× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Κουράστηκα πολύ» λέει για το ΚΥΤ Μόριας ο Γ. Μπαλπακάκης

Εφ’ όλης της ύλης για τα όσα συμβαίνουν στο ΚΥΤ Μόριας μίλησε αποκλειστικά στο «Ν» ο διοικητής που μιλά για την αναγκαιότητα άμεσης αποσυμφόρησης

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 8/8/2019

«Κουράστηκα πολύ» λέει για το ΚΥΤ Μόριας ο Γ. Μπαλπακάκης

Από όλο τον κόσμο, μεγάλα τηλεοπτικά και ειδησεογραφικά δίκτυα μπαίνουν στον ΚΥΤ Μόριας και «ξεναγούνται» από τον διοικητή, Γιάννη Μπαλπακάκη και τη διεύθυνση, συνομιλώντας μαζί του. Σπάνια όμως, έως ποτέ τον βλέπουμε σε συνεντεύξεις τοπικά. Με αφορμή τις αυξημένες ροές του τελευταίου διαστήματος αιτούντων άσυλο στη Λέσβο, ο κ. Μπαλπακάκης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Ν» για όλα όσα συμβαίνουν στο ΚΥΤ.

Δείτε εδώ ΟΛΗ τη συνέντευξη του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΛΠΑΚΑΚΗ στο «Ν»

«Ο απρόβλεπτος παράγοντας των αφίξεων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε», λέει ο κ. Μπαλπακάκης, ο οποίος θεωρώντας ότι χρειάζεται ο επικεφαλής να είναι 24 ώρες το 24ωρο «απίκο», δηλώνει κουρασμένος, καθώς και ότι σκέφτεται να παραιτηθεί… Θυμίζουμε ότι ανέλαβε στις αρχές του 2017, διευκολύνοντας έκτοτε την είσοδο των ΜΜΕ στο ΚΥΤ και βελτιώνοντας τις συνθήκες διαμονής των αιτούντων άσυλο.

Υπερπληθυσμός… ξανά

Την Τρίτη έφτασαν στη Λέσβο 115 αιτούντες άσυλο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό διαμένοντων στο ΚΥΤ σε 7.370, ενώ 9.200 συνολικά βρίσκονται σε όλο το νησί (Καρά- Τεπές, ΠΙΚΠΑ, διαμερίσματα). Εξήντα εθνικότητες απαρτίζουν τον υπερπληθυσμό του Κέντρου Υποδοχής και ταυτοποίησης με το 80% να είναι από το Αφγανιστάν, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι ροές από το Κονγκό. Υπενθυμίζεται ότι η δυναμικότητα του ΚΥΤ είναι στα 3.000 άτομα, άρα 4,5 χιλιάδες «περισσεύουν», με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται πολύ η κατάσταση: αυξάνονται οι ουρές για το φαγητό και καθυστερεί να διατεθεί, ενώ μεγάλο είναι το πρόβλημα για τις τουαλέτες και τις ντουζιέρες. «Δεν έχουμε χώρους πια για να τοποθετούμε παντού χημικές τουαλέτες» εξηγεί.

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν φτάσει τους 505, ενώ οι θέσεις που προβλέπονται για τη συγκεκριμένη κατηγορία είναι 160.

«Δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται μεταφορές», εξηγεί σε σχέση με την επιθυμητή –πάντα- αποσυμφόρηση. Ο διοικητής του ΚΥΤ διευκρινίζει ότι αν υπήρχαν έτοιμες δομές, θα μπορούσαν να φύγουν αυτή τη στιγμή, έχοντας άρση γεωγραφικού περιορισμού 3.000 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι την περσινή σεζόν από τον Νοέμβριο έως και φέτος τον Απρίλιο γίνονταν πολύ συχνά μεταφορές προς την ενδοχώρα, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης.

Εν τούτοις, επισημαίνει ότι «αν δεν γίνει έγκαιρα μία απόπειρα αποσυμφόρησης, θα έχουμε φασαρίες σε λίγο».

