× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκτός στρατηγικού σχεδιασμού η νησιωτική αγροτική παραγωγή

Σιγή ασυρμάτου από αντιπολίτευση και τους τοπικούς φορείς των νησιών για την καταστροφική κυβερνητική επιλογή

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 26/6/2022

Εκτός στρατηγικού σχεδιασμού η νησιωτική αγροτική παραγωγή

Μέχρι το τέλος του Ιουλίου θα έχει στείλει τις τελικές ρυθμίσεις του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την νέα ΚΑΠ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό αποκάλυψε τις προηγούμενες ημέρες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κωνσταντίνος Μπαγινέτας μιλώντας σε ενημερωτική ημερίδα για την νέα ΚΑΠ.



Πρόκειται για το σχέδιο με βάση το οποίο θα κατανέμονται οι επιδοτήσεις στους Έλληνες αγρότες την περίοδο 2023 - 2027. Ρυθμίζει θέματα όπως σύγκλιση των δικαιωμάτων άμεσης ενίσχυσης και καθεστώτα συνδεδεμένων ενισχύσεων. Το Υπουργείο έχει αποφασίσει να μην καταργήσει άμεσα τα ιστορικά δικαιώματα, αλλά η περίοδος 2023 - 2027 να είναι μεταβατική, έτσι ώστε να καταργηθούν στο τέλος.



Το πρώτο σχέδιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου κατατέθηκε στην Ε.Ε. στις 30 Δεκεμβρίου και μια από τις σημαντικές του παραλήψεις - επιλογές ήταν η νησιωτική διάσταση. Δηλαδή δεν προέβλεπε καμία ρύθμιση για την στήριξη της νησιωτικής παραγωγής και των αγροτών των νησιών της χώρας. Αυτό σημαίνει πως οι αγρότες των νησιών θα μπαίνουν στην ίδια μοίρα με τους αγρότες των ηπειρωτικών περιοχών τόσο σε ότι αφορά τις άμεσες ενισχύσεις όσο και τις έμμεσες. Το πρακτικό αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι η αγροτική παραγωγή στα νησιά να έχει μεγαλύτερο κόστος από αυτή της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αιτία είναι τα φυσικά μειονεκτήματα που έχει η αγροτική παραγωγή των νησιών που θα έπρεπε να αντισταθμίζονται από πρόσθετη επιδότηση. Επίσης θα γίνει πολύ πιο δύσκολη η πρόσβαση των αγροτών των νησιών στα επενδυτικά προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κι όσοι από τους αγρότες θα μπαίνουν σε προγράμματα όπως είναι τα σχέδια βελτίωσης και οι νέοι αγρότες δεν θα μπορούν να λάβουν τα αυξημένα ποσοστά χρηματοδότησης που δίνονταν ως σήμερα.



Αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα δείχνει να μην απασχολεί την κυβέρνηση, αλλά ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν να ενδιαφέρονται γι' αυτό. Την ίδια στάση κρατούν οι νησιωτικοί Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό πως εδώ και ενάμιση χρόνο που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάρτισης του Στρατηγικού Σχεδιασμού από την Ελληνική κυβέρνηση το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε μια συζήτηση για το θέμα.



Σύμφωνα με τον κ. Μπαγινέτα, έχει απαντηθεί το 47% των παρατηρήσεων της Κομισιόν επί του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι που πρέπει να αλλάξει είναι το θέμα των συνδεδεμένων ενισχύσεων κι αυτό ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί. Δηλαδή το ποια προϊόντα, πόσο και γιατί θα χρηματοδοτηθούν με επιπλέον ευρωπαϊκή επιδότηση στην παραγωγή την επόμενη προγραμματική περίοδο. Με δεδομένη αυτή την εκκρεμότητα θα μπορούσε οι φορείς του ελαιοκομικού τομέα να διεκδικήσουν την ένταξη των νησιωτικών ελαιώνων στις καλλιέργειες που επιδοτούνται από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Εναλλακτικά θα μπορούσε να προβλεφθεί έξτρα επιδότηση για τους παραδοσιακούς ελαιώνες καθώς αποτελούν οικοσυστήματα πολύ φιλικά για το περιβάλλον.



Στο σχεδιασμό της Ελληνική κυβέρνησης είναι η έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού να γίνει εντός του Σεπτεμβρίου, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να υπάρξει καθυστέρηση. Όπως είχε αναφέρει ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαγιαννίδης στην ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ, στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου, η έγκριση είναι πολύ πιθανό να καθυστερήσει προκειμένου όλοι οι Εθνικοί Σχεδιασμοί να εγκριθούν μαζί.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΓΟΡΑ

Πασχαλινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ξεκινά την Κυριακή των Βαΐων όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 20 Απριλίου η Ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό

Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mythical Coast-Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι ομιλητές
ΑΓΟΡΑ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση για την επιδότηση του κόστους μεταφοράς ζωοτροφών

Η Περιφέρεια καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, επαγγελματίες και κτηνοτρόφους να παραστούν στην ημερίδα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αγγλοι οι πρώτοι Ευρωπαίοι τουρίστες στη Λέσβο

Δείτε τι δήλωσαν για το νησί κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης "Οδυσσέας Ελύτης"
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έρχεται το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη για το 2024

Δήλωση στην κάμερα του «Ν» του προέδρου της Ναυτιλιακών Πρακτόρων Παναγιώτη Χατζηκυριάκου