× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μία υπηρεσία Δόμησης για δύο Δήμους

Να παραμείνει αδιαίρετη, προτείνει το ΤΕΕ στους Δημάρχους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/8/2019

Μία υπηρεσία Δόμησης για δύο Δήμους
' χρόνος ανάγνωσης

Να παραμείνει αδιαίρετη και ενιαία η Υπηρεσία Δόμησης, παρά τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου σε δύο ζητά το Περιφερειακό Τμήμα του Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ, με επιστολή του προέδρου του, Στράτου Μανωλακέλλη στους δύο Δημάρχους, καθώς θα προκύψουν πολλά προβλήματα.

Ειδικότερα η επιστολή αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 42858/06-08-2019 & 42860/06-08-2019 αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που αφορά στον τρόπο διάσπασης του ενιαίου Δήμου Λέσβου και στη δημιουργία,  δύο νέων Δήμων στο νησί της Λέσβου, και ειδικότερα στο κομμάτι που αναφέρεται στις Υπηρεσίες Δόμησης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ως άνω αναφερθείσα απόφαση και τους μεταβατικούς Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.), που καταρτίζονται με αυτή, δημιουργούνται δύο Υ.ΔΟΜ. στο νησί, μία σε κάθε νέο Δήμο. Άποψή μας είναι ότι η επικείμενη διάσπαση της υφιστάμενης Υ.ΔΟΜ. θα δημιουργήσει ποικίλα προβλήματα, τόσο στους πολίτες, όσο και στους μηχανικούς της νήσου, δεδομένων ότι :

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

α) Θα πρέπει να χωριστεί το αρχείο της, τόσο αυτό των οικοδομικών αδειών, όσο κι αυτό των λοιπών εγγράφων, ανάλογα με τη χωρική κατανομή, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, αφού πρόκειται για 60000 οικοδομικές άδειες και άνω των 300.000 εγγράφων.

β) Η μετακίνηση των τεσσάρων υπαλλήλων της υφιστάμενης Υ.ΔΟΜ. στον Δήμο Δυτικής Λέσβου θα επιφέρει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Πολεοδομίας Μυτιλήνης, αφού στην ήδη υποστελεχωμένη Υπηρεσία θα πρέπει να τοποθετηθούν τέσσερις νέοι συνάδελφοι, που, προφανώς, δεν θα γνωρίζουν τη δαιδαλώδη πολεοδομική νομοθεσία, και ακόμα, τους Χάρτες Γης, Π.Δ Παραδοσιακών Οικισμών, ΣΧΟΟΑΠ κλπ. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να αποδυναμωθούν οι Υπηρεσίες των Δ/νσεων Περιβάλλοντος και Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων, τη στιγμή που είναι προφανής η έλλειψη στελεχιακού δυναμικού.

Το ΤΕΕ Β. Α. Αιγαίου, ως ο πρώτος Τεχνικός Σύμβουλος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προτείνει και προτρέπει τις δύο νέες Δημοτικές Αρχές της Λέσβου και τα νέα τους Δημοτικά Συμβούλια, να πάρουν αποφάσεις για κοινή Υ.ΔΟΜ. , τουλάχιστον μέχρι την τροποποίηση των νέων –μεταβατικών Ο.Ε.Υ. αυτών, ώστε να ελαχιστοποιηθούν, ή και να εξαλειφθούν, τα όποια προβλήματα ανακύψουν, τόσο από την έλλειψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, όσο κι από την διάσπαση του αρχείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα παράδειγμα, που συνηγορεί υπέρ των παραπάνω, αποτελεί ο Δήμος Κέρκυρας, όπου υπάρχει σαφώς πιο αυξημένος ρυθμός ανοικοδόμησης, σε σχέση με τη Λέσβο, ωστόσο η Υ.ΔΟΜ. αυτού  παραμένει ενιαία, παρά τη διάσπασή του σε τρεις νέους Δήμους.

Με τη σκέψη ότι θα πρυτανεύσει η λογική, παρακαλούμε, όπως απαντήσετε στην πρότασή μας αυτή, καθώς οι συναντήσεις και η έκθεση της κατάστασης, προφορικά, έχουν ήδη γίνει.

Κλείνοντας την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να ζητήσουμε από τις δύο νέες Δημοτικές Αρχές να χαράξουν το δρόμο της ενότητας και να δράσουν στο πνεύμα αυτής, σ’ αυτή τη δύσκολή, ομολογουμένως, συγκυρία, για το καλό του κοινωνικού συνόλου.»

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο καύσωνας υποχωρεί αλλά η ζέστη μένει

Έως 38 βαθμούς κελσίου θα δείξει το θερμόμετρο στη Λέσβο αυτή την εβδομάδα. Δροσίζει από την Παρασκευή 1η Αυγούστου με μελτέμια στο Αιγαίο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κάηκε απορριμματοφόρο της Δυτικής Λέσβου στη φωτιά του Σκαλοχωρίου

Η φωτιά σύμφωνα με μαρτυρίες ξεκίνησε σε χωράφι με ξερά χόρτα κοντά σε αποθήκη του Δήμου
ΧΩΡΙΑ

Φωτιά στο Σκαλοχώρι

Επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής της Λέσβου και εναέρια μέσα. Το μέτωπο έχει περιοριστεί
ΒΙΒΛΙΟ

Στην παραλία Βατερών, παρέα με δανεικό βιβλίο

Μια πρωτότυπη ενέργεια από την Βιβλιοθήκη της Βρίσας. Τοποθετήθηκαν στην παραλία τρεις βιβλιοφωλιές ώστε οι λουόμενοι να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Φωτογραφική διαδρομή στα στενά της Μυτιλήνης

Η έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης με τίτλο «Η ΦΕΜ μέσα στην πόλη», θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, από την 1η έως τις 31 του μήνα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Μυτιλήνη

Απέναντι από το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΧΩΡΙΑ

Ένας μικρός άγγελος, επέστρεψε στον ουρανό

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια για την απώλεια της μικρής Χριστίνας από τη Γέρα που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον