× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όσα έγιναν το 2004 καθόρισαν το μέλλον της Συνεταιριστικής Τράπεζας

Ξεκίνησε η κατάθεση του πρώην εσωτερικού ελεγκτή της Τράπεζας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 30/6/2022

Όσα έγιναν το 2004 καθόρισαν το μέλλον της Συνεταιριστικής Τράπεζας
' χρόνος ανάγνωσης

Την περίοδο του 2004 έγινε η μεγάλη ζημιά στην Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου. Αυτό ανέφερε ο πρώην εσωτερικός ελεγκτής της Τράπεζας και πρώην Διευθυντής του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Πατανός, ο οποίος καταθέτει στην «μεγάλη δίκη»  για το κλείσιμο της Συνεταιριστικής που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου. Η κατάθεση του κ. Πατανού ξεκίνησε χτες και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας.
 
Την περίοδο του 2004, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Πατανός, είχαν εξαντληθεί όλα τα κεφάλαια της Συνεταιριστικής. Κι επόμενες διοικήσεις προσπαθούσαν να συμμαζέψουν την κατάσταση και σταδιακά να αποκαταστήσουν την ζημιά που είχε γίνει. Η ζημία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Πατανός ήταν η αλόγιστη πληρωμή ακάλυπτων επιταγών μιας ομάδας πελατών της Τράπεζας από τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας. Αλλά και οι συνεχόμενες χορηγήσεις και οι ανακεφαλαιοποιήσεις δανείων πελατών που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς την Τράπεζα.

Πέρα από την απώλεια των ίδιων κεφαλαίων, ο κ. Πατανός, σημείωσε πως κρίσιμο ζήτημα ήταν πως μετά το 2004 τα μέλη της Τράπεζας και ευρύτερα το κοινό της Λέσβου δεν πίστευε πως η Συνεταιριστική μπορεί να ορθοποδήσει.
 
Η απώλεια της πίστης φαίνεται πως ήταν το κρίσιμο στοιχείο που είχε ως αποτέλεσμα οι όποιες προσπάθειες έγιναν μετά το 2004 για να αποκατασταθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της Συνεταιριστικής οδηγήθηκαν σε αποτυχία. Μετά από ερώτηση που δέχθηκε ο μάρτυρας  μίλησε για ανορθόδοξες πρακτικές που ακολουθήθηκαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Συνεταιριστικής. Ως τέτοιου τύπου ενέργεια ανέφερε την πώληση του κτηρίου της Τράπεζας στην προκυμαία της Μυτιλήνης.
 

Κατά άποψη του μάρτυρα ήταν σωστή επιλογή η μετεξέλιξη της Συνεταιριστικής σε περιφερειακή τράπεζα. Όμως ποτέ η Συνεταιριστική δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους όρους που έβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος που ήταν η αύξηση των κεφαλαίων της και η δραστική μείωση των επισφαλών απαιτήσεων.Σειρά ερωτήσεων δέχθηκε ο κ. Πατανός τόσο από την πρόεδρο του δικαστηρίου όσο και από τους συνηγόρους υπεράσπισης.Η κατάθεση του θα συνεχιστεί και σήμερα Πέμπτη 30 Ιουνίου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης