× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μόλυβος… στην καρδιά του καλοκαιριού

Στα επίπεδα του 2019 και ανεβαίνει η κίνηση λένε οι επιχειρηματίες στο «Ν» προσπαθώντας να αφήσουν πίσω τις σεζόν της πανδημίας

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 2/7/2022

Μόλυβος… στην καρδιά του καλοκαιριού
Ανθή Παζιάνου
' χρόνος ανάγνωσης

Καλοκαίρι 2022 και ο Μόλυβος δεν θα μπορούσε να μη βρίσκεται στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος της Λέσβου. Ένα μικρό οδοιπορικό παρουσιάζει σήμερα το «Ν» που μίλησε με επισκέπτες, επιχειρηματίες, ξενοδόχους και ντόπιους. Αν και μια στενοχώρια καλύπτει τις σεζόν της πανδημίας, οι περισσότεροι είναι αισιόδοξοι, βλέποντας ήδη αυξημένη τουριστική κίνηση, στα ίδια και υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την Πέτρα, σε αυτή τη χαρακτηριστική στροφή που το βλέμμα επικεντρώνεται στο Κάστρο του Μολύβου και τον πέτρινο οικισμό, συναντήσαμε επισκέπτες να κάθονται στο παγκάκι για αναμνηστικές φωτογραφίες, και είναι όμορφη αυτή η γωνιά, μας λένε, για τους επισκέπτες.

Στην είσοδο της αγοράς του Μολύβου πετύχαμε Θεσσαλονικείς σε γκρουπ των 40 τουριστών που ενθουσιάστηκαν με τις ομορφιές του τόπου, οι περισσότεροι ερχόμενοι για πρώτη φορά στη Λέσβο. Αθηναίες επισκέπτριες από την άλλη δήλωσαν λάτρεις του νησιού, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Σαν τη Λέσβο, δεν έχει». Μας είπαν κιόλας ότι το ίδιο το νησί θα έπρεπε να προβάλλεται καλύτερα γιατί συνδυάζει τοπία και δραστηριότητες που δεν μπορείς να συναντήσεις πουθενά αλλού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 10 το πρωί η αγορά ξυπνάει και στα σοκάκια αναδύεται η μυρωδιά του δέρματος, από τις κλασικές τσάντες και τα σανδάλια για να μείνει ανοιχτή έως τις 12 και 1 το βράδυ. Αυτά τώρα, γιατί όσο κορυφώνεται το καλοκαίρι θα ξενυχτά κι άλλο. Τα κάθε είδους μπαλκονάκια των καταστημάτων εστίασης με κρέπες, βάφλες, παγωτό, ελληνικό, γεμίζουν ανθρώπους που θέλουν να χαθούν στη θέα. Σε ένα από τα παλιότερα μαγαζιά, το Blue Fox που μετρά 40 χρόνια, συναντάμε τη Μαλαματένια να σερβίρει και με χαρά να λέει: «Επιτέλους, κίνηση και ζωή. Μαραζώσαμε με τα λοκντάουν. Όσος κόσμος κι αν περάσει από τον Μόλυβο, δεν είναι αρκετός γι αυτή τη θέα. Θέα που είναι διαφορετική κάθε στιγμή της ημέρας και της νύχτας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περισσότερες επιχειρήσεις ξενοδοχειακού τύπου, οικογενειακές. «Αυτό είναι που μας βοήθησε με το πρόβλημα που υπάρχει παντού με την έλλειψη προσωπικού» μας λένε. Πράγματι, οι περισσότεροι προσπαθούν να «υιοθετούν» το προσωπικό τους, να χτίζουν χρόνιες σχέσεις συνεργασίας. Αρκετοί τολμηροί, ανακαίνισαν τα δωμάτιά τους την περίοδο της πανδημίας, κάποιοι στράφηκαν στο ελληνικό πρωινό ή στο πρωινό με ντόπια προϊόντα.

«Οι τουριστικές περίοδοι των δεκαετιών 1980 και 1990 έχουν φύγει ανεπιστρεπτί και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι, οι εποχές αλλάζουν. Οι επισκέπτες θέλουν διαφορετικά πράγματα σε σχέση με 30 χρόνια πίσω. Θα πρέπει να επενδύσουμε στη διαφορετικότητα και στις μικρές κλίμακες, να μην κάνουμε όλοι τα ίδια» μας λέει ο Μιχάλης που εδώ και ένα χρόνο άνοιξε μπαράκι στο κέντρο του Μολύβου και γεμίζει τα σκαλάκια του. Διαθέτει δε και βιβλία αλλά και δίσκους.

Ο κοινωνικός τουρισμός ήταν ιδιαίτερα βοηθητικός το 2021 και οι Μολυβιάτες δεν τον σνομπάρουν καθόλου. Αυτό όμως που ζητούν από την πολιτεία και τις τοπικές Αρχές είναι τα αυτονόητα: Παρέμβαση για το ύψος των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, ενίσχυση των επιχειρήσεων και καλύτερη συγκοινωνία στη Λέσβο με συχνότερα δρομολόγια και συνδέσεις των οικισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας τους ακούσουμε: 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κίνδυνος παγετού στη Λήμνο

Συστάσεις προς τους κατοίκους από το Δήμο του νησιού. λόγω του παγετού, αύριο Παρασκευή 2 Ιανουαρίου οι υπηρεσίες του Δήμου Λήμνου θα λειτουργήσουν μετά τις 09:00 π.μ.
ΧΩΡΙΑ

Ψυχρή εισβολή πλήττει τη Λέσβο

Στις 9:00 το βράδυ της Πρωτοχρονιάς του 2026 καταγράφονταν αρνητικές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές του νησιού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Κλιματική αποτίμηση του έτους 2025 στην Ελλάδα

Αναλυτικά τα ρεκόρ θερμοκρασίας και βροχόπτωσης από το δίκτυο σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με πυροτεχνήματα υποδέχθηκε το 2026 η Μυτιλήνη

Πλάνα από drone του «Ν» κατέγραψαν το θέαμα από ψηλά
ΧΩΡΙΑ

Γιορτινή κοπή βασιλόπιτας στο Ακράσι με κάλαντα και κεράσματα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και το Κοινοτικό Συμβούλιο καλούν το χωριό την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026
ΧΩΡΙΑ

Είδαν «άσπρη μέρα» τα ορεινά χωριά της Λέσβου

Χιόνια στα ορεινά της Λέσβου και τσουχτερό κρύο σε όλο το νησί -
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν οι ταχυδρόμοι στη Λέσβο γίνονταν Αη Βασίληδες!

Ιστορίες αγάπης, ελπίδας και μικρών θαυμάτων από τον Μπάμπη Στυλιανίδη και τα παλιά ΕΛΤΑ πριν «μαραζώσουν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Κινδύνεψε άνδρας στον κόλπο Γέρας

Ανατράπηκε το κανό που επέβαινε και περισυνελέγη από ερασιτεχνικό σκάφος και στελέχη του Λιμεναρχείου Περάματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τιμήθηκε και φέτος το έθιμο του «αμίλητου νερού» στη Μυτιλήνη

Μετά την αλλαγή του χρόνου οι Μυτιληνιοί προσήλθαν στην Παναγιά Φανερωμένη κρατώντας ζωντανή μια παράδοση που συνδέει την ευχή για καλή χρονιά με τη μνήμη και την πίστη
ΕΛΛΑΔΑ

Αισιοδοξία και συναινέσεις στο μήνυμα Μητσοτάκη για το 2026

Ο πρωθυπουργός κάνει απολογισμό του 2025, μιλά για μεγάλες προκλήσεις τη νέα χρονιά και θέτει τη συνεννόηση ως βασικό όρο για τις αλλαγές που έρχονται
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το φοινικόδασος της Παναγιούδας, ξανά σε κίνδυνο

Σε συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της συνεδρίασης λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε για άμεσες ενέργειες και συνδυασμό μεθόδων προστασίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θερμαινόμενη αίθουσα στη Μυτιλήνη για τις ημέρες τις παγωνιάς

Ανοίγει την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα ο χώρος αναμονής επιβατών στο λιμάνι της πόλης, δίπλα από το παλιό κολυμβητήριο