× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κριτική Σπιλάνη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού

«Χωρίς σχέδιο και διαφάνεια, ο τουρισμός συνεχίζει στον αυτόματο»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/7/2019

Κριτική Σπιλάνη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού

Κριτική ασκεί ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης Πολιτών» περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Σπιλάνης στα πεπραγμένα της Επιτροπής Τουρισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου που απέστειλε ο κ.Σπιλάνης στα τοπικά ΜΜΕ έχει ως εξής: «Μια φαινομενικά τυπική συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού της Περιφέρειας μπορεί να βγάλει λαβράκια επιβεβαιώνοντας τα όσα δημοσιοποιούμε εδώ και πέντε χρόνια σχετικά με τη φιλοσοφία της Περιφερειακής Αρχής. Θα πείτε ότι αυτά δεν έχουν πλέον σημασία, αφού η σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας απέρχεται σε λίγες εβδομάδες, εκτός από την επικεφαλής κα Καλογήρου που ουσιαστικά …….απήλθε ήδη με τον ορισμό της ως ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Θεωρώ ότι έχουν σημασία όχι μόνο για πολιτικό καταλογισμό ευθυνών στα πρόσωπα που διεκδικούν νέους πολιτικούς ρόλους, αλλά κυρίως για την επισήμανση πρακτικών που δημιουργούν προβλήματα καιδεν παράγουν αποτέλεσμα υπέρ του κοινωνικού συνόλου, γιατί σχεδιάστηκαν για να λειτουργήσουν μόνο και μόνο υπέρ μικροπολιτικών πελατειακών συμφερόντων. Πρακτικές που πρέπει να εξαφανιστούν στη νέα περίοδο που ξεκινά τη 1η Σεπτεμβρίου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση που αφορούσε «δαπάνες του προγράμματος τουριστικής προβολής έτους 2019», η κριτική για μη διαφάνεια, αναποτελεσματικότητα και εξυπηρέτηση πελατειακών-εκλογικών συμφερόντων σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος έγκειται:
- Στο γεγονός ότι στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής οι «πολιτιστικές, αθλητικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις» που τελικά εντάχθηκαν και απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού, μόνο έμμεση σχέση έχουν με την τουριστική προβολή.
- Στο γεγονός ότι και οι εκδηλώσεις που χρηματοδοτήθηκαν -μέσα στις οποίες υπάρχουν και ιδιαίτερα αξιόλογες- δεν αποτέλεσαν αφορμή για τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, της τουριστικής εικόνας και της τουριστικής προβολής της περιφέρειας όπως φαίνεται από το έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό που παραμένουν στη λογική προηγούμενων δεκαετιών, αφήνοντας καθηλωμένο τον τουρισμό στα νησιά μας.
- Στον τρόπο με τον οποίο κατενεμήθηκαν οι πόροι των πολιτιστικών, αθλητικών και γαστρονομικών εκδηλώσεων, χωρίς δημοσιότητα και σαφώς διατυπωμένα κριτήρια.
- Στο ότι οι υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος έχουν πολύ μικρή απορρόφηση εξ αιτίας της έλλειψης σαφών κατευθύνσεων από την πολιτική ηγεσία
- Στο ότι σημαντικό μέρος των καταχωρήσεων (και από άλλους πόρους της Περιφέρειας) κατευθύνθηκαν στη προβολή της Περιφέρειας …….. μέσα στην ίδια την Περιφέρεια αφού χρηματοδότησαν περιφερειακά ΜΜΕ για να προβάλουν το νέο τουριστικό λογότυπο της Περιφέρειας, του «αστερισμού των νησιών του Β.Αιγαίου»
- Στην αδυναμία εκτέλεσης δράσεων τουρισμού σε Σάμο, Ιακρία και Φούρνους αφού η Περιφερειακή Αρχή δεν φρόντισε έγκαιρα να αναθέσει τα σχετικά καθήκοντα σε υπάλληλο της ΠΕ Σάμου και είχε «αφήσει» τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου να υλοποιεί τα δικά του σχέδια, εκτός του οποιουδήποτε σχεδιασμού.

Η επόμενη μέρα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν μπορεί να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, γιατί το χάσιμο μιας ακόμη τετραετίας δεν το αντέχει η οικονομία και η κοινωνία των νησιών μας.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ πιστεύει ότι η προϋπόθεση για την αλλαγή πορείας στη Περιφέρεια είναι η συνεργασία μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο αξιοποιώντας την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ο ουσιαστικός αναπτυξιακός σχεδιασμός -σε αντίθεση με την υλοποίηση του «ότι και αν προκύψει»-και η διαφάνεια σε όλες της διαδικασίες σχεδιασμού και υλοποίησης έργων υποδομής και άλλων αναπτυξιακών δράσεων.

Προς αυτή τη κατεύθυνση η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει καταθέσει προς τον νέο Περιφερειάρχη συγκεκριμένες προτάσεις για το πως μπορούν να αξιοποιηθούν οι αρμοδιότητες και οι χρηματοδοτικές δυνατότητες της Περιφέρειας ώστε το όραμα για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη των νησιών μας να γίνει πράξη μέσα από ένα αποκεντρωμένο, αποτελεσματικό και διαφανές σύστημα διακυβέρνησης.

Η προγραμματική συμφωνία για ανατροπή των πρακτικών που ακολουθούνται μέχρι σήμερα αποτελεί προϋπόθεση για την αναγκαία αλλαγή πορείας και η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα υπηρετήσει αυτήν την αρχή με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος των πολλών και όχι προσωπικών στρατηγικών».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Οι 16 από τους 20 βρίσκονται στην Καθαριότητα»

Απάντηση του Αντιδημάρχου Στρατή Δαγκλή στους δημοτικούς συμβούλους της Πυξίδας για την απασχόληση των διμηνιτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Κομβόι Αγάπης» για οικογένειες της Λέσβου με προβλήματα διαβίωσης

Από το παράρτημα Λέσβου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φιλανθρωπική συναυλία για τον Γιάννη Βέη

Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Tρέχουν για καλό σκοπό!

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στην Αγιάσο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καλύπτουν την αδυναμία τους»

Δήλωση ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την έκτακτη τροπολογία της Κυβέρνησης για τη σύσταση θέσης Εθνικού Συντονιστή στη διαχείριση του προσφυγικού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μέσα στον Γενάρη η έναρξη του δρομολογίου Μυτιλήνη‑Θεσσαλονίκη

Ευοδώθηκαν οι συνεχείς παρεμβάσεις και πιέσεις της Γενικής Γραμματέα Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στην Αστυνομία το «Κιρκινέτσι»

Συναντήσεις του Συλλόγου κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και Κιόσκι για την ασφάλεια της περιοχής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Εικόνες ντροπής με τον ανοιχτό βόθρο»!

Ο Σύλλογος Κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» καλούν τη ΔΕΥΑΛ άμεσα να καθαρίσει
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αναβλύζουν ακαθαρσίες στην Κομνηνάκη!

Εικόνες ντροπής στην καρδιά της πόλης της Μυτιλήνης, με το φρεάτιο να «φουσκώνει» και τη μυρωδιά να είναι ανυπόφορη μπροστά στα καταστήματα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Bοήθεια σε ντόπιες οικογένειες που έχουν ανάγκη

Συνεχίζεται η ανθρωπιστική προσφορά της ΗΛΙΑΚΤΙΔΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη βουλή φέρνει ο Γιάννης Μπουρνούς τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών

Με ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη