× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο λιμάνι, πάνω από 30 κιλά χασίς σε 12 μήνες!

«Κουδούνι κινδύνου» από τις διωκτικές αρχές: «μεγάλος αριμός νέων χρηστών. Μεταξύ τους και πολλά παιδιά»

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 26/1/2019

Στο λιμάνι, πάνω από 30 κιλά χασίς σε 12 μήνες!
' χρόνος ανάγνωσης

Μεγάλη αύξηση της χρήσης ουσιών σε όλο το νησί αποδεικνύει η ολοένα και αυξανόμενη ποσότητα που μπλοκάρεται στο λιμάνι της Μυτιλήνης από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Σε όλη τη διάρκεια του 2018, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σχεδόν 28 κιλά χασίς που έφερναν με το πλοίο της γραμμής Έλληνες και ξένοι που ζουν στη Λέσβο ή στην άλλη Ελλάδα. Στην παραπάνω ποσότητα ας προστεθούν και άλλες τρεις συσκευασίες με συνολικά 2,65 κιλά χασίς που μετέφερε την περασμένη Τετάρτη μια Σύρια πρόσφυγας και η οποία εντοπίστηκε από στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.

Όπως ομολόγησε η εν λόγω γυναίκα, η ποσότητα που ας σημειωθεί ότι όπως είπε δεν ήταν η πρώτη που έφερνε στο νησί από την Αθήνα πάντα με το πλοίο της γραμμής, προορίζονταν για τον καταυλισμό της Μόριας.
Στελέχη του Λιμενικού Σώματος πάντως υποστηρίζουν ότι τα ναρκωτικά που έρχονται στη Λέσβο αυξήθηκαν αφού μεγάλωσε η αγορά στην οποία αναφέρονται, με την ύπαρξη μιας καινούργιας μικροκοινωνίας, αυτής των αιτούντων άσυλο. Νέοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία με ιδιαίτερα προβλήματα και αδιέξοδα που αποτελούν αφορμή να στραφούν στη χρήση ουσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέοι, σχεδόν παιδιά…
«Αλλά μόνο το 25% των νέων χρηστών» έλεγε την περασμένη εβδομάδα στο «Ν» πολύπειρο στέλεχος των διωκτικών αρχών «αφορά ξένους που ζουν στο νησί. Η νέα αγορά των ναρκωτικών στη Λέσβο, έχει πελάτες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παιδιά. Νέοι άνθρωποι αλλά και παιδιά ακόμα και 12 – 13 ετών».
Νέοι χρήστες και πολλοί από αυτούς ανήλικοι, είναι και πολλοί από αυτούς που εντοπίζονται από τις διωκτικές αρχές.
Ειδικοί στο θέμα θεωρούν μιλώντας στο «Ν» πως πρόκειται για μι κατηγορία νέων που χτυπιέται από την παρατεινόμενη οικονομική κρίση, καθώς και σε μια διάσπαρτη αίσθηση ανεκτικότητας στην παραβατικότητα.
Μεγάλες θεωρούνται και οι ποσότητες ηρωίνης που έχουν εντοπιστεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης και που το2018 έφτασαν τα 600 γραμμάρια.

Δυσανάλογο το έργο της Αστυνομίας
Εδώ ας σημειωθεί ότι οι ποσότητες των ουσιών και οι αριθμοί των διακινητών που εντοπίζονται και συλλαμβάνονται από την Αστυνομία, είναι δυσανάλογες με τις ποσότητες και τους συλληφθέντες από το Λιμενικό. Κι αυτό γιατί και αεροπορικά μπαίνουν στη Λέσβο ποσότητες ουσιών και φυσικά στο λιμάνι δεν εντοπίζεται το σύνολο των ποσοτήτων που έρχονται και διαχέονται σε όλη τη Λέσβο. Μάλιστα όπως προείπαμε, η συλληφθείσα την περασμένη Τετάρτη χαρακτηριστικά ομολόγησε στις αρχές ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έφερε χασίς στη Λέσβο!

Έρχεται σκύλος ανίχνευσης
Αξίζει να αναφέρουμε ακόμα πως τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος εντοπίζουν τις μεγάλες ποσότητες των ουσιών που προναφέραμε χάρη στη διαίσθηση τους που στηρίζεται στην επαγγελματική τους εμπειρία. Αλλά και στο ιδιαίτερο επαγγελματικό μεράκι που αποδεδειγμένα διαθέτουν. Κι αυτό γιατί τους λείπει ένα βασικό υποστηρικτικό εργαλείο που είναι ο σκύλος ανίχνευσης ουσιών.
Μετά τον αδόκητο θάνατο του χειριστή του Παναγιώτη Κυμούρη το 2017, ο σκύλος ανίχνευσης «αποστρατεύτηκε». Έκτοτε η διαδικασία ελέγχου στηρίχθηκε στην εμπειρία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος. Έως τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας νέος σκύλος ανίχνευσης, θα «υπηρετήσει» στο λιμάνι της Μυτιλήνης συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υπεράσπιση της ζωής και της ασφάλειας ιδιαίτερα των νέων πολιτών του νησιού.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εφυγε από τη ζωή ο φιλόλογος Αναστάσιος Αγγελος Στέφος

Ο «σοφός» Τάκης στήριξε για δεκαετίες τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λέσβου και τη δημόσια εκπαίδευση
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Γιατί πάτερ διαφέρω από τα άλλα παιδιά;»

Συγκινητική μαρτυρία του παπα-Στρατή Γιουσμά από τον αγιασμό σε σχολείο της ενορίας του
ΧΩΡΙΑ

Δήλωση χωρίς απαντήσεις

Συλλογική δήλωση φορέων του Πλωμαρίου ενάντια στις, όπως οι ίδιοι τις χαρακτηρίζουν, «ρατσιστικές» φωνές κατά Ισραηλινών ιδιωτών και εταιρειών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Βρέθηκε απαγχονισμένος στο κοιμητήριο της Αγίας Κυριακής στη Μυτιλήνη

Δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ποδήλατο, συνεργασίες και βιώσιμη κινητικότητα στη Λέσβο

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με εκδηλώσεις και διεθνείς συμμετοχές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ευχές του Πανάγου Κουφέλου για τη νέα σχολική χρονιά

«Ας κάνουμε το ταξίδι της μάθησης μια εμπειρία πλούσια και ουσιαστική»
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Με το βλέμμα στα παιδιά ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εγκαινίασε το ενεργειακά αναβαθμισμένο σχολείο της Αγίας Παρασκευής, τονίζοντας τη δέσμευση της Περιφέρειας για σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές στην εκπαίδευση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τα παιδιά είναι το μέλλον μας»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαϊδης παρευρέθηκε σε αγιασμούς σχολείων της Μυτιλήνης και έστειλε μήνυμα στήριξης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επένδυσε στο μέλλον του παράκτιου περιβάλλοντος

Επίλεξε το μοναδικό στην Ελλάδα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών» του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

«Ναι» για πάντα από τον Βασίλη Τινέλλη και την Τζίνα Σαλβάρα

Ένας όμορφος γάμος στον Άγιο Βασίλειο με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους
ΧΩΡΙΑ

«Μέρα μεσημέρι» τουρκικά αλιευτικά στον Μανταμάδο

Ντοκουμέντο παραβίασης της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας – Άμεση κινητοποίηση ζητά ο ναύαρχος ε.α. Νίκος Σπανός
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«HELP» για τις μητέρες με βιωματική διαλεκτική συζήτηση

Άγχος, μαθησιακές δυσκολίες και αυτοεκτίμηση παιδιών στο τραπέζι του διαλόγου