× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανοδικά κινούνται οι τιμές παραγωγού για αρνιά και κατσίκια

Από 6,00 ευρώ ξεκινούν οι τιμές για τα αρνιά από τα 6,50 ευρώ τα κατσίκια στη Λέσβο. Στα 7,00 ευρώ τα αρνιά γάλακτος στη βόρεια Λέσβο

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 6/4/2022

Ανοδικά κινούνται οι τιμές παραγωγού για αρνιά και κατσίκια
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Κτηνοτρόφοι της βόρειας Λέσβου αναφέρουν στο «Ν» πως συμφώνησαν να πουλήσουν σε έμπορο κρέατος αρνιά γάλακτος προς 7,00 ευρώ το κιλό. Η τιμή αυτή αρκετά υψηλή σε σχέση με τα επίπεδα που διαμορφώνονταν τα προηγούμενα χρόνια και σίγουρα θα «ζεστάνει» τις τσέπες των κτηνοτρόφων.
 
Χονδρέμποροι κρέατος αναφέρουν πως η επικρατούσα τιμή παραγωγού για τα αρνιά (γάλακτος και χόρτου) αυτές τις μέρες βρίσκεται στα 6.00 ευρώ ανά κιλό, όταν τα αρνιά έχουν βάρος μέχρι δώδεκα κιλά. Για τα σφάγια με μεγαλύτερο βάρος η τιμή πέφτει σε χαμηλότερα επίπεδα. Η τιμή παραγωγού για τα λίγα κατσίκια που υπάρχουν διαθέσιμα στη Λέσβο κυμαίνεται από 6,50  ευρώ ως 7,00 ευρώ ανά κιλό. Παράγοντες της τοπικής αγοράς κρέατος θεωρούν πιθανή μια αύξηση της τιμής παραγωγού τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο οι χονδρέμποροι προειδοποιούν πως η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών τους πιέζει προς τα κάτω τις τιμές του αρνίσιου και του κατσικίσιου κρέατος.

To πρωί της Τρίτης 5 Απριλίου στην αγορά της Μυτιλήνης, σε αρκετά κρεοπωλεία, είδαμε αρνιά να πωλούνται  8,50  ευρώ ανά κιλό. Οι ανοδικές τάσεις στις τιμές παραγωγού είναι βέβαιο πως τις επόμενες ημέρες θα οδηγήσουν σε αύξηση και τις τιμές για τους καταναλωτές. Οι τελευταίοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για το φετινό πασχαλινό τραπέζι.
 

Οι χονδρικές τιμές για αρνιά και κατσίκια

 Την Δευτέρα  4 Απριλίου στο δελτίο τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών η επικρατούσα χονδρική τιμή για τα εγχώρια αρνιά ήταν 8,00 ευρώ ανά κιλό και για τα κατσίκια 8,50 ευρώ. Οι τιμές για τα αρνιά κυμαίνονταν από 7,00 ως 8,50 ευρώ ανά κιλό και για τα κατσίκια από 7,50 ως 9,50 ευρώ ανά κιλό. Οι χονδρικές τιμές για το αρνίσιο κρέας επιβεβαιώνουν τις αναφορές των χονδρεμπόρων για τις επικρατούσες τιμές παραγωγού  στη Λέσβο αυτές τις μέρες.

 
Πέρυσι την ίδια περίοδο οι χονδρικές τιμές των εγχώριων αρνιών (σύμφωνα με το δελτίο τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών) κυμαίνονται μεταξύ  5,80 - 6,80 ευρώ ανά κιλό, ενώ το 2020 κυμαίνονταν μεταξύ 5,00 -5,70 ευρώ ανά κιλό.

Η εξέλιξη της αγοράς κρέατος
 
Οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου σημειώνουν πως το κλίμα στην αγορά είναι καλό και φαίνεται πως όσο πλησιάζουν οι μέρες του Πάσχα οι τιμές παραγωγού θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Εκτιμούν πως ένα μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής αρνιών θα φύγει προς την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκού νότου καθώς το Πάσχα των Καθολικών προηγείται κατά μια εβδομάδα από το Πάσχα τον Ορθοδόξων.  

