× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ειδικό πρόγραμμα για τους διασπασμένους Δήμους

Το αίτημα του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρ. Κύτελη προς τον υπουργό Εσωτερικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/8/2019

Ειδικό πρόγραμμα για τους διασπασμένους Δήμους
' χρόνος ανάγνωσης

Την κατάρτιση ειδικού προγράμματος για τους δήμους που «διασπάστηκαν» ζητά από την πλευρά του ο νέος Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης προς τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκο.

Αναλυτικά σημειώνει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κύριε Υπουργέ

 Σας είναι γνωστή η διάσπαση των δήμων που επέφερε το νομοθέτημα που ονομάσθηκε «Κλεισθένης» και που βεβαίως αφορά και το νησί μας αφού, η τραγική επιλογή να είναι το νησί μας ένας δήμος, επέφερε σημαντικό πλήγμα στην ανάπτυξη του τόπου μας αφού ένα νησί με το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του νησιού μας δεν επέτρεπαν να διοικηθεί σωστά και αποτελεσματικά ένα τόσο μεγάλο νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σας θυμίσουμε ότι ήταν ο μεγαλύτερος – σε έκταση – δήμος της χώρας.

Φυσική συνέπεια του τραγικού ολισθήματος ήταν η υστέρηση του δήμου στην ανάπτυξη και το πισωγύρισμα σε ότι αφορά την καθημερινότητα των πολιτών (τεράστια προβλήματα - στο ήδη αδιάβατο - δίκτυο αγροτικής οδοποιίας, πλημμελούς καθαριότητας των οικισμών, των χωριών κλπ. ) Και γενικότερα η υστέρηση σε προσφορά υπηρεσιών προς τους πολίτες ήταν ανεπαρκής και προβληματικότατη αφού η οργάνωση και η στελέχωση του ενός δήμου – τέρας – απομυζούσε και εξαφάνιζε πόρους, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

Σήμερα με την διάσπαση των δήμων καλούμαστε να ζήσουμε και πάλι το μαρτύριο του Σίσυφου. Οι δύο νέοι δήμοι που δημιουργούνται, όπως ασφαλώς συμβαίνει και στα άλλα νησιά στα οποία διασπώνται οι δήμοι, καλούμαστε να ξεκινήσουμε τη θητεία μας με σημαντικό μειονέκτημα, δεδομένου ότι θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια να δημιουργήσουμε 2 νέες – στην ουσία - δημοτικές υπηρεσίες για τους νέους δήμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Δηλαδή μια νέα αρχή από το μηδέν.

Με τις κατανομές (προσωπικού, οικονομικών , εξοπλισμού κλπ) , διαδικασίες που και χρονοβόρες είναι και θα αποσπούν χρόνο, ενασχόληση, πόρους κλπ προκειμένου να στηθούν δύο νέες σειρές (θα έλεγε κανείς) υπηρεσιών που θα απαιτηθούν για την ίδρυση, εκκίνηση και λειτουργία των νέων δήμων.

 Και βέβαια το ανθρώπινο δυναμικό θα χρειαστεί επιπλέον ενίσχυση αφού για στη θέση της μιας υπηρεσίας (λ.χ. Γραμματείας), θα δημιουργηθούν δύο με αντίστοιχους διευθυντές, προϊσταμένους κλπ. Το ίδιο ισχύει και για την προμήθεια εξοπλισμού, πινακίδες, χάρτες, σειρά εκδόσεων κλπ, μετατροπή η ίδρυση νέων δομών για την στέγαση των υπηρεσιών των νέων δήμων αφού δεν υπάρχει διοικητήριο στο νησί. Και βέβαια ο εξοπλισμός των δομών των δήμων, με γραφεία, ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, μηχανήματα, συμπλήρωση του ελλιπέστατου στόλου μηχανημάτων και οχημάτων, καθώς επίσης και ηλεκτρονικά προγράμματα για την εναρμόνιση των – δύο – πλέον δήμων στο νησί με τους υπόλοιπους δήμους της χώρας. Η ζητούμενη προσφορά υπηρεσιών προς τους πολίτες που δεν είναι δυνατόν να είναι εφάμιλλη των υπηρεσιών που προσφέρουν οι άλλοι δήμοι της χώρας λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που σας αναφέρουμε, και βέβαια για τους τέσσερις δήμους των νησιών Σάμου Λέσβου με την επιβάρυνση και λόγω του μεταναστευτικού να δυσκολεύουν ακόμα παραπάνω τις προσπάθειές μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κύριε Υπουργέ

Η κατάρτιση ενός ειδικού προγράμματος που θα προβλέπει αυξημένους πόρους, για την τρέχουσα τετραετία ή για τις δύο πρώτες θητείες των δημοτικών αρχών, το οποίο θα αφορά αποκλειστικά τους δήμους που διασπώνται, δεν θα είναι μια χαριστική πράξη.

Αντίθετα θα είναι μια πράξη δικαιοσύνης αφού οι επιπλέον ανάγκες, (σε σχέση με τους υπόλοιπους δήμους), που αντιμετωπίζουμε είναι, πραγματικές, πρόδηλες και αναμφισβήτητες.

Η τυχών ικανοποίηση του αιτήματος θα μας δώσει τη δυνατότητα να καλύψουμε μέρος της απόστασης από τους άλλους δήμους, που δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα δικά μας αυξημένα προβλήματα, και όπως πιστεύουμε θα αντιμετωπισθεί με κατανόηση από τους άλλους δήμους αλλά και την κοινή γνώμη της χώρας. Αντίθετα, θα είναι άλλη μια θετική ενέργεια - έκπληξη - της νέας κυβέρνησης στα αιτήματα των καιρών, καθώς θα εντάσσεται και αυτή στη σειρά, με την άμεση ικανοποίηση, αυτονόητων και λογικών αιτημάτων που αιφνιδιάζουν ευχάριστα τους πολίτες .

Με τιμή και εκτίμηση

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μυτιλήνης

Ευστράτιος Κύτελης»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής