× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τα νησιά σε πρώτο πλάνο. Οι νησιώτες δεν θα επιτρέψουν να γυρίσει η νησιωτική Ελλάδα πίσω στις μέρες της ερήμωσης και της εγκατάλειψης»

Γράφει ο ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/7/2019

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τα νησιά σε πρώτο πλάνο. Οι νησιώτες δεν θα επιτρέψουν να γυρίσει η νησιωτική Ελλάδα πίσω στις μέρες της ερήμωσης και της εγκατάλειψης»
' χρόνος ανάγνωσης

Για πολλά χρόνια τα ελληνικά νησιά βίωναν την απομόνωση και την υποβάθμιση. Οι νησιώτες μας θεωρούνταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και οι ανάγκες τους έμπαιναν στο προσκήνιο, μόνο με την μορφή ευχολογίων και προεκλογικών υποσχέσεων. Και μετά ερχόταν πάλι η λήθη και η εγκατάλειψη.

Αυτή η Κυβέρνηση έβαλε τα νησιά και τους νησιώτες σε πρώτο πλάνο. Πίστεψε στις δυνατότητές τους, άκουσε τις ανάγκες τους, στάθηκε στα καθημερινά τους προβλήματα, επένδυσε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Κατά κύριο λόγο, όμως, ανήγαγε την Νησιωτικότητα σε κεντρικό ζήτημα της πολιτικής ατζέντας, τόσο σε εγχώριο επίπεδο, όσο και σε Ευρωπαϊκό. Η δημιουργία, για πρώτη φορά, υπουργικού χαρτοφυλακίου για όλα τα νησιά της Ελλάδας, ήταν η πρώτη πράξη, μιας σειράς πολιτικών που υλοποιήθηκαν και που στόχευσαν στην ανάταξη του νησιωτικού σκηνικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προτεραιότητά μας, για τέσσερα χρόνια, υπήρξαν τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά της χώρας, για τα οποία τόσα παχιά και μεγάλα λόγια είχαν ακουστεί αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν νοιάστηκε ουσιαστικά για τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουν και για την ερήμωση που τους απειλεί. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, βασικό μας στοίχημα υπήρξε η ενίσχυση της συνδεσιμότητάς τους. Για αυτό και αυξήσαμε τον προϋπολογισμό των άγονων γραμμών στα 91,5 εκ ευρώ το χρόνο, ενισχύσαμε τις γραμμές στα απομακρυσμένα νησιά μας, όπως το Καστελόριζο, η Τήλος, η Κάρπαθος και η Κάσος και εγκαινιάσαμε νέες γραμμές όπως Κάλυμνος - Ψέριμος - Μαστιχάρι και Σητεία- Κάσος.

Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο των νησιωτικών πολιτικών, που για πρώτη φορά αντιμετωπίστηκε συνολικά ήταν τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου. Νησιά με φυσικό κάλος και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, στερούνταν το βασικό αγαθό του νερού, ενώ η υδροφόρα είχε αναλάβει, με υπέρογκο κόστος, να μεταφέρει νερό ώστε να ξεδιψούν νησιώτες και επισκέπτες. Εμείς βάλαμε στοίχημα να παροπλιστεί η υδροφόρα και τα νησιά μας να έχουν ποιοτικό και επαρκές, όλο το χρόνο, νερό. Τοποθετήσαμε, λειτουργήσαμε και επαυξήσαμε μονάδες αφαλάτωσης σε πάνω από 13 νησιά (Καστελόριζο, Πάτμος, Αγαθονήσι, Αρκιούς, Κουφονήσι, Λειψούς, κα.) καταφέρνοντας από τη μια να εξοικονομηθούν πόροι για το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 4,5εκ ευρώ που θα επανα-επενδυθούν για έργα υποδομής των νησιών, και από την άλλη δημιουργήσαμε μια σταθερή και αυτόνομη ροή υδροδότησης τους που ενισχύει την ανάπτυξη και βελτιώνει την καθημερινότητα των νησιωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η Κυβέρνηση ήταν, επίσης, που αναγνωρίζοντας την συμβολή των νησιωτών στο ΑΕΠ της χώρας, αποφάσισε να επιστρέψει και να επενδύσει εθνικούς πόρους στα νησιά μας. Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου έβαλε στόχο την ενίσχυση των νησιωτικών υποδομών, επιχορηγώντας έργα που τα νησιά περίμεναν καιρό και η έλλειψή τους καθυστερούσε την ανάπτυξή τους. 102 εκ ευρώ για 101 νησιά: πρώτη φορά δόθηκε 1εκ ευρώ για έργα στον Αι Στράτη, 1,5 εκ στα Ψαρά, 2,1 εκ στο Αγαθονήσι, 1,3 εκ στην Αστυπάλαια, ενώ πρώτη φορά οραματιστήκαμε και επιχορηγήσαμε επιχειρηματικό εξαγωγικό Cluster στις Κυκλάδες.

Οι νησιωτικές πολιτικές είναι απαραίτητες πολιτικές συνοχής που σκοπό έχουν την ισότιμη, δίκαιη και στην πράξη αντιμετώπιση των νησιωτών. Ο θεσμός του Μεταφορικού Ισοδυνάμου με συνολική επιχορήγηση 570εκ για 4 χρόνια- αποκλειστικά από εθνικούς πόρους- ήταν μια καινοτομία για την χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη. Αντισταθμίσαμε το κόστος μετακίνησης των πολιτών και την μεταφορά των προϊόντων, από και προς τα νησιά, έτσι ώστε να μην υπερβαίνει αυτό της χερσαίας Ελλάδας. Έτσι απαντήσαμε στοχευμένα και ουσιαστικά στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων των νησιών και παράλληλα δώσαμε ευκαιρία στις νησιωτικές επιχειρήσεις να ανατρέψουν το ανταγωνιστικό τους μειονέκτημα.

Αυτές και άλλες πολλές νησιωτικές πολιτικές που υλοποιήσαμε τα τελευταία 4 χρόνια έδωσαν ελπίδα και όραμα στα νησιά της χώρας μας. Οι φορείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες των νησιών, μας είδαν δίπλα τους σε κάθε δύσκολη στιγμή, σε κάθε ανάγκη. Ήμασταν εκεί για να συζητήσουμε, να στηρίξουμε, να απαντήσουμε, να πράξουμε, πάντα με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων εκείνων, που δεν εγκαταλείπουν και που τόσα χρόνια επιμένουν να ζουν και να δημιουργούν στα νησιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι νησιώτες δεν θα επιτρέψουν να γυρίσουμε στο παρελθόν. Θα υπερψηφίσουν τις νησιωτικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν και μαζί θα σχεδιάσουμε το αύριο των νησιών.          

 

*ο Νεκτάριος Σαντορινιός είναι Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και υποψήφιος βουλευτής Σύριζα Δωδεκανήσου

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών