× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απογοήτευσε ο Μάιος, με προσδοκίες ο Ιούνιος!

Ενθαρρυντικές οι πρώτες αφίξεις Τούρκων ταξιδιωτών από τα απέναντι παράλια την πρώτη εβδομάδα του καλοκαιριού, μετά την ανοιξιάτικη καθίζηση

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 10/6/2019

Απογοήτευσε ο Μάιος, με προσδοκίες ο Ιούνιος!

Μπορεί τα πρώτα τσάρτερ από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης να καταφτάνουν εδώ και κάποιες εβδομάδες στο νησί μας, φέρνοντας μαζί ταξιδιώτες κάθε ηλικίας που πραγματοποιούν τις διακοπές τους στον τόπο μας, όμως μια ακόμα σημαντική τουριστική παράμετρος είναι και οι ακτοπλοϊκές επισκέψεις από τα απέναντι παράλια της Τουρκίας, τόσο στην πύλη της Μυτιλήνης όσο και σε εκείνη της Πέτρας. Από την οποία μάλιστα, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον κλάδο του τουρισμού έχουν προσδοκίες, αφού παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια η τοπική αγορά κινείται αρκετά και από τους Τούρκους ταξιδιώτες.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ασφαλώς, το 2018 δεν ήταν μια καλή χρονιά τουριστικά, σε ότι αφορά τους Τούρκους. Οι κάτι λιγότεροι από 35.000 συνολικά επισκέπτες στη Λέσβο σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ εξαετίας, σημειώνοντας μάλιστα πτώση της τάξης του 28% συγκριτικά με τις αφίξεις του 2017. Σχεδόν 14.000 λιγότεροι Τούρκοι ταξίδεψαν από στη Λέσβο πέρυσι απ’ ότι συνέβη ένα χρόνο πριν και όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα κρατούν δικαιολογημένα «μικρό καλάθι» και για φέτος.

Εξάλλου στο πρώτο πεντάμηνο του 2019, ως και το τέλος Μαΐου δηλαδή, τα στοιχεία παρέμεναν απογοητευτικά. Μόλις 1.166 ήταν οι Τούρκοι που ταξίδεψαν τον Μάιο στη Λέσβο, οι 67 εξ αυτών από την πύλη της Πέτρας. Η μείωση των Τούρκων από την περσινή κακή τουριστικά χρονιά, για το μήνα Μάιο, άγγιξε σχεδόν το 50% (είχαν αφιχθεί 2.203) και οι προσδοκίες παρέμεναν χαμηλά εν όψει του καλοκαιριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντυπωσιακό το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου

Όλα αυτά βέβαια δείχνουν να ανατρέπονται με το που μπήκε ο Ιούνιος. Λίγο ο καλός καιρός, αφού το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν αρκετές μεταπτώσεις, λίγο η καλοκαιρινή διάθεση, οι Τούρκοι έκαναν εντυπωσιακή επάνοδο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την 1η Ιουνίου έως και χθες, Κυριακή (9/6) είχαν έρθει στη Λέσβο συνολικά 3.499 ταξιδιώτες, αριθμός που δημιουργεί ευφορία, αφού έχει καλύψει σχεδόν το 74% των συνολικών αφίξεων του περσινού Ιουνίου, που ανήλθαν σε 4.742. Και με τρεις εβδομάδες ακόμα ως το τέλος του μήνα αναμένεται όχι απλώς να τις ξεπεράσει, αλλά πιθανότατα να δημιουργήσει και ιστορικό ρεκόρ, αφού ο καλύτερος Ιούνιος ήταν εκείνος του 2017 με 6.315 Τούρκους επισκέπτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσδοκίες και στην Πέτρα

Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η πύλη της Πέτρας δείχνει να «πατάει» καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, με τις πρώτες αφίξεις να δημιουργούν προσδοκίες. Μέσα στον Ιούνιο έχουν έρθει ως τώρα 479 άτομα, όταν πέρυσι καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα αφίχθηκαν 545. Αν συνεχιστεί δηλαδή η αυξητική τάση με τέτοιο ρυθμό, ίσως στο τέλος Ιουνίου η πύλη της Πέτρας καταγράψει επιδόσεις που θα συγκρίνονται ακόμα και με τις περσινές ικανοποιητικές αφίξεις κατά το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου. Γεγονός αδιαμφισβήτητα ελπιδοφόρο, για τη γραμμή που συνδέει τη βόρεια Λέσβο με το Κουτσούκουγιου, έχοντας ανοίξει από πέρυσι μια καινούρια τουριστική αγορά, που έχει σίγουρα πολλά περιθώρια βελτίωσης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίρα και εκλογές στην Πόλη

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο αναφορικά με τους Τούρκους επισκέπτες είναι η ισοτιμία λίρας και ευρώ, που μπορεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά αποτελεί πλέον μια παγιωμένη κατάσταση, την οποία φαίνεται πως έχουν αποδεχθεί οι «γείτονες» στην καθημερινότητά τους. Με 6,56 λίρες προς 1 ευρώ, η ισοτιμία σήμερα δείχνει να βρίσκεται σε λίγο καλύτερο σημείο απ’ ότι τον Μάιο, όταν «άγγιξε» και το 6,82 προς 1, αλλά σίγουρα απέχει πολύ από τα καλύτερα φετινά της επίπεδα, όταν στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές του Φλεβάρη βρέθηκε ακόμα και κάτω από το ψυχολογικό όριο του 6 προς 1 (5,9).

Ασφαλώς, σε ότι αφορά τη Λέσβο και τον τουρισμό από τα απέναντι παράλια, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν πάντως οι επαναληπτικές εκλογές για το Δήμο της Κωνσταντινούπολης, που έχουν οριστεί από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας για τις 23 Ιουνίου. Γεγονός που, αναμενόμενα, θα επηρεάσει τις αφίξεις Τούρκων ταξιδιωτών το συγκεκριμένο σαββατοκύριακο, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο ότι δεν υπάρχει όντως η δυνατότητα να καταγράψει ο Ιούνιος, ακόμα και έτσι, ιστορικά επίπεδα Τούρκων επισκεπτών στη Λέσβο το υπολειπόμενο διάστημα του μήνα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων ‑ απολύσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Τα στοιχεία της Εργάνη για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν την δημιουργία 388 θέσεων εργασίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΕΡΓΑΣΙΑ

Περιοδεία στην αγορά για την Εργατική Πρωτομαγιά

Και παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών επανήλθε ο Μουτζούρης

Παρακολούθησε και χαιρέτησε στην ημερίδα για τον Ιαματικό Τουρισμό