× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκδηλώσεις μνήμης της Μικρασίας από «το κιρκινέτσι»

Σήμερα Σάββατο η ομιλία του ιστορικού Βλάση Αγτζίδη. Περισσότεροι από 100 οι συμμετέχοντες στο χθεσινό ιστορικό περίπατο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/9/2019

Εκδηλώσεις μνήμης της Μικρασίας από «το κιρκινέτσι»
' χρόνος ανάγνωσης

Με την ομιλία σήμερα Σαββάτο 7 Σεπτεμβρίου του Βλάση Αγτζίδη, δρ σύγχρονης Ιστορίας και συγγραφέα «Αποτιμώντας τις ευθύνες για τη Μικρασιατική Καταστροφή - 100 χρόνια μετά» συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που οργανώνει ο Σύλλογος κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι», με τίτλο «Ημέρες μνήμης Μικρασίας 2019 - 97 χρόνια μετά Θυμόμαστε, Γνωρίζουμε, Τιμάμε».
Η ομιλία θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής.

Στο μεταξύ, μεγάλη ήταν η επιτυχία της χθεσινής πρώτης μέρας των εκδηλώσεων. Περισσότεροι από 100 πολίτες της Μυτιλήνης συμμετείχαν στον ιστορικό περίπατο στη γειτονιά. Με «ξεναγό» τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, δρ. Παύλο Τριανταφυλλίδη αλλά και φίλους και μέλη του Συλλόγου οι συμμετέχοντες περπάτησαν από τις παρυφές του κάστρου και το Κιόσκι ως το κάτω μέρος της Κουλμπάρας. Αφετηρία τους ήταν το εμβληματικό κτήριο της Γενικής γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής που στέγασε τα ορφανά της Μικρασιατικής καταστροφής και τα «τουρκόσπιτα» και το καντρί τζαμί της γειτονιάς όπου βρήκαν στέγη οι πρόσφυγες. Ακολούθησε η περιδιάβαση στα σοκάκια μεγάλα και μικρά της Κουλμπάρας, η επίσκεψη στο εντυπωσιακό μαχαλά «Κιρκινέτσι» με τα δαιδαλώδη στενοσόκακα, και τέλος οι πλατείας του ¨Αι Γιάννη του Αρμένη με τους Αρμένιους πρόσφυγες αλλά και το «πάρκο Χατζηδήμου» με τον κ. Χατζηδήμο δωρητή του πάρκου να μιλάει για την ιστορία της δωρεάς και τα όνειρα για ένα πάρκο που θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της περιοχής.

Ακολουθούν οι εκδηλώσεις:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου
Παρουσίαση του ιστορικού έργου του Δημητρού Ψαρρού
«Το Αιβαλί και η Μικρασιατική Αιολίδα» (Εκδόσεις Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης).

Ομιλητές:
Παύλος Βογιατζής, πρώην Νομάρχης και βουλευτής
Στρατής Φραντζέσκος, αρχιτέκτονας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί άγνωστο υλικό από τις επισκέψεις του Δημητρού Ψαρρού στο Αϊβαλί από το αρχείο του Γιώργου Παπαδόπουλου.
Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Χατζηδανιήλ» και φίλους του συγγραφέα, στις 8 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου
Συναυλία με «τραγούδια της προσφυγιάς, της ξενιτιάς και της μετανάστευσης», από την ορχήστρα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» με την καλλιτεχνική επιμέλεια του π. Στρατή Γιουσμά. Στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία του Αϊ Γιάννη του Αρμένη της Κουλμπάρας.

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

140.000 ευρώ για το Μιχαλέλειο και σιδερένια παπούτσια για δρόμους και παρακάμψεις

Αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έκανε ο Κώστας Μουτζούρης και οι στενοί συνεργάτες του αντιπεριφερειάρχες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο πλευρό της Καισαριανής η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου

Καταγγέλλει προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των δήμων και ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στους εργαζόμενους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα νέο αμαξίδιο, ανάσα αξιοπρέπειας για τον Κώστα στην Ερμού

Χάρη στον Γιώργο Κοτοπούλη και τον Πρόδρομο Πατερέλλη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα σχολική χρονιά με αναβαθμισμένες υποδομές στη Μυτιλήνη

Με ανακαινίσεις, νέους χώρους και σύγχρονο εξοπλισμό, ο Δήμος Μυτιλήνης αποδεικνύει ότι η Παιδεία μπαίνει στην πρώτη γραμμή!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα φωτιά στον καταυλισμό Ρομά στην Παγανή

Επί ποδός η Πυροσβεστική
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μνήμη απελευθέρωσης: Σεπτέμβρης ’44 στη Λέσβο

Το ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στα Τσαμάκια για την ιστορική μνήμη και τους σημερινούς αγώνες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έξι νέα έργα για την Παιδεία στο Βόρειο Αιγαίο

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη εντάσσονται στο Πρόγραμμα 2021-2027 έργα άνω των 15,8 εκατ. ευρώ για σχολικές υποδομές σε Σάμο, Χίο και Ικαρία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαρύ πένθος στις ενορίες της Καλλιθέας Μυτιλήνης

Απεβίωσε ο αγαπημένος ιερέας που υπηρέτησε με σεμνότητα και αγάπη την τοπική Εκκλησία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε κατάσταση ακραίας ξηρασίας η Λέσβος

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Tο επικίνδυνο «διαβατήριο» των εφήβων για κλαμπ και αλκοόλ στη Μυτιλήνη

Ένα κοινό μυστικό ανάμεσα στους ανήλικους, άγνωστο όμως σε γονείς και καταστηματάρχες – οι κίνδυνοι και οι ευθύνες που προκύπτουν
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπωλείο Φωτίου: Μια ιστορία γνώσης και εμπιστοσύνης

Για περισσότερα από 40 χρόνια, το βιβλιοπωλείο που αγαπά το παιδί, το σχολείο και το βιβλίο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ακραία ξηρασία στη Λέσβο

Κανονικές οι συνθήκες στη Σάμο, πιο ξερικές σε Χίο και Λήμνο