× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το μεγάλο «θαύμα» του Αγιου Θεράποντα, οι εργασίες συντήρησης του μνημείου

Γιορτάζει ο ναός «σήμα κατατεθέν» της Μυτιλήνης με τις απαραίτητες πολυδάπανες εργασίες συντήρησης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου να έχουν –επιτέλους– ξεκινήσει

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/5/2022

Το μεγάλο «θαύμα» του Αγιου Θεράποντα, οι εργασίες συντήρησης του μνημείου
Φωτογραφίες-βίντεο: Παναγιώτης Μπαλάσκας

Οι εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου θεράποντα ξεκινάνε αύριο Παρασκευή 13 Μαΐου παραμονή της γιορτής στις 6 το απόγευμα οπότε και θα ψαλλεί αρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός. Το πραγματικό όμως «θαύμα» ξεκίνησε εδώ και  δυο περίπου μήνες όταν και ξεκίνησαν οι εργασίες της συντήρησης του ναού – σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης.

Εργασίες δύσκολες αφού πραγματοποιούνται σε μεγάλο ύψος αλλά και που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό που όπως φαίνεται δεν υπάρχει. Για να εργαστούν στη συντήρηση του μνημείου προσήλθαν μόλις τέσσερα άτομα.

Παρά τούτο όμως οι εργασίες ξεκίνησαν. Πρώτα με το στήσιμο της σκαλωσιάς «μια απόλυτα ασφαλούς σκαλωσιάς» όπως λέει στο «Ν» ο Έφορος Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης. Και ακολούθησε η έναρξη των εργασιών στη βόρεια όψη του Ναού. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την καθαίρεση των κονιαμάτων με τα οποία συντηρήθηκε ο ναούς πριν 30 περίπου χρόνια και φυσικά η αποκατάσταση των όψεων τόσο στα λίθινα τμήματα όσο και στα περίτεχνα καλλιτεχνήματα στα αετώματα στα πάνω μέρη των όψεων. «Πρόκειται για εργασίες δύσκολες που θα κρατήσουν περί τα δυο χρόνια» λέει η υπεύθυνη συντηρήσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δέσποινα Πίτσιου.

Μιλώντας στο «Ν» ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ναού π. Αθανάσιος Γιουσμάς αναφέρθηκε στα προ 30ετίας έργα. «Μας είχαν πει, λέει πως μετά από χρόνια  οι εργασίες συντήρησης θα έπρεπε να ξαναγίνουν. Ήρθε η ώρα τους». Ιδιαίτερη αναφορά ο π. Γιουσμάς έκανε και στην αντικατάσταση των μεταλλικών τμημάτων της στέγης του Ναού. «Έργο απαραίτητο για να γλυτώσουμε τα νερά που το χειμώνα μπαίνουν μέσα στην Εκκλησιά» λέει.  

Ας σημειωθεί ότι παράλληλα με τη συντήρηση των όψεων έχει δρομολογηθεί η επισκευή της στέγης του μνημείου και ιδιαίτερα του μεγάλου κεντρικού και των μικρότερων τρούλων.

Να θυμίσουμε ότι ανήμερα της γιορτής του Αγίου Θεράποντα, το Σαββάτο 14 Μαΐου, από τις 7 το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρική θεία λειτουργία. Θεία λειτουργία με κτητορικό μνημόσυνο θα τελεσθεί και την Κυριακή 15 Μαΐου. Στη ναό του Αγίου Θεράποντα θα τεθεί για προσκύνηση λείψανο του Αγίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ομιλία του Θανάση Παφίλη στη Μύρινα

Το Σάββατο 10 Ιουνίου στο λιμάνι της Μύρινας στις 8.30 το απόγευμα
ΕΚΤΑΚΤΟ ΧΩΡΙΑ

Βρέθηκε κρεμασμένος ο αγνοούμενος από τα Παράκοιλα

Θλιβερή κατάληξη της αναζήτησης για τον 28χρονο
ΕΚΤΑΚΤΟ ΧΩΡΙΑ

Νέα εξαφάνιση 28χρονου από τη Λέσβο

Πρόκειται για κάτοικο των Παρακοίλων και τα ίχνη του χάθηκαν από την Πέμπτη 1 Ιουνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Επάνω Σκάλα τα τελευταία 2.000 χρόνια

Συνεχίζεται και επεκτείνεται η αρχαιολογική ανασκαφή στο οικόπεδο της Επάνω Σκάλας
ΕΛΛΑΔΑ

Κλείνει τα ψηφοδέλτια του ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Κρίσιμη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Με covid ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ματαίωσε την επίσκεψη του στο Άγιο Όρος ο πρόεδρος της Ν.Δ.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Παρέδωσε πορτοφόλι με 1.304 ευρώ στην αστυνομία

Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η πράξη 30χρονου συμπολίτη μας από τη Μυτιλήνη ο οποίος δεν σκέφθηκε να κρατήσει τα χρήματα
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Ξανά στο επίκεντρο οι ιπποδρομίες χωρίς άδεια

Ερώτηση Γεωργούλα για το «παρών» του Περιφερειάρχη στη διοργάνωση τοπικού Συλλόγου
ΘΕΑΤΡΟ

Τα θεατρικά σωματεία της Λέσβου, καταγγέλλουν Κύτελη και Τσακύρη

Η «ΘΕΣΙΣ» στηρίζει το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης στις καταγγελίες για απαξίωση και ελλιπή χρηματοδότησή από την παρούσα δημοτική αρχή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Ολυμπιάδα του Παρισιού και η Ιατρική Θεσσαλονίκης οι νέοι στόχοι της Μηλένας Κοντού

Το χρυσό κορίτσι της Λέσβου στην κωπηλασία, μιλά μαζί με τον πρόεδρο του ΝΟΜ Τάσο Μπαλή, για τις επιτυχίες, την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει και τα όνειρά της για πρόκριση στου Ολυμπιακούς αγώνες
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Η επιτυχία είναι σημαντική αλλά όχι μονόδρομος»

Ευχές από το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου στα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δια περιφοράς συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Θα αποφασίσει επί της πρόσληψης των γεωπόνων του προγράμματος δακοκτονίας της Λέσβου