× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απολύσεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Δυο εργαζομένων από εργολαβική εταιρία

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 24/7/2019

Απολύσεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί από την απόλυση δυο εργαζομένων που εργαζόταν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σε εργολαβική εταιρία με αντικείμενο τη φύλαξη (security).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα ο ένας απασχολούνταν για 4 χρόνια στην ίδια ειδικότητα σε όλες τις κατά καιρούς εταιρίες που πέρασαν από το Νοσοκομείο καθώς θεωρούνταν άριστος στο αντικείμενο της εργασίας του. O συγκεκριμένος έχει άμεσες βιοποριστικές ανάγκες καθώς είναι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, με άνεργη σύζυγο και μένει σε σπίτι με ενοίκιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εταιρία καθυστερούσε την καταβολή των αποδοχών δυο προηγούμενων μηνών γεγονός που ανάγκασε τον έναν εργαζόμενο να απευθυνθεί στην Διοικήτρια του Νοσοκομείου Άννα Ζερβού. Η διοικήτρια επικοινώνησε  με την εταιρία και τους κατέστησε σαφές ότι πρέπει να γίνεται κανονικά η πληρωμή του προσωπικού.

Η επαφή αυτή του εργαζόμενου με την διοίκηση είχε ως συνέπεια τις αμέσως επόμενες ημέρες η εταιρία να απαλλαγεί από τον «ενοχλητικό» εργαζόμενο που διεκδίκησε το αυτονόητο. Απολύθηκε την περασμένη εβδομάδα και ενώ του οφείλονταν οι δεδουλευμένες αποδοχές του Ιουνίου καθώς το επίδομα αδείας. Ο απολυμένος προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας καθώς η εταιρία δεν του έκανε γνωστό πότε θα πληρωθεί λέγοντας του ότι «θα πληρωθείς όταν πληρωθούν και οι υπόλοιποι». Τελικά κατόπιν παρέμβασης της Επιθεώρησης η εταιρία δεσμεύτηκε να του εξοφλήσει τις πάσης φύσης οφειλές τέλος Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην δεύτερη περίπτωση, πρόκειται για εργαζόμενη, η οποία συντηρεί μονογονεϊκή οικογένεια με δύο παιδιά το ένα εκ των οποίων είναι φοιτητής και το άλλο μαθητής, χωρίς άλλα έσοδα. Και εκείνη δυσφορούσε κατά καιρούς με την καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας χωρίς όμως να απευθυνθεί στη διοίκηση του Νοσοκομείου. Ως αιτία της απόλυσης της προβλήθηκε από την εταιρία η μη προσέλευση της σε συνάντηση προσωπικού στον χώρο του Νοσοκομείου. Σημειωτέον ότι η συνάντηση έγινε εκτός ωραρίου και η ίδια είχε απολογηθεί με γραπτή αναφορά.

Η εταιρία
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον εκπρόσωπο της εταιρίας μας δήλωσε ότι και οι δυο εργαζόμενοι δεν τηρούσαν τα όσα προβλέπονται από τον Κανονισμό της εταιρίας και υπέπεσαν σε παραπτώματα. Επίσης ότι η εταιρία αξιολογεί το προσωπικό με σκοπό την καλύτερη ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Παράλληλα ο εκπρόσωπος της εταιρίας ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται για απόλυση αλλά για λήξη της σύμβασης ορισμένου χρόνου που είχαν υπογράψει οι εργαζόμενοι. Στην επισήμανση μας, ότι οι συμβάσεις των δυο έληγαν τέλος του μήνα ενώ έχουν ήδη καταγγελθεί, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι υπάρχει μια δοκιμαστική περίοδος όπου κρίνεται αν θα ανανεωθεί η όχι η σύμβαση του κάθε εργαζόμενου μέσα από διαδικασίες αξιολόγησης.

Ο Σύλλογος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το θέμα με την απόλυση των δυο εργαζομένων απασχόλησε και την χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Αν και τυπικά το Σωματείο δεν καλύπτει τους εργολαβικούς εργαζομένους ωστόσο πάρθηκε απόφαση να υπάρξει επικοινωνία της διοίκησης του Συλλόγου με την εταιρία.

Τέλος πηγές στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης τόνιζαν ότι φαινόμενα στοχοποίησης εργαζομένων σε εργολαβικές εταιρίες επειδή διεκδίκησαν τις απολαβές τους έχουν συμβεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Όπως μας ανέφεραν χαρακτηριστικά «είναι γνωστή η τακτική της στοχοποίησης και απόλυσης για παραδειγματισμό προκειμένου να αποθαρρύνονται οι υπόλοιποι. Μας επεσήμαναν δε ότι μια οριστική λύση στα φαινόμενα αυτά θα δινόταν με απευθείας συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων με το Νοσοκομείο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Στην εταιρεία «Ακτωρ» και το φράγμα Τσικνιά

Σε ένα μήνα δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ανάληψη του έργου προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης

Με εφτά θέματα στην ημερήσια διάταξη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Οι έξι φιναλίστ του Master Chef για γυρίσματα στη Λέσβο

Από τις 26 έως τις 30 Απριλίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«57 μπαλόνια όσες και οι ψυχές που χάθηκαν για την υποδοχή του Πρωθυπουργού»

Τοποθετήθηκαν από την Κίνηση Μνήμης και Δράσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα ο πρωθυπουργός στη Λέσβο

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά του και ποιους θα συναντήσει
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το 41% δεν σημαίνει λευκή επιταγή, κύριε Μητσοτάκη»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο «Ν» η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ιδιαίτερα για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη και τις ευρωεκλογές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων