× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

204.000.000 ευρώ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για αναπλάσεις κτιρίων και ήπιες παρεμβάσεις

Σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της παράταξης «Με Πυξίδα τον Πολίτη Εριφύλη Χιωτέλλη», παρουσιάζει τη νέα χρηματοδοτική ευκαιρία και αναρωτιέται αν η Μυτιλήνη έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί

Δημοσίευση 20/3/2022

204.000.000 ευρώ  από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για αναπλάσεις κτιρίων και ήπιες παρεμβάσεις

Την αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο της νέα πρόσκλησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας   ζητά από τη δημοτική αρχή της Μυτιλήνης, η Εριφύλη Χιωτέλλη επικεφαλής της παράταξης «με Πυξίδα τον Πολίτη». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυξίδας, είναι ύψους 204.000.000 ευρώ περίπου και αφορά παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του Δημόσιου χώρου. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό σημειώνει η Εριφύλη Χιωτέλλη, οι δήμοι μπορούν να προχωρήσουν σε αναπλάσεις ιστορικών χώρων και κέντρων καθώς και στη δημιουργία υποδομών ήπιας μετακίνησης, όπως πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, δίκτυο πεζοδρομίων κ.λπ. 

Στο πλαίσιο της πρότασης που καταθέτει η Εριφύλη Χιωτέλλη σημειώνει ότι μέσα από το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα στην πόλη της Μυτιλήνης μεταξύ άλλων η αποκατάσταση και ανάπλαση εμβληματικών κτιρίων της πόλης μας  με ιστορικές αναφορές, όπως  οι φυλακές της Λαγκάδας, το σπίτι του Βοστάνη στον Αι Γιάννη τον Αρμένη, το Αρχοντικό  Νιάνια στη Σουράδα, το Οθωμανικό Παρθεναγωγείο στην επάνω Σκάλα, η Γαλλική Σχολή στο Κιόσκι κ.λπ. 

Αναλυτικά η πρόταση της επικεφαλής της παράταξης με «Πυξίδα τον Πολίτη» Εριφύλης Χιωτέλλη 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας εξέδωσε Πρόσκληση για την υποβολή Αιτήσεων χρηματοδότησης, ύψους 203.921.568,63 εκατομμυρίων ευρώ  από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, στο Πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του δημόσιου χώρου».

Η Πρόσκληση απευθύνεται:

(α) στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

(β) στις Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρείες / Οργανισμούς ΟΤΑ (ΑΑΟΤΑ)

(γ) κάθε δημόσιο Φορέα / Υπηρεσία που νομιμοποιείται βάσει των αρμοδιοτήτων του, να συμμετάσχει.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υποβολή Αιτήσεων ξεκίνησε από την ανάρτηση της Πρόσκλησης στη Διαύγεια, ήτοι στις 28 Φεβρουαρίου.

 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συγκεκριμένη πρόσκληση μιας και αφορά στρατηγικά έργα στον δημόσιο χώρο και στο κτιριακό απόθεμα αστικών περιοχών ή ενοτήτων με στόχο την βελτίωση της αναπτυξιακής δυναμικής της περιοχής παρέμβασης και της ευρύτερης γεωγραφικής της ενότητας ή ενοτήτων.

 

Τα έργα αυτά ομαδοποιούνται και αναπτύσσονται στους παρακάτω  7 άξονες:

  1. 1.         Αναπλάσεις εμβληματικού χαρακτήρα Ενδεικτικά έργα που χρηματοδοτούνται είναι:

α. Ανάπλαση ιστορικών κέντρων, ευρύτερη ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών, ανενεργών βιομηχανικών περιοχών κ.λπ. συμπεριλαμβανομένου του υπαίθριου Κ.Χ. και κτιριακών μονάδων (δημόσια και δημοτικά κτίρια)

β. Σημαντικές πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις σε υπαίθριους Κ.Χ. όπως δίκτυα ήπιας μετακίνησης για πεζούς και ποδηλάτες, μεγάλης κλίμακας πεζοδρομήσεις σημαντικών οδικών αξόνων, δημιουργία γραμμικών οδικών πάρκων κ.λπ.

γ. Επισκευή, αναβάθμιση και επανάχρηση κτιρίων (δημόσιων και δημοτικών κτιρίων) δ. Αποκατάσταση και αναβάθμιση όψεων μεγάλων αστικών ιστορικών μετώπων σε πλατείες, μεγάλους ή σημαντικούς οδικούς άξονες

ε. Εκτεταμένες αναπλάσεις παραλιακών μετώπων (δημόσια ή/και δημοτικά κτίρια, ελεύθεροι δημόσιοι χώροι, πράσινο, λιμενικές εγκαταστάσεις, χώροι αναψυχής κ.λπ.).

  1. 2.         Αποκατάσταση και επανάχρηση κτιριακού αποθέματος (δημοτικών κτιρίων) Ενδεικτικά έργα που χρηματοδοτούνται είναι:

α. Παρεμβάσεις αποκατάστασης ή/και επανάχρησης και βιοκλιματικής αναβάθμισης δημόσιων ή/και δημοτικών κτιρίων (π.χ. πράσινες στέγες, πράσινοι τοίχοι, προσθήκη θερμοκηπίων) με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, διατηρητέων και μη

β. Παρεμβάσεις αισθητικής ή/και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων ή και κτιριακών συνόλων (δημόσιων ή/και δημοτικών) ή/και αποκαταστάσεις όψεων κτιρίου ή κτιριακών συνόλων (δημόσιων ή/και δημοτικών)

γ. Παρεμβάσεις αποκατάστασης ή/και επανάχρησης ανενεργού κτιριακού αποθέματος (αφορά σε δημόσια ή/και δημοτικά κτίρια) με χρήση «έξυπνων εφαρμογών» και καινοτόμων τεχνολογιών ενίσχυσής τους, προς την ανθεκτικότητα τους

  1. 3.         Αναπλάσεις περιοχών υδάτινων διαδρομών και δημιουργία πλέγματος πρασίνου. Ενδεικτικά έργα και μελέτες που χρηματοδοτούνται είναι:

α. Μελέτες οριοθέτησης ρεμάτων, έργα για αναπλάσεις παραρεμάτιων περιοχών, παραποτάμιων περιοχών και παραλίμνιων περιοχών

   β. Παρεμβάσεις αποκάλυψης μπαζωμένων και εγκιβωτισμένων ρεμάτων και ποταμών, αποκατάσταση της κοίτης, ανάπλαση της παρακείμενης περιοχής

γ. Παρεμβάσεις δημιουργίας συνολικού πλέγματος – δικτύου πρασίνου ή/και νερού, με αναβάθμιση των υφιστάμενων πράσινων χώρων, δημιουργία νέων και διασύνδεση όλων των παραπάνω με διαδρομές ήπιας μετακίνησης.

 

  1. 4.         Συνολικές στρατηγικές παρεμβάσεις σε κατοικημένες περιοχές σε επίπεδο δημοτικής κοινότητας – γειτονιάς. Ενδεικτικά έργα που χρηματοδοτούνται είναι:

α. Έργα ανάπλασης κατοικημένων περιοχών και δημιουργία θυλάκων χαμηλών ταχυτήτων ή/και χαμηλών εκπομπών ρύπων (low emission zones),

β. Έργα δημιουργίας περιοχών με εσωτερικούς δρόμους μόνο για πεζούς και ποδήλατα (superblocks), περιοχών με χαμηλές ταχύτητες ή/και ήπιας κυκλοφορίας, living streets, cycle streets κ.λπ.

γ. Έργα αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων για ολόκληρες γειτονιές, δημιουργία δικτύου ήπιων διαδρομών (πεζόδρομοι, οδοί ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατόδρομοι), αξιοποίηση ανενεργών σιδηροδρομικών γραμμών κ.α.

  1. 5.         Αναπλάσεις δημόσιου χώρου με βιοκλιματικά στοιχεία και έξυπνες εφαρμογές.Ενδεικτικά έργα που χρηματοδοτούνται είναι:

α. Έργα ενίσχυσης της βιώσιμης κινητικότητας και της προσβασιμότητας του δημόσιου χώρου (ως παραπάνω)

β. Έργα/Παρεμβάσεις για κατασκευές, smart εφαρμογές και λοιπά στοιχεία ενίσχυσης και βελτίωσης της προσβασιμότητας υπαίθριων Κ.Χ.

γ. Έργα για (ανα)κατασκευές και έξυπνες εφαρμογές αναβάθμισης των στάσεων ΜΜΜ της δημοτικής συγκοινωνίας.

  1. 6.         Ανάπτυξη αστικού πρασίνου, που μπορούν να συμπεριλαμβάνουν δίκτυα αστικού πρασίνου καθώς και εφαρμογές και δράσεις ανάπτυξης πρασίνου σε δημοτικά και δημόσια κτίρια Ενδεικτικά έργα που χρηματοδοτούνται είναι:

α. Έργα δημιουργίας πράσινων οροφών και πράσινων τοίχων σε δημοτικά και δημόσια κτίρια

β. Έργα για αντικατάσταση/εμπλουτισμό της περίφραξης με χαμηλό πράσινο, αντικατάσταση των σκληρών επιστρώσεων στους υπαίθριους χώρους στάθμευσης δημόσιων ή/ και δημοτικών κτιρίων με πράσινο, πράσινες σχολικές αυλές

  1. «Έξυπνα» συστήματα και εφαρμογές, οι οποίες μπορούν να συμπεριλαμβάνουν τα ανωτέρω για τον υπαίθριο Κ.Χ. και τα δημόσια ή/και δημοτικά κτίρια με στόχο την ορθή διαχείριση των πόρων. Ενδεικτικά έργα που χρηματοδοτούνται είναι:

α. Έργα εγκατάστασης «έξυπνων» συστημάτων αναβάθμισης λειτουργίας υποδομών του υπαίθριου Κ.Χ.

