× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κριτική Σπιλάνη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού

«Χωρίς σχέδιο και διαφάνεια, ο τουρισμός συνεχίζει στον αυτόματο»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/7/2019

Κριτική Σπιλάνη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Κριτική ασκεί ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης Πολιτών» περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Σπιλάνης στα πεπραγμένα της Επιτροπής Τουρισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου που απέστειλε ο κ.Σπιλάνης στα τοπικά ΜΜΕ έχει ως εξής: «Μια φαινομενικά τυπική συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού της Περιφέρειας μπορεί να βγάλει λαβράκια επιβεβαιώνοντας τα όσα δημοσιοποιούμε εδώ και πέντε χρόνια σχετικά με τη φιλοσοφία της Περιφερειακής Αρχής. Θα πείτε ότι αυτά δεν έχουν πλέον σημασία, αφού η σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας απέρχεται σε λίγες εβδομάδες, εκτός από την επικεφαλής κα Καλογήρου που ουσιαστικά …….απήλθε ήδη με τον ορισμό της ως ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεωρώ ότι έχουν σημασία όχι μόνο για πολιτικό καταλογισμό ευθυνών στα πρόσωπα που διεκδικούν νέους πολιτικούς ρόλους, αλλά κυρίως για την επισήμανση πρακτικών που δημιουργούν προβλήματα καιδεν παράγουν αποτέλεσμα υπέρ του κοινωνικού συνόλου, γιατί σχεδιάστηκαν για να λειτουργήσουν μόνο και μόνο υπέρ μικροπολιτικών πελατειακών συμφερόντων. Πρακτικές που πρέπει να εξαφανιστούν στη νέα περίοδο που ξεκινά τη 1η Σεπτεμβρίου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση που αφορούσε «δαπάνες του προγράμματος τουριστικής προβολής έτους 2019», η κριτική για μη διαφάνεια, αναποτελεσματικότητα και εξυπηρέτηση πελατειακών-εκλογικών συμφερόντων σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος έγκειται:
- Στο γεγονός ότι στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής οι «πολιτιστικές, αθλητικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις» που τελικά εντάχθηκαν και απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού, μόνο έμμεση σχέση έχουν με την τουριστική προβολή.
- Στο γεγονός ότι και οι εκδηλώσεις που χρηματοδοτήθηκαν -μέσα στις οποίες υπάρχουν και ιδιαίτερα αξιόλογες- δεν αποτέλεσαν αφορμή για τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, της τουριστικής εικόνας και της τουριστικής προβολής της περιφέρειας όπως φαίνεται από το έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό που παραμένουν στη λογική προηγούμενων δεκαετιών, αφήνοντας καθηλωμένο τον τουρισμό στα νησιά μας.
- Στον τρόπο με τον οποίο κατενεμήθηκαν οι πόροι των πολιτιστικών, αθλητικών και γαστρονομικών εκδηλώσεων, χωρίς δημοσιότητα και σαφώς διατυπωμένα κριτήρια.
- Στο ότι οι υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος έχουν πολύ μικρή απορρόφηση εξ αιτίας της έλλειψης σαφών κατευθύνσεων από την πολιτική ηγεσία
- Στο ότι σημαντικό μέρος των καταχωρήσεων (και από άλλους πόρους της Περιφέρειας) κατευθύνθηκαν στη προβολή της Περιφέρειας …….. μέσα στην ίδια την Περιφέρεια αφού χρηματοδότησαν περιφερειακά ΜΜΕ για να προβάλουν το νέο τουριστικό λογότυπο της Περιφέρειας, του «αστερισμού των νησιών του Β.Αιγαίου»
- Στην αδυναμία εκτέλεσης δράσεων τουρισμού σε Σάμο, Ιακρία και Φούρνους αφού η Περιφερειακή Αρχή δεν φρόντισε έγκαιρα να αναθέσει τα σχετικά καθήκοντα σε υπάλληλο της ΠΕ Σάμου και είχε «αφήσει» τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου να υλοποιεί τα δικά του σχέδια, εκτός του οποιουδήποτε σχεδιασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επόμενη μέρα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν μπορεί να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, γιατί το χάσιμο μιας ακόμη τετραετίας δεν το αντέχει η οικονομία και η κοινωνία των νησιών μας.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ πιστεύει ότι η προϋπόθεση για την αλλαγή πορείας στη Περιφέρεια είναι η συνεργασία μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο αξιοποιώντας την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ο ουσιαστικός αναπτυξιακός σχεδιασμός -σε αντίθεση με την υλοποίηση του «ότι και αν προκύψει»-και η διαφάνεια σε όλες της διαδικασίες σχεδιασμού και υλοποίησης έργων υποδομής και άλλων αναπτυξιακών δράσεων.

Προς αυτή τη κατεύθυνση η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει καταθέσει προς τον νέο Περιφερειάρχη συγκεκριμένες προτάσεις για το πως μπορούν να αξιοποιηθούν οι αρμοδιότητες και οι χρηματοδοτικές δυνατότητες της Περιφέρειας ώστε το όραμα για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη των νησιών μας να γίνει πράξη μέσα από ένα αποκεντρωμένο, αποτελεσματικό και διαφανές σύστημα διακυβέρνησης.

