× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σώζοντας ένα φλαμίνγκο και δυο πελαργούς

Σώζοντας ένα φλαμίνγκο και δυο πελαργούς

Δημοσίευση 12/4/2022

Σώζοντας ένα φλαμίνγκο και δυο πελαργούς

Τριπλό περιστατικό διάσωσης άγριων ζώων είχαν τις προηγούμενες μέρες οι διασώστες της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής (Π.Ο.Δ.Α.Ζ.) του 5ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικά, κάτοικος της Καλλονής εντόπισε ένα φλαμίνγκο παγιδευμένο σε συρματόπλεγμα ενός φράχτη στον υγρότοπο του έλους Καντρί της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος το προσέγγισε και το απεγκλώβισε με μεγάλη προσοχή. Διαδικασία πολύ δύσκολη λόγω των παγωμένων νερών του υγροτόπου και του δύσβατου σημείου. Ο εγκλωβισμός στο συρματόπλεγμα προξένησε στο πτηνό μια σοβαρή πληγή στο πόδι με αποτέλεσμα να πρέπει να του προσφερθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια, το άτυχο φοινικόπτερο μεταφέρθηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής (Κ.Π.ΕΝ) του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου διασώστης της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. από το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας και στελέχη του Κ.Π.ΕΝ βοήθησαν στην περαιτέρω περιποίηση του τραύματος και στην παραχώρηση χώρου για παραμονή του πτηνού μέχρι να επουλωθεί η πληγή. Μετά από κάποιες ώρες προστατευμένο στο κτίριο, τα στελέχη του Κέντρου ανέλαβαν την ασφαλή μεταφορά του φλαμίνγκο στο ανατολικό παρατηρητήριο του υγροτόπου των Αλυκών Καλλονής, όπου όταν καλά στην υγεία του, αφέθηκε ελεύθερο.

Την ίδια ημέρα και αργά το βράδυ κάτοικος από την Σκάλα Ερεσού βρήκε έναν πελαργό βαριά τραυματισμένο στη δεξιά φτερούγα και στο δεξί πόδι του, ενώ το αμέσως επόμενο πρωί κάτοικος από το Σίγρι εντόπισε άλλον έναν πελαργό, ελαφρύτερα τραυματισμένο. Το πρωί της Πέμπτης 24 Μαρτίου, διασώστες της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. έσπευσαν στα δύο χωριά, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των κατοίκων, παρέλαβαν τα δύο άτυχα πτηνά και τα μετέφεραν με ασφαλή τρόπο στην Εστία των προσκόπων στο Μόλυβο, όπου τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, νερό και ασφάλεια. Λόγω του βαθύ τραύματος του ενός πτηνού κρίθηκε επείγον και αναγκαίο να μεταφερθεί για περαιτέρω ιατρική φροντίδα στην Αθήνα.

Και οι δύο πελαργοί τοποθετήθηκαν σε ειδικά κουτιά για αποστολή και παραδόθηκαν από διασώστες της Π.Ο.Δ.Α.Ζ του Μολύβου και της Μυτιλήνης, στο καράβι από Μυτιλήνη για Πειραιά όπου τα παρέλαβαν μέλη του συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» παρέχοντάς τους την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με ανακοίνωση τους τα μέλη της Προσκοπικής Ομάδας Άγριας Ζωής,  ευχαριστούν το προσωπικό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τον κ. Κώστα Νερατζή και την κ. Θέκλα Κουκουρουβλή, την κ. Mariska μέλος της φιλοζωικής οργάνωσης Ερεσού, τον κ. Παύλο Τσίκνα Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σιγρίου και τον ναυτικό πράκτορα Ηλία Πίκουλο όπως και το πλήρωμα του πλοίου «Νήσος Σάμος» για τη συμβολή τους κατά περίπτωση στη διάσωση των τριών πτηνών.

.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια