× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μόλυβος… στην καρδιά του καλοκαιριού

Στα επίπεδα του 2019 και ανεβαίνει η κίνηση λένε οι επιχειρηματίες στο «Ν» προσπαθώντας να αφήσουν πίσω τις σεζόν της πανδημίας

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 2/7/2022

Μόλυβος… στην καρδιά του καλοκαιριού
Ανθή Παζιάνου

Καλοκαίρι 2022 και ο Μόλυβος δεν θα μπορούσε να μη βρίσκεται στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος της Λέσβου. Ένα μικρό οδοιπορικό παρουσιάζει σήμερα το «Ν» που μίλησε με επισκέπτες, επιχειρηματίες, ξενοδόχους και ντόπιους. Αν και μια στενοχώρια καλύπτει τις σεζόν της πανδημίας, οι περισσότεροι είναι αισιόδοξοι, βλέποντας ήδη αυξημένη τουριστική κίνηση, στα ίδια και υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την Πέτρα, σε αυτή τη χαρακτηριστική στροφή που το βλέμμα επικεντρώνεται στο Κάστρο του Μολύβου και τον πέτρινο οικισμό, συναντήσαμε επισκέπτες να κάθονται στο παγκάκι για αναμνηστικές φωτογραφίες, και είναι όμορφη αυτή η γωνιά, μας λένε, για τους επισκέπτες.

Στην είσοδο της αγοράς του Μολύβου πετύχαμε Θεσσαλονικείς σε γκρουπ των 40 τουριστών που ενθουσιάστηκαν με τις ομορφιές του τόπου, οι περισσότεροι ερχόμενοι για πρώτη φορά στη Λέσβο. Αθηναίες επισκέπτριες από την άλλη δήλωσαν λάτρεις του νησιού, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Σαν τη Λέσβο, δεν έχει». Μας είπαν κιόλας ότι το ίδιο το νησί θα έπρεπε να προβάλλεται καλύτερα γιατί συνδυάζει τοπία και δραστηριότητες που δεν μπορείς να συναντήσεις πουθενά αλλού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 10 το πρωί η αγορά ξυπνάει και στα σοκάκια αναδύεται η μυρωδιά του δέρματος, από τις κλασικές τσάντες και τα σανδάλια για να μείνει ανοιχτή έως τις 12 και 1 το βράδυ. Αυτά τώρα, γιατί όσο κορυφώνεται το καλοκαίρι θα ξενυχτά κι άλλο. Τα κάθε είδους μπαλκονάκια των καταστημάτων εστίασης με κρέπες, βάφλες, παγωτό, ελληνικό, γεμίζουν ανθρώπους που θέλουν να χαθούν στη θέα. Σε ένα από τα παλιότερα μαγαζιά, το Blue Fox που μετρά 40 χρόνια, συναντάμε τη Μαλαματένια να σερβίρει και με χαρά να λέει: «Επιτέλους, κίνηση και ζωή. Μαραζώσαμε με τα λοκντάουν. Όσος κόσμος κι αν περάσει από τον Μόλυβο, δεν είναι αρκετός γι αυτή τη θέα. Θέα που είναι διαφορετική κάθε στιγμή της ημέρας και της νύχτας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περισσότερες επιχειρήσεις ξενοδοχειακού τύπου, οικογενειακές. «Αυτό είναι που μας βοήθησε με το πρόβλημα που υπάρχει παντού με την έλλειψη προσωπικού» μας λένε. Πράγματι, οι περισσότεροι προσπαθούν να «υιοθετούν» το προσωπικό τους, να χτίζουν χρόνιες σχέσεις συνεργασίας. Αρκετοί τολμηροί, ανακαίνισαν τα δωμάτιά τους την περίοδο της πανδημίας, κάποιοι στράφηκαν στο ελληνικό πρωινό ή στο πρωινό με ντόπια προϊόντα.

«Οι τουριστικές περίοδοι των δεκαετιών 1980 και 1990 έχουν φύγει ανεπιστρεπτί και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι, οι εποχές αλλάζουν. Οι επισκέπτες θέλουν διαφορετικά πράγματα σε σχέση με 30 χρόνια πίσω. Θα πρέπει να επενδύσουμε στη διαφορετικότητα και στις μικρές κλίμακες, να μην κάνουμε όλοι τα ίδια» μας λέει ο Μιχάλης που εδώ και ένα χρόνο άνοιξε μπαράκι στο κέντρο του Μολύβου και γεμίζει τα σκαλάκια του. Διαθέτει δε και βιβλία αλλά και δίσκους.

Ο κοινωνικός τουρισμός ήταν ιδιαίτερα βοηθητικός το 2021 και οι Μολυβιάτες δεν τον σνομπάρουν καθόλου. Αυτό όμως που ζητούν από την πολιτεία και τις τοπικές Αρχές είναι τα αυτονόητα: Παρέμβαση για το ύψος των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, ενίσχυση των επιχειρήσεων και καλύτερη συγκοινωνία στη Λέσβο με συχνότερα δρομολόγια και συνδέσεις των οικισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας τους ακούσουμε: 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη