× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

350 σύνεδροι των Κοινωνικών Επιστημών στη Μυτιλήνη

Για το Συνέδριο που ανοίγει αυλαία την Πέμπτη στις 7.30 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 5/6/2019

350 σύνεδροι των Κοινωνικών Επιστημών στη Μυτιλήνη

H Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει το 2ο Συνέδριο υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλόπουλου με τίτλο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι Κοινωνικές Επιστήμες σήμερα. Διλήμματα και προοπτικές πέρα από την κρίση» 

Το Συνέδριο με 350 συνέδρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στο Λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Η έναρξη του Συνεδρίου και οι αρχικές ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης αύριο, Πέμπτη στις 7.30 το απόγευμα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ημερομηνία πραγματοποίησης του Συνεδρίου: 06-09 Ιουνίου 2019

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσημη ιστοσελίδα συνεδρίου: http://soc-conf2019.aegean.gr/index.html

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε τον Τόμο των Περιλήψεων και το Πρόγραμμα του Συνεδρίου

http://www.propobos.gr/product/synedrio_koinvnikes_epistimes/

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                            

Το συνέδριο

 

Όπως εξήγησε ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Καθηγητής, Νίκος Ναγόπουλος στο ραδιόφωνο του «Ν» στα 99 στα fm:

(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

 

«Στο διάστημα που μεσολάβησε από το τελευταίο Συνέδριο της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνέβησαν ανατρεπτικά γεγονότα στο διεθνή, ευρωπαϊκό και ελληνικό χώρο, με δραματικές συνέπειες σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Οι συνθήκες αβεβαιότητας και η αυξημένη διακινδύνευση παγιώνονται, ενώ τα κοινωνικά προβλήματα πλήττουν όλο και μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες. Οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης είναι διάχυτες: ανεργία, εργασιακή ανασφάλεια, φυγή χιλιάδων νέων στο εξωτερικό, απώλεια μεγάλου μέρους του εισοδήματος των πολιτών, υπολειμματική λειτουργία των προνοιακών δομών και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και ασφάλισης. Παράλληλα, έκδηλες μορφές βίας με πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά αποτελούν ανησυχητικά φαινόμενα για τις δημοκρατικές αξίες.

 

Οι επιπτώσεις αυτές έχουν αναδειχθεί και αναλυθεί μέσα από στοχευμένες κοινωνικές έρευνες κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης περιόδου της κρίσης στη χώρα μας. Ο κεντρικός άξονας και οι επιμέρους στόχοι του Συνεδρίου είναι να παρουσιαστεί το έργο που παράγεται και οι δυνατότητες που διανοίγονται στο ευρύ φάσμα των Κοινωνικών Επιστημών, οι οποίες καλούνται να εξηγήσουν και να ερμηνεύσουν σύνθετα κοινωνικά φαινόμενα σε μια πέρα από την κρίση προοπτική, επιχειρώντας παράλληλα να υπερβούν τους κινδύνους που συνέβαλαν στο να βρεθούν και οι ίδιες, ως μέρος της κοινωνίας, αντιμέτωπες με την κρίση. Κατά συνέπεια, το πέρα από την κρίση συνιστά για τις Κοινωνικές Επιστήμες μια νέα περίοδο υπέρβασης και επανεκτίμησης.

 

Στην κατεύθυνση αυτή το Συνέδριο φιλοδοξεί να προσελκύσει κοινωνικούς επιστήμονες από όλα τα θεωρητικά και ερευνητικά πεδία, οι οποίες/οι επιθυμούν να συνεισφέρουν, συνδυάζοντας τον επιστημονικό ορθολογισμό με την επινοητικότητα, και τον κριτικό αναστοχασμό με την εξωστρέφεια, σε έναν ευρύ, δυναμικό και δημιουργικό διάλογο. Τα αποτελέσματα αυτής της σύνθεσης θα είναι προσιτά και αξιοποιήσιμα από τη διεθνή και ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως και από φορείς της κοινωνίας. Καθώς η επιστήμη δε συνιστά μια στατική πνευματική λειτουργία, αλλά εξελίσσεται δυναμικά στον χωροχρόνο και επηρεάζεται από τις κοινωνικά μεταβαλλόμενες συνθήκες, αναμένεται μέσα από το Συνέδριο η παραγωγή νέας γνώσης σε συνδυασμό με τη συστηματική παρουσίασή της.                                                                                                                         

Τέλος, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα σε ανοιχτή εκδήλωση στο χώρο του Πανεπιστημίου για τα 50+1 χρόνια από τον Μάη του 1968 με τίτλο «Μάης 1968. Επιστημονικοί απόηχοι ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού γεγονότος». Περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, οπτικοακουστικό υλικό, προβολή ντοκιμαντέρ σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή διακεκριμένων ακαδημαϊκών, οι οποίοι θα καταθέσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και τις επιστημονικές τους προσεγγίσεις για τα χαρακτηριστικά και τον κοινωνικό αντίκτυπο που προκάλεσε το γεγονός αυτό σε μια άλλη περίοδο κρίσης. Εκτιμώντας ότι πολλές από τις ύστερες κατακτήσεις δημοκρατικών δικαιωμάτων και κοινωνικής συμμετοχής και χειραφέτησης έχουν ως αφετηρία και ορόσημο τον Γαλλικό Μάη, το ειδικό αυτό αφιέρωμα αναμένεται να εμπλουτίσει την ακαδημαϊκή και δημόσια συζήτηση ως προς τη δοκιμασία επικράτησης των αξιών αυτών σήμερα».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επισκέφθηκαν το Γηροκομείο Μυτιλήνης

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αλλες δύο συλλήψεις στη Μυτιλήνη

Ένα άτομο βρέθηκε με πλαστό δίπλωμα οδήγησης και ένα άλλο άτομο κατηγορείται για απείθεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ο οδηγός που εγκατέλειψε θύμα τροχαίου

Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα καθώς του είχε αφαιρεθεί για προηγούμενη παράβαση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέα σύλληψη για κατοχή πυροτεχνημάτων

Κατασχέθηκαν 213 κροτίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λέσβου για την ανάδειξη αντιπροσώπων

Την Πέμπτη 16 Μαΐου από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα. Δείτε ψηφοδέλτια και υποψηφιότητες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά της Λέσβου

Δράση της αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου για τους δύο δήμους