× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο λιμάνι, πάνω από 30 κιλά χασίς σε 12 μήνες!

«Κουδούνι κινδύνου» από τις διωκτικές αρχές: «μεγάλος αριμός νέων χρηστών. Μεταξύ τους και πολλά παιδιά»

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 26/1/2019

Στο λιμάνι, πάνω από 30 κιλά χασίς σε 12 μήνες!

Μεγάλη αύξηση της χρήσης ουσιών σε όλο το νησί αποδεικνύει η ολοένα και αυξανόμενη ποσότητα που μπλοκάρεται στο λιμάνι της Μυτιλήνης από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Σε όλη τη διάρκεια του 2018, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σχεδόν 28 κιλά χασίς που έφερναν με το πλοίο της γραμμής Έλληνες και ξένοι που ζουν στη Λέσβο ή στην άλλη Ελλάδα. Στην παραπάνω ποσότητα ας προστεθούν και άλλες τρεις συσκευασίες με συνολικά 2,65 κιλά χασίς που μετέφερε την περασμένη Τετάρτη μια Σύρια πρόσφυγας και η οποία εντοπίστηκε από στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ομολόγησε η εν λόγω γυναίκα, η ποσότητα που ας σημειωθεί ότι όπως είπε δεν ήταν η πρώτη που έφερνε στο νησί από την Αθήνα πάντα με το πλοίο της γραμμής, προορίζονταν για τον καταυλισμό της Μόριας.
Στελέχη του Λιμενικού Σώματος πάντως υποστηρίζουν ότι τα ναρκωτικά που έρχονται στη Λέσβο αυξήθηκαν αφού μεγάλωσε η αγορά στην οποία αναφέρονται, με την ύπαρξη μιας καινούργιας μικροκοινωνίας, αυτής των αιτούντων άσυλο. Νέοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία με ιδιαίτερα προβλήματα και αδιέξοδα που αποτελούν αφορμή να στραφούν στη χρήση ουσιών.

Νέοι, σχεδόν παιδιά…
«Αλλά μόνο το 25% των νέων χρηστών» έλεγε την περασμένη εβδομάδα στο «Ν» πολύπειρο στέλεχος των διωκτικών αρχών «αφορά ξένους που ζουν στο νησί. Η νέα αγορά των ναρκωτικών στη Λέσβο, έχει πελάτες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παιδιά. Νέοι άνθρωποι αλλά και παιδιά ακόμα και 12 – 13 ετών».
Νέοι χρήστες και πολλοί από αυτούς ανήλικοι, είναι και πολλοί από αυτούς που εντοπίζονται από τις διωκτικές αρχές.
Ειδικοί στο θέμα θεωρούν μιλώντας στο «Ν» πως πρόκειται για μι κατηγορία νέων που χτυπιέται από την παρατεινόμενη οικονομική κρίση, καθώς και σε μια διάσπαρτη αίσθηση ανεκτικότητας στην παραβατικότητα.
Μεγάλες θεωρούνται και οι ποσότητες ηρωίνης που έχουν εντοπιστεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης και που το2018 έφτασαν τα 600 γραμμάρια.

Δυσανάλογο το έργο της Αστυνομίας
Εδώ ας σημειωθεί ότι οι ποσότητες των ουσιών και οι αριθμοί των διακινητών που εντοπίζονται και συλλαμβάνονται από την Αστυνομία, είναι δυσανάλογες με τις ποσότητες και τους συλληφθέντες από το Λιμενικό. Κι αυτό γιατί και αεροπορικά μπαίνουν στη Λέσβο ποσότητες ουσιών και φυσικά στο λιμάνι δεν εντοπίζεται το σύνολο των ποσοτήτων που έρχονται και διαχέονται σε όλη τη Λέσβο. Μάλιστα όπως προείπαμε, η συλληφθείσα την περασμένη Τετάρτη χαρακτηριστικά ομολόγησε στις αρχές ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έφερε χασίς στη Λέσβο!

Έρχεται σκύλος ανίχνευσης
Αξίζει να αναφέρουμε ακόμα πως τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος εντοπίζουν τις μεγάλες ποσότητες των ουσιών που προναφέραμε χάρη στη διαίσθηση τους που στηρίζεται στην επαγγελματική τους εμπειρία. Αλλά και στο ιδιαίτερο επαγγελματικό μεράκι που αποδεδειγμένα διαθέτουν. Κι αυτό γιατί τους λείπει ένα βασικό υποστηρικτικό εργαλείο που είναι ο σκύλος ανίχνευσης ουσιών.
Μετά τον αδόκητο θάνατο του χειριστή του Παναγιώτη Κυμούρη το 2017, ο σκύλος ανίχνευσης «αποστρατεύτηκε». Έκτοτε η διαδικασία ελέγχου στηρίχθηκε στην εμπειρία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος. Έως τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας νέος σκύλος ανίχνευσης, θα «υπηρετήσει» στο λιμάνι της Μυτιλήνης συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υπεράσπιση της ζωής και της ασφάλειας ιδιαίτερα των νέων πολιτών του νησιού.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη Βέρρου για το Πνευματικό Κέντρο της Καλλονής

«Στερεί από τις γενιές του σήμερα και του αύριο ένα κομμάτι ιστορίας που έγινε στάχτη»
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει ο Ταξιάρχης, γιορτάζει η Λέσβος

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετουργιών προς τιμή του Αρχαγγέλου που ξεκινούν το Σάββατο 18 Μαΐου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Δια πυρός 2024» για καλύτερη αντιπυρική οργάνωση στη Λέσβο

Το σενάριο της άσκησης στην οποία συμμετείχαν η Πυροσβεστική, οι Δήμοι, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Δασική Υπηρεσία, περιλάμβανε φωτιά μεγάλης κλίμακας στους Λάμπου Μύλους
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν
ΧΩΡΙΑ

Κάηκε το ιστορικό κτήριο της Λέσχης Αρίσβης

«Μόνο τα ντουβάρια μείνανε» λένε στο «Ν» κάτοικοι στην Καλλονή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Υποψήφιος ξανά στο Σύλλογο του νοσοκομείου ο Στρατής Κλεάνθης

Στη συνέντευξή του αναφέρεται στα διαχρονικά αιτήματα των εργαζομένων, στις προτάσεις της παράταξής του, αλλά και στα επεισόδια που έγιναν στα εγκαίνια του ΕΚΑΒ με τον Άδωνι
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