 Παράλληλα οι κτηνοτρόφοι  τονίζουν: «Το υψηλό κόστος των ζωοτροφών οδήγησε την πλειοψηφία των κτηνοτρόφων να πουλήσουν τα αρνιά και τα κατσίκια τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Ελάχιστοι είναι αυτοί που κράτησαν ζώα για το Πάσχα».  Η μειωμένη προσφορά ανεβάζει τις τιμές. Ωστόσο έμποροι και κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να ξεχνούν πως ακρίβεια περιορίζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών που δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν προς 15 ευρώ ανά κιλό το αρνί ή το κατσίκι.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Βιβλιοπαρουσίαση στον Μανταμάδο για τη ζωή του Νίκου Βαβούδη

Παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη «Άσπρος σκύλος μαύρος σκύλος», εμπνευσμένο από τη διαδρομή του Μανταμαδιώτη κομμουνιστή
Βιβλιοπαρουσίαση στον Μανταμάδο για τη ζωή του Νίκου Βαβούδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 9 Αυγούστου, στις 19:30, μπροστά από το κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Εγκαινιάστηκε η νέα παιδική χαρά στους Ταξιάρχες

Το έργο του Δήμου Μυτιλήνης παραδόθηκε στα παιδιά και στους κατοίκους του χωριού
Εγκαινιάστηκε η νέα παιδική χαρά στους Ταξιάρχες
ΧΩΡΙΑ

Εορταστικές εκδηλώσεις για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Καγιάνι

Πανηγυρικός Εσπερινός το απόγευμα της Τετάρτης και Θεία Λειτουργία το πρωί της Πέμπτης
Εορταστικές εκδηλώσεις για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Καγιάνι
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους στο Παλαιοχώρι

Ιερά Λειτουργία, περιφορά της εικόνας, έφιπποι συμμετέχοντες και παραδοσιακό γλέντι την Παρασκευή 7 Αυγούστου
Πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους στο Παλαιοχώρι
ΓΕΥΣΗ

Γέμισε αρώματα το Μεγαλοχώρι στη γιορτή βοτάνων

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση του Taste Lesvos με επίκεντρο τη γαστρονομική και φυσική κληρονομιά της Λέσβου
Γέμισε αρώματα το Μεγαλοχώρι στη γιορτή βοτάνων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κριτική Κουφέλου σε Χριστόφα και ΔΕΥΑΛ για τα προβλήματα υδροδότησης

Η παράταξη «Νέα Δράση – Νέος Δήμος» κάνει λόγο για ανεπάρκεια στη διαχείριση της ύδρευσης και θέτει σειρά ερωτημάτων για τη βλάβη στη Σουράδα
Κριτική Κουφέλου σε Χριστόφα και ΔΕΥΑΛ για τα προβλήματα υδροδότησης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δύο μαχητικά F‑16 στους ουρανούς της Λέσβου

Εκπαιδευτική δραστηριότητα Πολεμικής Αεροπορίας και Στρατού Ξηράς από τις 13.50 έως τις 14.20
Δύο μαχητικά F‑16 στους ουρανούς της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Χωρίς νερό έξι περιοχές της Μυτιλήνης λόγω μεγάλης βλάβης

Συνεργεία της ΔΕΥΑΛ εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της υδροδότησης σε Πυργί, Αλυφαντά, Κέδρο, Παγανή, Λακέρδα και Γαϊδαρανήφορο
Χωρίς νερό έξι περιοχές της Μυτιλήνης λόγω μεγάλης βλάβης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά με τον Πάνο Βλάχο στο Κάστρο της Μυτιλήνης

Μια συναυλία με λαϊκά, μπαλάντες, επιτυχίες των ’90s και έντονο κοινωνικό αποτύπωμα
Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά με τον Πάνο Βλάχο στο Κάστρο της Μυτιλήνης
ΑΓΟΡΑ

Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 7 Αυγούστου με εκπτώσεις, μουσική και ανοιχτά καταστήματα έως τις 23:30
Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερος εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκάλα Μυστεγνών

Με το παραδοσιακό μοίρασμα νηστίσιμου μπαλεζέ και ευλογημένων σταφυλιών
Διήμερος εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκάλα Μυστεγνών