× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Και ο Πατριάρχης στην εκδήλωση προβολής της Λέσβου στην Τουρκία

Πλήθος τουριστικοί πράκτορες στην Κωνσταντινούπολη στη δράση προβολής που διοργάνωσε ο Δήμος Λέσβου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 4/2/2019

Και ο Πατριάρχης στην εκδήλωση προβολής της Λέσβου στην Τουρκία

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Κωνσταντινούπολη

Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη, η εκδήλωση γνωριμίας της Λέσβου με πλήθος Τούρκων τουριστικών πρακτόρων, δημοσιογράφων και διανοουμένων της Πόλης.

Η εκδήλωση οργανώθηκε με τη συμβολή της οικογένειας του Τζαν και της Σεβντά Ελγκίζ στο ομώνυμο Μουσείο που η οικογένεια διατηρεί στην Πόλη. Ας σημειωθεί ότι ο Τζαν Ελγκίζ  έλκει την καταγωγή του από τη Λέσβο.
Ο παρών στην εκδήλωση Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου Κώστας Αστυρακάκης ευχαρίστησε τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη για την παρουσία του στην εκδήλωση γεγονός που αποδεικνύει όπως χαρακτηριστικά είπε την αγάπη του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας για το νησί και τους ανθρώπους του.  

Ευχαρίστησε επίσης και την οικογένεια Ελγκίζ για την αφοσίωσή της στην υπόθεση της προσφοράς στη Λέσβο. Αναφέρθηκε δε χαρακτηριστικά στην προ ετών αδελφοποίηση της Δημοτικης Πινακοθηκης Μυτιλήνης «Χαλιμ Μπέη» με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Ελγκιζ της Κωνσταντινούπολης.
Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν μιλώντας στο «Ν» Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη Λέσβο, αλλά και ο εκπροσωπος της Τuryol Kadir Inandi που βλέπει θετικά το ότι συνεχίζεται η αύξηση της τουριστικής κίνησης στη γραμμή Αϊβαλί – Μυτιλήνη που εξυπηρετεί με σκάφος της.

«Θέλαμε να συστήσουμε την υπέροχη Λέσβο στους Τούρκους ανθρώπους της τέχνης, του τουρισμού και στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα της Πόλης» είπε στο «Ν» ο κ. Τζαν Ελγκίζ, επισημαίνοντας το ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον αλλά και οι επισκέψεις ως αποτέλεσμα αυτού του ενδιαφέροντος, Τούρκων στη Λέσβο. Κι αυτό παρά το ότι όπως χαρακτηριστικά είπε δεν έχει γίνει γνωστός ο πλούτος των μνημείων της από την Οθωμανική περίοδο.

Ιδιαίτερο ήταν και το ενδιαφέρον μεγάλων τουρκικών Μέσων ενημέρωσης από τις εφημερίδες «Χουριέτ» και «Μιλλιέτ» καθώς και το μεγάλο σταθμό «Ατσίκ Ράντιο» που κάλυψαν την εκδήλωση

Και λεσβιακές γεύσεις
Σπιτική λεσβιακή κουζίνα δοκίμασαν οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση. Με λάδι από την ΚΟΙΝΣΕΠ «Μοδούσα» και συνταγές του Γιώργου Σαξιώνη από την εταιρεία «Κίμωνας». Κι οι δυο μαζί μαγείρευαν κυριολεκτικά από το πρωί για τις ανάγκες της εκδήλωσης. Η μαγειρική τέχνη πάντως του δεύτερου δεν διέφυγε την προσοχή της Σεβντά Ελγκίζ που τον βράβευσε για τις γευστικές του δημιουργίες.

Το παρών από το νησί μας έδωσε και το τουριστικό πρακτορείο Andriana Tours.

Ελληνική μουσική απόλαυσαν οι παρευρισκόμενοι από τον Μάριο Λέλεκα, τη Βασιλική Παπαγεωργίου και Δήμου Τριάντη με τζουρά μαντολίνο, κιθάρα, ζύλια και ντέφι.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