Η προγραμματική συμφωνία για ανατροπή των πρακτικών που ακολουθούνται μέχρι σήμερα αποτελεί προϋπόθεση για την αναγκαία αλλαγή πορείας και η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα υπηρετήσει αυτήν την αρχή με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος των πολλών και όχι προσωπικών στρατηγικών».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Θωρακίζοντας τα νησιά απέναντι στην κλιματική κρίση

Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΛΛΕΤ και Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή ανέδειξαν την ανάγκη ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης για τον νησιωτικό χώρο
Θωρακίζοντας τα νησιά απέναντι στην κλιματική κρίση
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Δημοπρατήθηκαν 3 παρεμβάσεις στη Δυτική Λέσβο

Πλακόστρωτο στην Αγία Παρασκευή και ασφαλτοστρώσεις σε Πέτρα και Μετόχι Δαφίων περιλαμβάνει το έργο προϋπολογισμού 799.258 ευρώ
Δημοπρατήθηκαν 3 παρεμβάσεις στη Δυτική Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γενικός εισηγητής στην Αναθεώρηση του Συντάγματος ο Παναγιώτης Δουδωνής

Ευχαρίστησε το ΠΑΣΟΚ για τον ορισμό του ο βουλευτής Επικρατείας και Συνταγματολόγος
Γενικός εισηγητής στην Αναθεώρηση του Συντάγματος ο Παναγιώτης Δουδωνής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Μάχη για την παραμονή στην εργασία και το δικαίωμα στη σύνταξη

Οι εργαζόμενοι του προγράμματος 55-67 διεκδικούν να συνεχίσουν να προσφέρουν στις υπηρεσίες του Δήμου Μυτιλήνης έως τη συνταξιοδότησή τους, επικαλούμενοι πάγιες και διαρκείς ανάγκες -Στο πλευρό τους ο Παναγιωτης Χριστόφας και συνδικαλιστικοί φορείς
Μάχη για την παραμονή στην εργασία και το δικαίωμα στη σύνταξη
ΧΩΡΙΑ

Διακοπή νερού σε χωριά της Μυτιλήνης την Πέμπτη 18 Ιουνίου

Λόγω προγραμματισμένων εργασιών της ΔΕΥΑΛ. Δείτε αναλυτικά σε ποιες περιοχές δεν θα έχει νερό
Διακοπή νερού σε χωριά της Μυτιλήνης την Πέμπτη 18 Ιουνίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πόλεμοι, εκεχειρίες και κίνημα ειρήνης στο επίκεντρο της εκπομπής «ΠΕΚ‑τες»

Παναγιώτης Κλαδίτης και Γιώργος Συκάς στο ρ/σ του «Ν» 99 fm
Πόλεμοι, εκεχειρίες και κίνημα ειρήνης στο επίκεντρο της εκπομπής «ΠΕΚ‑τες»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αναζητείται η αλήθεια πίσω από το επεισόδιο στη χωματερή

Μηνύσεις και από τις δύο πλευρές, αίτημα για εξέταση μαρτύρων και αξιοποίηση των καμερών ασφαλείας για τα όσα έγιναν μεταξύ του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Γιώργου Κατζανού και εργαζομένου στην καθαριότητα
Αναζητείται η αλήθεια πίσω από το επεισόδιο στη χωματερή
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη αναστολή λειτουργίας στο Αρχοντικό Βαρελτζήδαινας

Προσωρινό λουκέτο σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων
Έκτακτη αναστολή λειτουργίας στο Αρχοντικό Βαρελτζήδαινας
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Αλλη μία γυναικοκτονία. Αλλη μία γυναίκα που δεν είναι πια εδώ»

Ανακοίνωση της επιτροπής Ισότητας του Δήμου Μυτιλήνης για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν
«Αλλη μία γυναικοκτονία. Αλλη μία γυναίκα που δεν είναι πια εδώ»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι νέες προτεραιότητες του ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου

Επιχειρηματικότητα, στεγαστική πολιτική, ψυχική υγεία και υδάτινοι πόροι στο επίκεντρο των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Χίο
Οι νέες προτεραιότητες του ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος κέρδισε το στοίχημα του διεθνούς Enduro MTB

80 αναβάτες από Ελλάδα και εξωτερικό στην Αγιάσο για το 10th Lesvos Enduro MTB
Η Λέσβος κέρδισε το στοίχημα του διεθνούς Enduro MTB
ΧΩΡΙΑ

«Η οδική ασφάλεια δεν είναι θέμα εντυπώσεων»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής υπογραμμίζει τη συνεχή παρουσία των συνεργείων της Περιφέρειας σε όλες τις περιοχές του νομού, με παρεμβάσεις που ενισχύουν την ασφάλεια των μετακινήσεων
«Η οδική ασφάλεια δεν είναι θέμα εντυπώσεων»