β. Έργα εγκατάστασης αισθητήρων και μετρητών για την κατανάλωση και εξοικονόμηση νερού στα κτίρια

γ. Έργα δημιουργίας υποδομών συλλογής και επανάχρησης ομβρίων υδάτων

ε. Έργα δημιουργίας δημοτικής ψηφιακής Πλατφόρμας διαχείρισης υλικών και αντικειμένων (π.χ. από ανακαινίσεις και κατεδαφίσεις, συσκευές από δεύτερο χέρι)

 

Με μια πρώτη ματιά στην παραπάνω πρόσκληση αντιλαμβανόμαστε πόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας από όλα εκείνα τα έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν στα πλαίσια αυτής της πρόσκλησης.

Ειδικότερα η αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του Δήμου Μυτιλήνης που περιλαμβάνει εμβληματικά κτίρια με ιστορικές αναφορές ( οι φυλακές της Λαγκάδας, το σπίτι του Βοστάνη στον Αι Γιάννη τον Αρμένη, το Αρχοντικό  Νιάνια στη Σουράδα, το Οθωμανικό Παρθεναγωγείο στην επάνω Σκάλα η Γαλλική Σχολή στο Κιόσκι, το κτίριο της παλιάς πυροσβεστικής κ.λ.π.) θα μπορούσε να αλλάξει την όψη της πόλης μας και να δώσει στους συμπολίτες μας ένα πολιτιστικό κέντρο μια σύγχρονη πινακοθήκη ένα συνεδριακό κέντρο και πολλούς άλλους χώρους πολιτισμού και δημιουργίας.

Η συγκεκριμένη επίσης πρόσκληση θα μπορούσε να αλλάξει τις σχολικές αυλές και τους χώρους στάθμευσης  εμπλουτίζοντάς τες με πράσινο.

Πολλά είναι αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν όμως το ερώτημα είναι πολύ συγκεκριμένο!

Είναι σε θέση η Δημοτική αρχή να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη πρόσκληση;

Σ’ αυτή την πρόσκληση δεν θα υπάρξουν παρατάσεις λόγω δεσμεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το χρονοδιάγραμμα της υποβολής προτάσεων ξεκινά από τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης στη Διαύγεια και τα διάφορα στάδια της (με επί μέρους δεσμευτικές ημερομηνίες )ολοκληρώνονται στις 15/07/2022».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΧΩΡΙΑ

Αυτοψία Χριστόφα στα έργα του Ευεργέτουλα

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας επιθεώρησε την αγροτική οδοποιία και τα έργα που γίνονται στην περιοχή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέα κόντρα για το ακίνητο της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Αποχώρησε η παράταξη Κουφέλου από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Καταγγελία: Χωρίς νερό για 12 ώρες η Θερμή

Καμία ενημέρωση στους κατοίκους του χωριού για το πότε θα αποκατασταθεί η υδροδότηση του χωριού
ΧΩΡΙΑ

Όχι στις αυξήσεις της ΔΕΥΑΛ από τον Πολιχνίτο

Ψήφισμα εξέδωσε το Τοπικό Συμβούλιο Πολιχνίτου και εκφράζει την αντίθεση του στις αυξήσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΛ στα τιμολόγια της ύδρευσης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαλσαμίδης: Δεν δόθηκαν απαντήσεις για τα μεγάλα έργα της Λέσβου

Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Σήμανση και φωτεινή σηματοδότηση στον κόμβο της Αγίας Τριάδας Καλλονής»

Ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Β.Α. Αιγαίου, με αφορμή τα ατυχήματα που έγιναν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Στο πλευρό των χωριών ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του ου Αντιδημάρχου Συντονισμού Κοινοτήτων και Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Γιώργου Μακρογιάννης, με τους Προέδρους των 36 τοπικών κοινοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναντήσεις των αιμοδοτών Μυτιλήνης με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ συναντήθηκε με όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΑΜ στη νέα, μόνιμη πλέον αίθουσα όπου διενεργούνται οι εθελοντικές αιμοδοσίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σύσταση της Υπηρεσίας καθαριότητας Μυτιλήνης για τα ογκώδη αντικείμενα

Διαβάστε αναλυτικά τι θα ισχύσει για τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς φαναράκια η Μεγάλη Παρασκευή, λόγω αντιπυρικής περιόδου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πασχαλινών εκδηλώσεων του Δήμου Μυτιλήνης. Κύκλοι της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να πετάξουν φαναράκια