× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

50.000 ευρώ το διαπιστωμένο έλλειμμα στο Ταμείο του Δήμου

Μόνο για τα έτη 2017 και 2018 ενώ θα ζητηθεί έλεγχος και για τα προηγούμενα χρόνια

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 13/8/2019

50.000 ευρώ το διαπιστωμένο έλλειμμα στο Ταμείο του Δήμου

30.000 ευρώ για το έτος 2018 και 20.000 ευρώ για το έτος 2017 είναι το έλλειμμα που έχουν διαπιστώσει οι ορκωτοί ελεγκτές στο Ταμείο του Δήμου Λέσβου. Αυτό αποκάλυψε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Τσουπής κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου με θέμα τον ορισμός εκπροσώπου και παροχή εξουσιοδότησης για τη διαχείριση των τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου Λέσβου.

Στην αρχή της συνεδρίασης και αφού εγκρίθηκε η πρόταση για το κατεπείγον του θέματος η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκη Τσιριγώτη ζήτησε από τον Αντιδήμαρχο να ενημερώσει το σώμα σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου. Ο κ.Τσουπής ήταν προσεκτικός και φειδωλός στις αναφορές του ωστόσο εξήγησε ότι αρχικά το έλλειμμα διαπιστώθηκε από τον διπλογράφο του Δήμου. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ασυμφωνία των λογαριασμών των ισοζυγίων της λογιστικής αρχικά στο έτος 2017.

Ο κ.Τσουπής εξήγησε ότι το 2017 είναι ένα έτος το οποίο ελέγχεται προκειμένου να συνταχτούν οι οικονομικές καταστάσεις και να έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση. Ο υπάλληλος το ανέφερε στον Αντιδήμαρχο και εκείνος τον ρώτησε αν το έχει διερευνήσει πλήρως. Ο υπάλληλος απάντησε ότι επί μια βδομάδα έχει κάνει όλες τις απαραίτητες διασταυρώσεις που γνωρίζει. Από εκεί και μετά ενημερώθηκε ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός. «Αμέσως δώσαμε την δέουσα και πρέπουσα σημασία και ο Δήμαρχος έδωσε εντολή να απομακρυνθούν όλοι οι υπάλληλοι της ταμειακής υπηρεσίας του Τμήματος Εξόδων, διέταξε την αντικατάσταση τους και τη διενέργεια ΕΔΕ. Επίσης ελήφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αλλάχτηκαν ακόμα και οι κλειδαριές των γραφείων. Οι υπάλληλοι που ορίστηκαν πέντε τον αριθμό όλοι ασθένησαν. Μέχρι και την Παρασκευή δεν είχε παρουσιαστεί κανένας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τσουπής.

Σε ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου Στρατή Κυρατζή αν υπάρχει έλλειμμα και για το 2018 ή και για προηγούμενα χρόνια ο κ.Τσουπής απάντησε ότι οι ορκωτοί ελεγκτές που ελέγχουν το 2018 άφησαν έκθεση και προσωπικά τον ενημέρωσαν ότι εντοπίστηκε και στο 2018 ανάλογο έλλειμμα ύψους 30.000 ευρώ. Ενώ για το 2017 το ποσό του ελλείμματος είναι 20.000 ευρώ.

Για τα προηγούμενα έτη ο κ.Τσουπής απάντησε ότι έχουν γίνει έλεγχοι από ορκωτούς το 2016 και μάλιστα διενεργήθηκε έλεγχος και από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου «όμως καλό θα ήταν να ζητηθεί να διενεργηθεί έλεγχος στο Ταμείο από το 2011. Διότι αυτό που εντοπίστηκε και έχει γίνει μπορεί να είναι σε βάθος χρόνου και να μην έχει εντοπιστεί. Διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες τα γεγονότα και θα το κρίνουν εκείνοι αν και εφόσον πρέπει να το κάνουν θα το διατάξουν εκείνοι».

Προσπαθώντας να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η «παρέμβαση» στο Ταμείο του Δήμου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αντιδημάρχου Νίκου Καρασάββα ο κ.Τσουπής διευκρίνισε ότι αυτή γινόταν αφού έκλειναν οι διαχειριστικές χρήσεις και εγκρινόταν ο ταμειακός απολογισμός από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το ίδιο συνέβη για το 2018 και το 2017. «Αυτό δημιουργεί υποψίες ότι θα μπορεί να έχει γίνει ακόμα και μετά το οριστικό κλείσιμο υπό προϋποθέσεις πάντα και για τα προηγούμενα χρόνια. Και γι αυτό προτείνω να αποσταλεί αρμοδίως ειδικά στην ΑΔΑ που είναι ο εποπτεύων φορέας και εκείνοι ας κρίνουν το βάθος χρόνου. Και αναφέρομαι πάντα στον ταμειακό έλεγχο που θα πρέπει να γίνει από 2011 και μετά. Διότι αυτές οι ¨παρεμβάσεις¨ έγιναν σε οριστικοποιημένες χρήσεις, μεταγενέστερα» .Ο κ.Τσουπής διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες καθώς τα εξηγήσουν οι ορκωτοί ελεγκτές όταν θα φέρουν την έκθεση ελέγχου τους για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για λογιστικό λάθος προσθέτοντας παράλληλα ότι έχει ζητηθεί από την εταιρία UNISYSTEMS που προέρχεται το λογισμικό του Δήμου να ελέγξει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την παραμετροποίηση του προγράμματος. «Έχουμε καλέσει την εταιρία να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα παραμετροποίησης προκειμένου να αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο».

Σε σχέση με το λουκέτο που υπάρχει στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου ο κ.Τσουπής σημείωσε ότι μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πληρωθούν όχι μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και οι δικαιούχοι των ποσών που έχουν ήδη ενταλματοποιηθεί και βρίσκονται στο ταμείο προς εξόφληση.«Το πρόβλημα παρουσιάστηκε στην πιο ακατάλληλη χρονικά στιγμή, ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας της Δημοτικής Αρχής αλλά και την διαίρεση του Δήμου».

Ο κ.Τσουπής θεωρεί ότι δεν έχει βάση η άρνηση των υπαλλήλων να αναλάβουν το ταμείο καθώς η ανάληψη της ευθύνης του ξεκινά από την ημερομηνία παραλαβής του και δεν ευθύνονται για γεγονότα που έγιναν προγενέστερα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