Δείτε εδώ ΟΛΗ τη συνέντευξη του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΛΠΑΚΑΚΗ στο «Ν»

Τέλος Αυγούστου ο βιολογικός

Έχει υλοποιηθεί το 80% του έργου του βιολογικού και θεωρεί ότι έως τέλος Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί. «Το υγειονομικό πρόβλημα παραμένει σοβαρό»

«Πανεύκολη μια φωτογραφία με συρματοπλέγματα»

Για τις φωτογραφίες που βγαίνουν με συρματοπλέγματα και θεωρούν αρκετοί ότι το ΚΥΤ Μόριας είναι φυλακή, ο κ. Μπαλπακάκης σχολίασε ότι είναι πολύ εύκολο να τραβηχτεί μια τέτοια φωτογραφία: «Αυτό το Κέντρο είναι γεμάτο συρματοπλέγματα, φράχτες με αγκαθωτό σύρμα στην κορυφή, διότι ξεκίνησε ως κλειστό Κέντρο. Φυσικά δεν έμεινε κλειστό γιατί με τόσο κόσμο θα καιγόταν την ίδια στιγμή. Αυτά τα συρματοπλέγματα πληρώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση με πολλά λεφτά, δεν μπορούμε, αλλά δεν πρέπει και να τα βγάλουμε γιατί οι ίδιοι νιώθουν ασφαλείς».

Τρεις πτέρυγες υπάρχουν για τα ασυνόδευτα ανήλικα και για τις γυναίκες που έχουν ταξιδέψει μόνες (single women) και δημιουργήθηκε πρόσφατα άλλη μία πτέρυγα για τις γυναίκες που έχουν ταξιδέψει μόνες με τα παιδιά τους. Αυτές οι περιπτώσεις προσφύγων μένουν σε έναν περίκλειστο χώρο, όπου για να μπουν, έχουν ειδική κάρτα «και σας πληροφορώ ότι με τα συρματοπλέγματα νιώθουν ασφάλεια». «Κανείς δεν είναι φυλακισμένος» επανέλαβε, πλην αυτών που είναι να επιστρέψουν στην Τουρκία ή πίσω στις χώρες τους και βρίσκονται σε κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο που αποτελεί αρμοδιότητα της Αστυνομίας».  

Αναμένονται μεταφορές στην ενδοχώρα τον Αύγουστο, επεσήμανε ο Γ. Μπαλπακάκης στο «Ν»

Την Παρασκευή 9 Αυγούστου αναμένεται σύμφωνα με τον διοικητή του ΚΥΤ Μόριας, Γιάννη Μπαλπακάκη να επισκεφτεί το ΚΥΤ ο αναπλ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μάλιστα ο κ. Μπαλπακάκης θεωρεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μέσα στον Αύγουστο θα προχωρήσει σε μεταφορές προσφύγων (περί των 700) από τη Λέσβο στην ενδοχώρα, στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης.

Δείτε εδώ ΟΛΗ τη συνέντευξη του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΛΠΑΚΑΚΗ στο «Ν»

 

«Ξέρω ότι κάνω πολύ καλά τη δουλειά μου και έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Κάνω ό,τι προβλέπει ο νόμος, με ελαστικότητα, αλλά και αυστηρότητα όπου πρέπει» επισημαίνει. Ενώ βλέπει ότι η κατάσταση στο χωριό της Μόριας είναι καλύτερη λόγω της μεγαλύτερης αστυνόμευσης, εκθειάζοντας το έργο της Αστυνομίας, καθώς έχει μειωθεί η παραβατικότητα.

Όλοι οι εργαζόμενοι είναι 1400, εκ των οποίων οι 350 ανήκουν στο υπουργείο και οι υπόλοιποι σε συνεργαζόμενους φορείς και ΜΚΟ.

Οι ΜΚΟ

Απόλυτα ελεγχόμενες δήλωσε ότι είναι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από το υπουργείο, που υποβάλλουν σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Δευτέρα τις δράσεις που θα πραγματοποιήσουν και κάθε Παρασκευή σχετικό απολογισμό αυτών.

Πολύ σημαντικό θεωρεί το ότι εδώ και μήνες έχουν μπει σημεία πληροφόρησης μέσα στο ΚΥΤ, όπου οι αιτούντες άσυλο απευθύνουν ερωτήματα.

Οι δραστηριότητες στο Κέντρο είναι πολλές: άτυπα σχολεία, yoga, μουσική, έως και σχολή… μαγείρων.

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