× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κίνδυνος απώλειας επιδοτήσεων για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου

Χρειάζεται νέα τεχνική λύση για να αποφευχθεί ο σκόπελος των διαχειριστικών σχεδίων τους βοσκοτόπους

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 24/5/2022

Κίνδυνος απώλειας επιδοτήσεων για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου

Ορατός είναι ο κίνδυνος απώλειας αγροτικών επιδοτήσεων για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου από την εφαρμογή των διαχειριστικών σχεδίων για τα βοσκοτόπια της Λέσβου, όπως παραδέχθηκε ο πρόεδρος του παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, απαντώντας σε ερώτηση του «Ν», κατά την διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης της Λέσβου.

Ο κίνδυνος αυτός θα αποφευχθεί αν λόγω της επισιτιστικής κρίσης ανασταλεί η εφαρμογή διατάξεων της νέας ΚΑΠ και οδηγηθεί η χώρα στην εφαρμογή μιας νέας τεχνικής λύσης που θα διασφαλίσει την λήψη των επιδοτήσεων από τους κτηνοτρόφους, υπογράμμισε ο κ. Κατσαβέλλης.
 

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κατσαβέλλης θεωρεί αναγκαία την εφαρμογή προγραμμάτων ανασύστασης των βοσκοτόπων της δυτικής Λέσβου.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κατσαβέλλη έχει ως εξής: «Όπως ξέρετε τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια τεχνική λύση. Μια λύση που δόθηκε για να διασφαλίσει πως οι παραγωγοί μας θα συνεχίσουν να παίρνουν τις επιδοτήσεις τους. Αυτές που είχαν προσδιοριστεί από το 2015. Δεν ξέρω τι θα γίνει με τις νέες συνθήκες, δηλαδή με το καινούργιο πλαίσιο που δημιουργείται παγκοσμίως, αν θα ισχύσει η απώλεια επιδοτήσεων. Ή αν θα μπούμε σε μια λογική μιας νέας τεχνικής λύσης καθαρά και μόνο για να διασφαλίσουμε τις επιδοτήσεις.

 
Το δεύτερο ζήτημα που τίθεται από την ερώτηση σας και αφορά την βοσκοϊκανότητα των βοσκήσιμων εκτάσεων της Λέσβου πρέπει να πούμε πως στο νησί έχει συσσωρευθεί ένα τεράστιο ζωικό κεφάλαιο.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γεωπόνος για να διαπιστώσει πως το νησί δεν διαθέτει την ικανότητα βόσκησης όλων αυτών των κοπαδιών. Κατά την άποψη μας για να αντιμετωπισθεί το ζήτημα αυτό θα απαιτηθεί μια έρευνα. Η ημερίδα που διοργανώνουμε ως παράρτημα Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ είναι μια αφορμή να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα αυτό. Μιας και υψηλού επιπέδου ζωοτέχνες θα έρθουν να μας αναλύσουν αν οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των νησιών μας είναι βιώσιμες και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι βιώσιμες. Επίσης θα αναλύσουν τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να λύσουμε το ζήτημα της βιωσιμότητας.

 Σε κάθε περίπτωση θεωρώ πως ειδικά στην δυτική Λέσβο, όπου έχει προχωρήσει η διάβρωση του εδάφους, ουσιαστικά έχει χαθεί το έδαφος, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Εκεί ίσως θα έπρεπε να προτείνουμε παρεμβάσεις εμπλουτισμού των βοσκοτόπων, δηλαδή να δημιουργήσουμε εκ νέου βοσκητικά πεδία. Να βοηθηθεί η όλη διαδικασία της γης, ώστε να βλαστήσουν και να ανακάμψουν ξανά τα βοσκοτόπια της περιοχής. Τέτοιες δράσεις και προγράμματα μας χρειάζονται και πιστεύω πως δεν θα είναι αρνητικό το υπουργείο αν εμείς παρουσιάσουμε μια σοβαρή πρόταση σε αυτή την κατεύθυνση».

 

Τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων

 

Ο όρος διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων, έγινε γνωστός για πρώτη φορά το 2015. Όταν η τότε κυβέρνηση για να διασφαλίσει την πληρωμή των επιδοτήσεων υποσχέθηκε πως αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως θα προχωρήσει στην εκπόνηση μελετών που θα δείχνουν πότε και σε πιο βαθμό μπορούν να βόσκονται οι εκτάσεις που δηλώνονται ως βοσκοτόπια στην χώρα μας. Μέχρι να εκπονηθούν αυτές οι μελέτες εφαρμόστηκε αυτό που ονομάστηκε τεχνική λύση.

 

Τα χρόνια πέρασαν οι μελέτες δεν εκπονήθηκαν και η σημερινή κυβέρνηση θυμήθηκε ξανά τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων το 2020. Το 2021 οι Περιφέρειες καλούνται να προχωρήσουν στην εκπόνηση τους δια μέσου προγραμματικών συμβάσεων που υπέγραψαν με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων.

 

Η αποτύπωση στα διαχειριστικά σχέδια της μειωμένη ικανότητας βόσκησης για την πλειοψηφία των βοσκοτόπων της Λέσβου, όπως και των περισσότερων νησιών του βορείου Αιγαίου, θα οδηγήσει σε απώλεια επιδοτήσεων. Οι βοσκότοποι του νησιού δεν επαρκούν για να καλύψουν τις εκτάσεις που απαιτούνται για την λήψη των επιδοτήσεων από τους κτηνοτρόφους της Λέσβου. Η μόνη επιλογή για να μην χάσουν επιδοτήσεις οι κτηνοτρόφοι είναι η εφαρμογή μιας νέας τεχνικής λύσης, δηλαδή η αποδοχή από τις εθνικές και κοινοτικές αρχές πως τα κοπάδια της Λέσβου βόσκουν σε βοσκότοπους άλλων νησιών και ηπειρωτικών περιοχών της χώρας.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Κινητοποίηση ενάντια στις επαναπροωθήσεις

Σάββατο 2 Ιουλίου στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Μικροί πρωταγωνιστές στη μεγάλη οθόνη»

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τον Κουρός και το χαμόγελο όλων των παιδιών…

Ανακοίνωση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα χρυσά παιδιά του Πολιχνίτου και της Γέρας

Με αυξημένη ύλη και πανδημία οι μαθητές των χωριών μας διέπρεψαν με εξαιρετικές βαθμολογίες και άριστες επιδόσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Χρέος μας να ζήσει η νέα γενιά σε μια κοινωνία αλληλεγγύης»

Δήλωση του Γιάννη Μπουρνού με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων Εξετάσεων και την επιτυχία του Ιρανού πρόσφυγα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα καμάρια του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Μιλήσαμε με τους Γρηγόρη Δημητρίου, Νίκο Ζαροδημητράκη, Δημήτρη Μαυρέλλη, Γιάννη Στόικο, Απόστολο Ταρσάνη,Κωνσταντίνο Τσίκνα και Απόστολο Κλειώτη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

7 βραβεία για τα ελαιόλαδα της Ol‑eve από το Σίγρι

Διακρίθηκαν σε σειρά διαγωνισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Να αποτραπεί η οικονομική καταστροφή των ελαιοπαραγωγών

Επιστολές προς πάσα κατεύθυνση από το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου για τις αποζημιώσεις για την ακαρπία της ελαιοκομικής περιόδου 2020-2021 και τις καταστροφές από την ανεμοθύελλα Νοεμβρίου 2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να ξεμπλοκαριστεί η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ»

Ο Τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Μπουρνούς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Θετικός στον κορονοϊό ο Ταξιάρχης Βέρρος

Κατ οίκον άσκηση των καθηκόντων του για τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένας Αλιγάτoρας στο Σίγρι

Σάββατο 2 & Κυριακή 3 Ιουλίου 2022