» περισσότερο τους νεοαφιχθέντες, τείνοντας για το περιβάλλον του δημάρχου να γίνει μόνιμη δομή με 150 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιστολές

Ο δήμαρχος εάν δεν έχει στείλει ήδη επιστολές στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και σε όλες τις συναρμόδιες αρχές, θα στείλει άμεσα όπου θα απαιτεί καταρχήν άμεση ανταπόκριση στο ζήτημα της περισυλλογής σωσιβίων αναφέροντας τον περιβαλλοντικό κίνδυνο αφού είναι γνωστό πως αυτά δεν αποτελούν ανακυκλώσιμο υλικό. Αναφέροντας μάλιστα και το οξύμωρο της υπόθεσης να δέχεται πρόστιμα –όπως αυτό το πρόσφατο της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου- για την ρύπανση των ακτών από τα απόβλητα των προσφυγικών ροών που έχουν συσσωρευτεί στη θέση Καρά Τεπές στο Μόλυβο. Καλώντας τις αρμόδιες αρχές και ειδικότερα την κυβέρνηση να φροντίσει για την άμεση απομάκρυνση των περίπου 12.000 κυβικών μέτρων σωσιβίων από το νησί, αλλά και την ουσιαστική υποβοήθησή της στο θέμα της καθημερινής περισυλλογής των σωσιβίων και των πλαστικών λέμβων που καταφθάνουν σχεδόν καθημερινά στη Συκαμιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το θέμα τώρα της προσωρινής δομής στη Συκαμιά, ο κ. Βέρρος φέρεται να ζητά έμμεσα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Κουμουτσάκο) να αναλάβει τις ευθύνες αποσυμφόρησης του ΚΥΤ Μόριας. Αφού εμφανίζεται να υπενθυμίζει ότι η δομή λειτουργεί χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις-άδειες από το Δήμο και τη Διεύθυνση Δόμησης, αλλά και χωρίς σχετικές αποφάσεις ούτε του τέως δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Λέσβου, ούτε του δημοτικού συμβουλίου του νέου δήμου Δυτικής Λέσβου. Προειδοποιώντας πως εάν δεν διευθετηθεί άμεσα το θέμα, θα στραφεί κατά παντός υπευθύνου και θα προβεί (μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου) στην καθαίρεση των παρανόμων κατασκευών.

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ταξίδι στη διαχρονική ιστορία της Λέσβου μέσα από την IPA

Πάνω από 50 συμμετέχοντες γνώρισαν άγνωστες πτυχές του τόπου τους με τη βοήθεια έμπειρων ξεναγών
Ταξίδι στη διαχρονική ιστορία της Λέσβου μέσα από την IPA
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μαθητές από Ελλάδα και Ισπανία στους υγροτόπους της Καλλονής

Επιτυχημένη δράση ορνιθοπαρατήρησης στους υγροτόπους των Αλυκών με τη στήριξη του ΚΠΕΝ Καλλονής
Μαθητές από Ελλάδα και Ισπανία στους υγροτόπους της Καλλονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης άνοιξε φτερά στη Γαλλία με Erasmus+

Μαθητές και εκπαιδευτικοί έζησαν μια εβδομάδα φιλοξενίας, μάθησης και ευρωπαϊκής εμπειρίας στο Carcassonne
Το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης άνοιξε φτερά στη Γαλλία με Erasmus+
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της «Αλήθεια» Χίου για μεταφορά ΜΑΤ στη Λέσβο

Πληροφορίες για αναχώρηση του «Ν. ΜΥΚΟΝΟΣ» με διμοιρίες
Δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης της «Αλήθεια» Χίου για μεταφορά ΜΑΤ στη Λέσβο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με τραυματισμούς στη Μυτιλήνη

Παράσυρε 63χρονη σε διάβαση πεζών ένας νεαρός οδηγός δικύκλου. Στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες μεταφέρθηκαν και οι δύο
Τροχαίο με τραυματισμούς στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύλληψη κτηνοτρόφου στη Λέσβο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας έβγαλε το κοπάδι του βόσκηση τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 16 Απριλίου
Σύλληψη κτηνοτρόφου στη Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού με δράσεις στη Μυτιλήνη

Επίδειξη εξοπλισμού και εκπομπές από τον ΣΥΡΑΛ το Σάββατο 18 Απριλίου στην πλατεία Σαπφούς
Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού με δράσεις στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κινητοποίηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οργανώνει η ΟΛΣΑ

Αύριο Παρασκευή 17 Απριλίου στις 10.00 το πρωί
Κινητοποίηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οργανώνει η ΟΛΣΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου

Συγκροτήθηκε σε σώμα μετά τις αρχαιρεσίες της 28ης Μαρτίου
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για καύση κλαδιών στον Σταυρό της Λέσβου

Εντοπίστηκε και συνελήφθη ένας άνδρας στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 1.546 ευρώ
Σύλληψη για καύση κλαδιών στον Σταυρό της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μεγαλειώδης κινητοποίηση στη Λέσβο με λουκέτο παντού και το βλέμμα στην Αθήνα

Καθολική συμμετοχή στην παλλεσβιακή δράση και πίεση για άμεσες λύσεις. Κρίσιμη η σύσκεψη με τον Υπουργό Μαργαρίτη Σχοινά και τους φορείς του νησιού την Παρασκευή 17 Απριλίου στην Αθήνα
Μεγαλειώδης κινητοποίηση στη Λέσβο με λουκέτο παντού και το βλέμμα στην Αθήνα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κοντά στους κτηνοτρόφους της Λέσβου η ΠΟΕ ΟΤΑ

Στήριξη στις κινητοποιήσεις και αιχμές για την κυβερνητική πολιτική
Κοντά στους κτηνοτρόφους  της Λέσβου  η ΠΟΕ ΟΤΑ