× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γεωδιατήρηση στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Μεθοδολογίες και τεχνικές ανάδειξης και συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων στο 11ο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/6/2019

Γεωδιατήρηση στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με μεγάλη ικανοποίηση και πολλές εμπειρίες οι συμμετέχοντες του 11ου Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων 2019 επισκέφτηκαν την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα έργα ανάδειξης, συντήρησης και προστασίας που βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης. Βρέθηκαν επίσης στο Σίγρι και την Ερεσό, όπου γνώρισαν τις ενδιαφέρουσες δομές που δημιούργησε η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην πατρίδα της Σαπφώς και του Θεόφραστου.

Τα μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Μπαλή Αλώνια, όπου ενημερώθηκαν αναλυτικά από το Διευθυντή του Μουσείου Καθηγητή Νίκο Ζούρο για τις μεθοδολογίες και τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο εκτεταμένο πρόγραμμα ολοκληρωμένης συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των απολιθωμάτων που πραγματοποιείται για πρώτη φορά,  μετά από 23 χρόνια λειτουργίας του Πάρκου και αφορά εργασίες συντήρησης των απολιθωματοφόρων θέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γνωριμία με τις δράσεις συντήρησης απολιθωμάτων και γεωδιατήρησης που πραγματοποιούνται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνεχίσθηκε στις εγκαταστάσεις του, όπου ενημερώθηκαν για το εξελισσόμενο πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων που προέρχονται από τα έργα κατά μήκος του Οδικού Άξονα Καλονής – Σιγρίου. Από τις ανασκαφές αυτές έχει προκύψει ένα ιδιαίτερα μεγάλο πλήθος απολιθωμάτων που διατηρούνται με ειδική τεχνική κατά μήκος του δρόμου ή έχουν μεταφερθεί για συντήρηση και αποκατάσταση στα εργαστήρια του Μουσείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν στη συνέχεια σε ειδικό εργαστήριο συντήρησης απολιθωμάτων στην περιοχή του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις καινοτόμες εργασίες συντήρησης που πραγματοποιούνται από το Μουσείο.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου παρουσιάστηκε αναλυτικά η διαδικασία συντήρησης ενώ στη συνέχεια και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε τεχνικές εργασίες συντήρησης επιλεγμένων απολιθωμάτων για εκπαιδευτικούς λόγους. Ακολούθησε συζήτηση επάνω στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συντηρητές στο να διαφυλλάξουν τα απολιθώματα και τα μνημεία της φύσης και της γεωλογικής μας κληρονομιάς λόγω καιρικών συνθηκών και φυσικών καταστροφών.

Ειδικότερα, το εργαστήριο συντήρησης απολιθωμάτων περιλάμβανε:
•    Συμμετοχή σε εργασίες καθαρισμού απολιθωμάτων
•    Συμμετοχή σε εργασίες συντήρησης απολιθωμάτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βιωματική δράση περιλάμβανε της συμμετοχή τους στον καθαρισμό των απολιθωμάτων και την τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησής τους, τη στερέωση των θραυσμάτων και των επισφαλών περιοχών του απολιθωμένου ξύλου, τη δομική αποκατάσταση, την απομάκρυνση των φθοροποιών παραγόντων και τον καθαρισμό από βιολογικές επικαθήσεις και άλατα.
Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία στον καθαρισμό και τη συντήρηση απολιθωμένων κορμών δέντρων και φυλλοφόρων ορίζοντων και ανακάλυψαν τα μυστικά της επιστήμης συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, και ο Δρ. Ηλίας Βαλιάκος κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου συντήρησης απολιθωμάτων αναφέρθηκαν αναλυτικά σε θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας στον τομέα της συντήρησης απολιθωμάτων. Παράλληλα παρουσίασαν τα προγράμματα συνεργασίας του Μουσείου, που μεταφέρουν την τεχνογνωσία του Μουσείου στη συντήρηση απολιθωμάτων σε άλλες χώρες.

Το 11ο Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων πραγματοποιείται στη Λέσβο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Η διοργάνωση έχει την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Χωρίς νερό έξι περιοχές της Μυτιλήνης λόγω μεγάλης βλάβης

Συνεργεία της ΔΕΥΑΛ εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της υδροδότησης σε Πυργί, Αλυφαντά, Κέδρο, Παγανή, Λακέρδα και Γαϊδαρανήφορο
Χωρίς νερό έξι περιοχές της Μυτιλήνης λόγω μεγάλης βλάβης
ΑΓΟΡΑ

Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 7 Αυγούστου με εκπτώσεις, μουσική και ανοιχτά καταστήματα έως τις 23:30
Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερος εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκάλα Μυστεγνών

Με το παραδοσιακό μοίρασμα νηστίσιμου μπαλεζέ και ευλογημένων σταφυλιών
Διήμερος εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκάλα Μυστεγνών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο

Παιδιά όλων των ηλικιών δημιούργησαν τα δικά τους έργα στο εικαστικό εργαστήρι του Αναγνωστηρίου «Η Ανάπτυξη»
Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο
ΧΩΡΙΑ

Στην τελική ευθεία το νέο γήπεδο μπάσκετ στην Παναγιούδα

Ο Δήμος Μυτιλήνης σχεδιάζει την πλήρη αξιοποίηση του παλιού γηπέδου με νέες υποδομές άθλησης και αναψυχής
Στην τελική ευθεία το νέο γήπεδο μπάσκετ στην Παναγιούδα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

«Η ασφάλεια δεν θυσιάζεται για τις δημόσιες σχέσεις»

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Εριφύλη Χιωτέλλη μιλά για τη μεγάλη ανταπόκριση στο Λεσβιακό Καλοκαίρι, υπερασπίζεται τους εργαζομένους και παρουσιάζει τη συνέχεια του προγράμματος
«Η ασφάλεια δεν θυσιάζεται για τις δημόσιες σχέσεις»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα βιωματική περιήγηση στα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους

Επισκέψεις στα νέα πάρκα, επιστημονική ενημέρωση και παρακολούθηση της συντήρησης γιγάντιου απολιθωμένου κορμού
Νέα βιωματική περιήγηση στα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου την Πέμπτη 6 Αυγούστου στην Πλατεία Σαπφούς
Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Πέμπτη 6 Αυγούστου, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, λόγω εκτέλεσης εργασιών
Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης

Αιτία η βλάβη στον παλαιό κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας της Κρατήγου επί της Ελευθερίου Βενιζέλου – Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης
Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη

Η Τροχαία διερευνά τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος
Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης

Έως τις 18 Αυγούστου η υποβολή των αιτήσεων – Αυτοπροσώπως ή ηλεκτρονικά η κατάθεση των δικαιολογητικών
98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης